Spis treści:
Coraz większą popularność zdobywają pizze, które zamiast tradycyjnego ciasta, przyrządzane są na warzywnych spodach. Pewnie słyszałeś o pizzy z kalafiora, cukinii albo ziemniaków? Dzisiaj odkryjesz, jak zrobić ostatnią z nich. Dowiedz się, jakie właściwości mają młode ziemniaki i dlaczego warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Zapamiętaj też pyszny przepis na pizzę na ziemniaczanym spodzie.
Sprawdź także: Zawierają dużo potasu i żelaza, obniżają wysoki cholesterol. Co zrobić z boczniaków?
Jakie właściwości mają młode ziemniaki?
Młode ziemniaki to warzywa, którymi powinni się zajadać wszyscy na diecie odchudzającej. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, bo w 100 gramach kryją jedynie 71 kalorii i 17 gramów węglowodanów. Dla porównania - „stare”, w tej samej porcji, mają 87 kalorii i 20 gramów węglowodanów.
Zawierają też błonnik pokarmowy, który zadba o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Nie tylko wpłynie korzystnie na perystaltykę jelit, ale też pomoże oczyścić je z zalegających resztek. Błonnik przyspieszy przemianę materii i zapewni sytość na dłużej - wszystko to sprawi, że łatwiej będzie gubić zbędne kilogramy.
Jakie właściwości mają młode ziemniaki? Warzywa pomagają uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Sód i fosfor odpowiadają za odpowiednią pracę układu nerwowego i mięśniowego, wapń - wspiera układ kostno-szkieletowy, miedź i żelazo - wpływają dobrze na układ krążenia. Magnez łagodzi zmęczenie i stres, redukując też objawy z nimi związane. Co więcej, biotyna wzmocni włosy i paznokcie - staną się mocniejsze i zdrowsze.
Co ciekawe, młode ziemniaki cechują się też silnymi właściwościami zasadotwórczymi. To oznacza, że pomagają odkwasić organizm - w konsekwencji eliminują osłabienie, zaparcia i wzdęcia (które często towarzyszą temu stanowi). Warzywa mają też niższy indeks glikemiczny niż stare okazy, dlatego diabetycy mogą je spożywać z umiarem - powinni jednak zadbać o dodatki, które spowolnią skoki cukru.
Zobacz: Prosta, pyszna i zdrowa pizza z kalafiora
Jak zrobić pizzę na ziemniaczanym spodzie?
Młode ziemniaki dostarczają organizmowi tak dużo cennych składników. Jeśli znudziło ci się używanie ich wyłącznie jako dodatku do kotleta, ryby czy gulaszu, wypróbuj przepis na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis na pizzę na ziemniaczanym spodzie zyskał popularność w internecie, ze względu na prostotę przygotowania i wykorzystanie sporej porcji warzyw. Przekąska przyjemnie chrupie, jest sycąca i apetyczna.
Składniki
- 3 duże ziemniaki,
- czerwona cebula,
- marchewka,
- sól, pieprz ziarnisty (świeżo mielony),
- pęczek dymki,
- 3 jaja,
- szklanka mleka (250 ml),
- 200 gramów mąki,
- 150 gramów sera żółtego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej słonecznikowy.
Ziemniaki obierz ze skórki, dokładnie oczyść i umyj. Następnie za pomocą obieraczki zeskrob na grubsze wióry. Przełóż do miski i zalej wodą - odstaw na 15 minut. Cebulę czerwoną obierz i poszatkuj w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej słonecznikowy i zarumień na nim cebulę. W międzyczasie marchewkę obierz, umyj i również zeskrob obieraczką na większe kawałki. Przełóż na patelnię i podsmażaj do miękkości.
W tym czasie paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Dorzuć warzywo do cebuli i marchewki na patelnię. Posól i popieprz do smaku (najlepiej świeżo zmielonymi przyprawami). Smaż aż do momentu, gdy papryka będzie miększa.
Odcedź ziemniaki z wody (przez sito) i przełóż do większej miski. Dołóż do nich gotowe warzywa z patelni. Skrój cebulę dymkę i przesyp do naczynia z pozostałymi składnikami. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i rozkłóć na jajeczną masę. Wlej szklankę mleka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko na gładką masę i zalej nią dokładnie warzywa w drugiej misce.
Przemieszaj składniki za pomocą szczypców lub łyżki, aby masa jajeczna dobrze pokryła warzywa. Na blaszce piekarnika wyłóż papier do pieczenia i skrop go olejem słonecznikowym (rozsmaruj pędzelkiem na równą warstwę). Przełóż całą masę warzywno-jajeczną i wyrównaj. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
W międzyczasie ser żółty zetrzyj na grubych oczkach. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp serem. Włóż ponownie na 10 minut, aby pizza na spodzie z młodych ziemniaków dobrze się zarumieniła. Podawaj od razu, gdy jest gorąca i chrupiąca.
Źródło: Smaker.pl, Youtube.com @Hausgemachte Rezepte
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Maliny dobre dla wątroby. Jeden dodatek wzmocni ich działanie »
Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Oto najprostszy przepis na gofry »
Na uspokojenie, utratę wagi oraz obniżenie ciśnienia. Cesarzowa wśród herbat »