Najlepsze przepisy na cukinię

Wydają się niewinne, bogate w witaminy i minerały oraz gwarantują witalność, siłę i wieczną młodość. Okazuje się jednak, że i w ich przypadku ostrożność nie zaszkodzi. Poznajcie zaskakujące fakty na temat warzyw i owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Wydają się niewinne, bogate w witaminy i minerały oraz gwarantują witalność, siłę i wieczną młodość. Okazuje się jednak, że i w ich przypadku ostrożność nie zaszkodzi. Poznajcie zaskakujące fakty na temat warzyw i owoców.

Parszywa dwunastka

Environmental Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się m.in.: propagowaniem zdrowego stylu życia. Na podstawie analiz przeprowadzanych przez U.S. Departmentof Agriculture (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) oraz Food&Drug Administration (Agnecja Żywności i Leków), organizacja co roku udostępnia raport dotyczący ilości pestycydów w żywności.

Tak zwana „parszywa dwunastka" to zestawienie tych warzyw i owoców, które kumulują ja w najwyższym stopniu. Co prawda, zanieczyszczenia te nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio, jednak spożywane regularnie mogą powodować zaburzenia układów biologicznych (rozrodczego, hormonalnego, odpornościowego, nerwowego centralnego), problemy z rozwojem u dzieci a nawet nowotwory.

Podczas badań wykryto łącznie 230 różnych odmian pozostałości po środkach ochrony roślin. Co więcej, aż 70% z badanych 48 próbek było zanieczyszczonych pestycydami, a na niektórych utrzymywały się one mimo mycia czy obierania. Niechlubny lider rankingu - truskawka - koncentruje w sobie około 20 odmian tych zanieczyszczeń, a szpinak zawiera niespełna 2 razy więcej szkodliwych substancji niż jakiekolwiek inne rośliny.

A oto lista „parszywej dwunastki" (produkty uporządkowane są w porządku: od najbardziej do mniej zanieczyszczonego):

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Wiśnie
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Seler
  • Ziemniaki
  • Słodka papryka

Czy jesteśmy zagrożeni?

Warto pamiętać, że ranking ten nie został stworzony, byśmy z dnia na dzień wyłączyli z jadłospisu wyżej wymienione produkty. Owoce i warzywa z tzw. "parszywej dwunastki" są nadal źródłem niezbędnych nam składników odżywczych. EWG proponuje więc, abyśmy kupowali te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Kontrowersje może wzbudzać fakt, że badania przeprowadzono wyłącznie na rynku amerykańskim, który różni się od rynku polskiego. Co zadowalające, 97% żywności w Europie nie zawiera więcej pestycydów niż wynoszą dopuszczalne limity (dane według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności). Należy jednakże pamiętać o importowanych owocach i warzywach, które są poddawane działaniom specjalnych środków, utrzymujących ich świeżość. Tu po raz kolejny sprawdza się stara zasada, że najlepiej kupować lokalne owoce i warzywa w czasie i miejscu ich naturalnego występowania. Im bliżej nas wyprodukowano owoce i warzywa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zostały one spryskane chemicznymi środkami, które mają za zadanie przedłużyć ich świeżość.

Czysta piętnastka

EWG, obok listy warzyw i owoców najbardziej podatnych na zanieczyszczenia, tworzy zestawienie jeszcze drugie zestawienie. "Czysta piętnastka" to lista owoców i warzyw gromadzących najmniejsze ilości pestycydów. Oznacza to, że możemy je jeść bez obaw i bez przepłacania! W przeciwieństwie do wcześniej wymienionej dwunastki, produkty te są tak bezpieczne, że zaopatrywanie się w nie w miejscach z ekologiczną żywnością jest zbędne.
A są to:

  • Awokado
  • Słodka, niemodyfikowana kukurydza
  • Ananas
  • Biała kapusta
  • Cebula
  • Zielony groszek
  • Papaja
  • Szparagi
  • Mango
  • Bakłażan
  • Melon miodowy
  • Kiwi
  • Melon kantalupa
  • Kalafior
  • Brokuły

Na szczycie chlubnej listy widnieje awokado (mniej niż jeden procent próbek wykazało jakiekolwiek skażenie) oraz słodka, niemodyfikowana genetycznie kukurydza.

Jak nie dać się zwariować

Istnieje kilka domowych sposobów na odpowiednie mycie owoców i warzyw, by pozbyć się z nich pestycydów. Można zaopatrzyć się w ekologiczny, bezzapachowy płyn lub samemu przygotować alkaliczny roztwór. Aby to zrobić, należy rozpuścić jedną łyżkę sody oczyszczonej litrze wody. W tak przygotowanym płynie powinniśmy moczyć warzywa i owoce przez kilkanaście minut, a następnie opłukać je w czystej wodzie.

Warto wspomnieć także o owocach cytrusowych. Producenci stosują silne środki, by nie zepsuły się w transporcie. Wobec tego, przed ich spożyciem powinno się sparzyć skórkę.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Tekst: Karina Czernik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

Odsłon: 40161

60 min
47
Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 10081

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9122

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 28235

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2661

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6486

30 min
4