Dania jednogarnkowe

Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsiej skórki, postaw na przepyszne i pulchne placuszki. Jakie placuszki na śniadanie są najsmaczniejsze? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej.

Jeśli chcesz zrobić pełnowartościowe śniadanie, możesz zrobić pyszne placuszki | Fot.123RF/Picsel/artcookstudio

Spis treści:

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia – produkty, które trafią na twój talerz, mają ogromny wpływ nie tylko na twoje samopoczucie, ale również na poziom sytości i energii w nadchodzących godzinach. Prawie nigdy nie jesz śniadań? Jeśli nie chce ci się ich przygotowywać lub kojarzą ci się one z nudą i brakiem smaku, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Możesz z powodzeniem zamienić zwykłą jajecznicę lub owsiankę na śniadaniowe placuszki. Jakie przepisy zaskoczą cię zarówno swoją prostotą, jak i wyjątkowymi połączeniami smakowymi? Najlepsze rozwiązania znajdziesz poniżej. 

Sprawdź także: Zrobisz z niej takie kotlety, że wszyscy będą prosić o przepis

Placuszki zamiast owsianki – pyszne i proste przepisy na śniadanie 

Czy placuszki zamiast owsianki to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia? Odpowiedź brzmi – oczywiście. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać ich składniki, aby rozpieścić swoje kubki smakowe i zapewnić sobie zastrzyk energii. Z czego warto wykonać śniadaniowe placki? Poniżej znajdziesz przykłady najciekawszych zestawień. 

Placki na serku wiejskim 

Placki z serka wiejskiego to świetne rozwiązanie dla osób, które chciałyby rozpocząć dzień od sowitej porcji białka. Są one proste do przygotowania, stanowią pełnowartościowe danie, a do tego łatwo je przetransportować do szkoły czy pracy. Jeśli wydaje ci się, że w ich podstawowej wersji wieje nudą, możesz zaserwować je sobie z przepysznym ziołowym dipem na bazie jogurtu naturalnego, świeżej mięty lub kolendry, soli himalajskiej i pieprzu. 

Najprostszą wersję powyższego przepisu wykonasz przy pomocy ulubionego serka wiejskiego, siemienia lnianego, erytrytolu, jajek, proszku do pieczenia oraz oleju lub masła. Wyjmij składniki z lodówki, żeby się ogrzały do temperatury otoczenia. W niewielkiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością tej pierwszej, ponieważ ciasto może stać się zbyt gęste. Do wcześniej przygotowanych składników wbij jajka i wsyp wybrany słodzik, a następnie przystąp do ubijania. Na samym końcu dorzuć drobno posiekane zioła i przyprawy. 

Rozpuść masło na patelni. Po tym, jak tłuszcz nabierze temperatury, układaj na nim porcje ciasta za pomocą drewnianej łyżki. Każdy placuszek należy smażyć przez około 90 sekund na jednej stronie. Jak wygląda gotowe śniadanie? Placki powinny nieco urosnąć i nabrać lekkich rumieńców. Jeśli lubisz treściwe śniadania, możesz do nich dołożyć na przykład płatki owsiane lub masło kakaowe. Smacznego! 

Placki z cukinii i marchewki 

Kolejnym pomysłem na placuszki zamiast owsianki są te przygotowane z poszatkowanych surowych warzyw. My polecamy wykorzystać do nich marchewkę i cukinię. Aby je wyczarować, potrzebujesz mąki pszennej, jajek, mleka, warzyw, cebuli, koperku, natki pietruszki oraz oliwy z oliwek lub oleju roślinnego.  

Przesyp mąkę do miski i połącz ją z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Do mikstury wlej mleko i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Odważ potrzebną ilość cukinii i marchewki, a następnie odetnij ich końce i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Dla lepszego smaku warto dorzucić do nich czerwoną cebulę. Jeśli lubisz ciekawszą konsystencję, drobno ją posiekaj przy pomocy ostrego noża. Pamiętaj, aby odsączyć warzywa z nadmiaru wody. 

