Fot. materiały partnera
W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu zmierzyli się z dwoma, bardzo podchwytliwymi przepisami. Pierwszy z nich zaprezentował Krzysztof Ilnicki. Był to tort, który piecze się bez dodatku mąki, śmietanki czy też masła. Pomyślicie, że to wypiek niemożliwy. W podobny sposób zareagowali zawodnicy „Bake Off - Ale Ciacho!". Jednak postępując zgodnie ze wskazówkami z przepisu Krzysztofa, każdemu udało się przygotować naprawdę smaczny tort.
Zobacz też: Przepis Krzysztofa Ilnickiego na tort bez mąki, śmietanki i masła

O tym, kto dostanie się do półfinału musiała zadecydować druga konkurencja. Jej motywem przewodnim było najpopularniejsze warzywo jesieni - dynia. Wbrew pozorom, przygotowanie smacznego ciasta dyniowego, które będzie nie tylko doskonale smakować, ale również pięknie wyglądać, nie jest prostym zadaniem. Najlepiej poradził z nim sobie Daniel. Jego niecodzienny wypiek zachwycił jurorów i zagwarantował mu miejsce w półfinale programu. Niestety, nie wszyscy uczestnicy mieli tyle szczęścia. Ciasto Haliny nie spełniło oczekiwań jurorów i sympatyczna Wielkopolanka musiała pożegnać się z programem.
Zobacz też: Przepis na ciasto dyniowe Daniela
Co wydarzy się w półfinale Bake Off - Ale Ciacho!"?
Aby dostać się do finałowego odcinka, uczestnicy będą musieli wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności. Zadanie kreatywne polegać będzie na przygotowaniu miniwypieków, idealnie pasujących do popołudniowej herbaty. W konkurencji technicznej jurorzy poproszą ich o upieczenie chleba. Jednak nie będzie to byle jakie pieczywo, a najbardziej tradycyjny, staropolski chleb na prawdziwym zakwasie.
Jak zrobić zakwas na chleb?
Uczestnicy otrzymają już gotowy zakwas, jeśli jednak chcielibyście przygotować go samodzielnie, podpowiadamy, jak go zrobić. Na samym początku będziecie potrzebować ok. 400 gramów mąki żytniej i 100 ml wody. Oba składniki należy dokładnie wymieszać w dużym słoiku, tak aby powstała gęsta masa. Mieszankę odstawiamy bez przykrycia na 24 godziny.
Kolejnego dnia dzielimy zakwas na dwie części (od teraz możemy używać tylko jednej z nich lub hodować dwa zakwasy). Dodajemy 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie ostawiamy na 24 godziny. Od tego momentu zakwas musimy „dokarmiać" regularnie, w dwunastogodzinnych odstępach, dodając do niego 100 ml wody i 100 g mąki. Przechowujemy go w ciepłym miejscu w zamkniętym słoiku. Zakwas powinien być gotowy do wykorzystania po około pięciu dniach, kiedy powstaną w nim widoczne pęcherzyki powierza. Po tym czasie możesz upiec swój pierwszy chleb, a pozostały zakwas regularnie „dokarmiać", aby wykorzystać go w przyszłości.
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować chleb staropolski oraz którzy uczestnicy poradzą sobie z tym zadaniem, oglądaj „Bake Off - Ale Ciacho!" już dziś o 21.50 na antenie TVP2.