Fot. 123RF
Tarta cytrynowa z bezą
- 50 g cukru pudru
- 130 g masła
- 180 g mąki
- 10 g wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, cukier puder i masło miksuj w robocie kuchennym do momentu uzyskania konsystencji przypominającej okruchy chleba. Następnie dodaj wodę i krótko zmiksuj, tylko do momentu uzyskania zwartej masy. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Nagrzej piekarnik do 180oC. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wyłóż nim dno i brzegi formy do tart (z wyjmowanym dnem) o średnicy 20 cm. Włóż do lodówki na kolejne 30 minut, następnie - zaraz po wyjęciu - przenieś do piekarnika. Piecz ok. 10-15 minut lub do zezłocenia się ciasta. Zachowaj na później.
Włoska beza
- 65 g białek
- 100 g cukru
- 35 g wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnuszku wymieszaj wodę i cukier, zagotuj. Kiedy syrop zawrze, sprawdź jego temperaturę za pomocą termometru do żywności. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę 110oC zacznij ubijać białka (wybierz średnią prędkość miksera). Gotuj syrop do momentu osiągnięcia temperatury 120oC, następnie zdejmij garnek z ognia i powoli dodaj gorącą miksturę do ubitych białek, przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Po wlaniu całego syropu miksuj tak długo, aż miska będzie zimna w dotyku, a temperatura bezy spadnie do 37 oC. Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego i przechowuj w lodówce do momentu, w którym będzie potrzebna.
Krem
- 26 g mąki
- 171 g cukru
- 105 g soku z cytryny
- 135 g jajek
- 8 g żółtek
- 1 g (szczypta) soli
- 2 g startej skórki z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nagrzej piekarnik do 150°C. Zmiksuj wszystkie składniki za pomocą ręcznego blendera na gładki krem. Wlej 100 ml wody na dno piekarnika, wybierz funkcję Termoobieg/PlusSteam i naciśnij przycisk PlusSteam. Specjalna grzałka na dnie piekarnika podgrzeje wodę. Poczekaj 5 minut na wytworzenie się pary. Wylej krem na wcześniej podpieczony spód tarty i umieść w piekarniku na ok. 20 minut (lub do czasu aż krem się zetnie). Wystudź ciasto, a następnie udekoruj bezą. Bezę można opalić palnikiem spożywczym, aby nadać jej ciekawszy kolor.
W zależności od wybranej opcji w piekarniku Electrolux, możesz uzyskać ciasto o jaśniejszym, lub ciemniejszym odcieniu.
Odpowiednio:
• Z dodatkiem pary (funkcja PlusSteam) - 20 min 150°C dla opcji jaśniejszej
• Bez dodatku pary - 20 min 150°C dla opcji ciemniejszej.
Sernik
Spód:
- 100 g herbatników pełnoziarnistych
- 25 g cukru
- 60 g masła (roztopionego)
Masa:
- 500 g serka kremowego typu Philadelphia
- 100 g cukru
- 18 g mąki
- 150 g jajek
- 40 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nagrzej piekarnik do 180oC.
Włóż herbatniki do plastikowej reklamówki i rozkrusz je wałkiem do ciasta. Okruchy wymieszaj z roztopionym masłem i cukrem. Powstałą mieszanką wyłóż formę o średnicy 16 cm, mocno dociskając. Podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut, aby spód pozostał kruchy kiedy sernik będzie gotowy.
Serek ubij do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodaj cukier, kremówkę, ekstrakt waniliowy, na koniec mąkę i jajka. Powstałą masę wylej na upieczony spód. Na dno piekarnika wlej 100 ml wody, wybierz funkcję Termoobieg/PlusSteam i naciśnij przycisk PlusSteam. Poczekaj 5 minut na wytworzenie się pary, a następnie umieść ciasto w piekarniku. Po 15 minutach obniż temperaturę do 120°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 25 minut lub do momentu, w którym sernik zetnie się (tylko środek powinien wyglądać na delikatnie wilgotny i lekko się trząść). Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść na kratce do wystudzenia (ciasto powinno być całkowicie ścięte).
W zależności od wybranej opcji w piekarniku Electrolux, możesz uzyskać ciasto o jaśniejszym lub ciemniejszym odcieniu:
• Z dodatkiem pary (funkcja PlusSteam) 15 min 180°C + 25 min 120°C dla opcji jaśniejszej
• Bez dodatku pary - 15 min 180°C + 25 min 120° dla opcji ciemniejszej.
Ciastko czekoladowe
Biszkopt czekoladowy:
- 135 g jajek
- 81 g cukru
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g mąki
- 15 g kakao
- 3 g proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nagrzej piekarnik do 180 C.
Podgrzewaj jajka i cukier w garnuszku do momentu rozpuszczenia się cukru (60oC). Podgrzaną miksturę przelej do blendera i ubijaj aż potroi swoją objętość. Pozostałe suche składniki przesiej przez sito i delikatnie wmieszaj do ubitych jajek. Przelej ciasto do formy o średnicy 16 cm. Na dno piekarnika wlej 100 ml wody, wybierz funkcję Termoobieg/PlusSteam i naciśnij przycisk PlusSteam. Specjalna grzałka na dnie piekarnika podgrzeje wodę. Poczekaj 5 minut na wytworzenie się pary. Piecz 25 minut lub do czasu, gdy biszkopt będzie gotowy. Odstaw do wystudzenia.
Masa z gorzkiej czekolady:
- 100 g śmietany kremówki
- 45 g cukru
- 130 g gorzkiej czekolady (posiekanej na kawałki)
- 15 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Doprowadź śmietanę z cukrem do wrzenia. Połącz, jeszcze gorące, z czekoladą i masłem. Odstaw na 2 minuty. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do czasu dekorowania ciasta.
DEKOROWANIE CIASTA:
Przetnij ciasto poziomo na trzy cienkie blaty. Ułóż pierwszy z nich na półmisku i polej 1/3 masy - również brzegi powinny być nią pokryte. Następnie umieść na wierzchu drugi placek i oblej kolejną porcją masy, tak samo postępuj z trzecim. Włóż ciasto do lodówki do czasu aż masa stwardnieje (ok. 20 minut).
W zależności od wybranej opcji w piekarniku Electrolux, możesz uzyskać biszkopt bardziej wilgotny - z dodatkiem pary (funkcja PlusSteam, 25 minut, 180oC) lub suchy (bez dodatku pary, 25 minut, 180oC).
Opis funkcji piekarnika PlusSteam EOA45555OX
Para nadaje domowym wypiekom wspaniały kolor, lśniącą i bardziej chrupiącą skórkę, a także doskonałą, delikatną konsystencję.
Wentylator UltraFan Plus
Zapewnia równomierne efekty pieczenia nawet na trzech poziomach równocześnie.
Łatwe w czyszczeniu
Wnętrze komory pokrywa powłoka katalityczna, która utlenia gromadzący się tłuszcz.
Pozostałości wystarczy zetrzeć szmatką.
Interfejs LED
Umożliwia wybór godziny zakończenia i czasu trwania pieczenia.
Źródło: materiały prasowe Electrolux