Uzupełnij powyższe składniki o posiekane świeże zioła, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko dużą łyżką. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, na którą będziesz wykładać po jednej porcji masy. Placuszki należy smażyć przez nie więcej niż trzy minuty z jednej strony. Tego rodzaju placki doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Posmakują one również najmłodszym. 

Placki na słodko 

Uwielbiasz rozpoczynać swój dzień od dania na słodko? W takim razie placuszki na śniadanie wykonaj właśnie w tej wersji. Efekt końcowy jest nieco podobny do gofrów, dlatego są one szczególnie polecane entuzjastom tego przysmaku. Jeśli zainteresował cię ten pomysł, zaopatrz się w jogurt naturalny, jajka, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz masło do posmarowania patelni. 

Realizację powyższego przepisu rozpocznij od wyjęcia z lodówki jajek i jogurtu, aby nieco się ogrzały. Wymieszaj je z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połącz suche i mokre komponenty. Możesz je też wzbogacić o wybrane przez siebie owoce. Tutaj świetnie sprawdzą się grillowane morele, świeże truskawki lub mrożone borówki – do wyboru, do koloru. 

Smaż placuszki na niedużym ogniu, żeby się nie przypaliły. Pamiętaj, aby przewrócić je kilka razy. Po wyłożeniu ich na talerz posyp je cukrem pudrem lub polej syropem klonowym. Możesz je również zaserwować z domowej roboty lodami lub różnymi rodzajami bakalii i masłem orzechowym.  

Pancakes z trzech składników 

Jeśli nie masz czasu kombinować z nowymi składnikami przed pójściem do pracy, postaw na nasz sprawdzony przepis opierający się wyłącznie na trzech produktach. Zblenduj jajka, płatki owsiane i banana – powstałą masę odstaw na kilka minut do stężenia. Rozgrzej patelnię i zwilż ją lekko masłem lub olejem. Możesz użyć do tego specjalnego sprayu dostępnego w większości sklepów. Układaj niewielkie porcje masy na ciepłej patelni i smaż placuszki po około trzy minuty z każdej strony na złocisty kolor. Podawaj je z domowej roboty bitą śmietaną, galaretką, świeżymi owocami lub masłem pistacjowym. Możesz je również zabrać ze sobą do pracy. Nie przepadasz za bananami? W takim razie zamień ten komponent na awokado, które charakteryzuje się mniej wyrazistym smakiem. 

Placki z dyni 

Sezon jesienno-zimowy to idealna pora na włączenie do swojej diety dyni. To warzywo oferuje całe mnóstwo składników odżywczych, a do tego jest bardzo uniwersalne. Dyniowe placuszki zamiast owsianki to doskonała pozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. Jakie komponenty będą ci potrzebne do ich wykonania? Na liście zakupów umieść dynię Hokkaido, z której wykonasz purée, olej, maślankę, cukier, jajka, cynamon, mąkę pszenną, olej, cukier puder oraz proszek do pieczenia. 

Przygotowanie dyniowych placuszków na śniadanie rozpocznij od połączenia wszystkich sypkich składników, jajka, maślanki oraz purée warzywnego w dużej misce. Oczywiście pamiętaj, aby wcześniej usunąć wszystkie pestki i upiec dynię w 200 stopniach. Zmiksuj składniki na gładką masę przy pomocy blendera, a następnie smaż na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię nakładaj małe porcje i smaż je do zarumienienia. Placki wyśmienicie smakują z powidłami lub nutellą śliwkową. 

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść »

Popcorn nie tylko z kukurydzy. Zrobiłam z kaszy, wyszła zdrowa i pyszna przekąska »

Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Galareta z ćwiartek kurczaka.

Bardzo smaczna galareta, wykonana z ćwiartek kurczaka, zielonego groszku i ma...

Odsłon: 164

15 min
6
Ciasta Otello

Otello – to nie tylko słynny bohater Szekspira, ale także nazwa wyjątkowego c...

Odsłon: 4623

60 min
6
30 min
1

Przepis dnia

Desery Ciasteczko karmelowe

Szybciutki deser karmelowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia....

Odsłon: 4476

30 min
15
Ciasta Słodka Rzymianka

Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...

Odsłon: 19256

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

12
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20