Najlepsze przepisy na ogórki

Podróż przez tradycję Julii

Co powiecie na propozycję Julii? Sałatka, ciasto i jajka faszerowane awokado - brzmi nieźle!

Ciasto
2½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
15 dag żółtego sera
5 dag szynki
2 duże (pokrojone w kostkę) cebule
1 łyżka oliwy
5 dag boczku
2 jaja
1 szklanka mleka
½ kostki masła
2 łyżki czubrycy

Sałatka
1 sałata lodowa
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
1 opakowanie mozzarelli
1 opakowanie sera feta
1 awokado
nasiona słonecznika do smaku
oliwa z oliwek do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
świeża bazylia do smaku

Pieczone jajko
2 jaja

Pasta z awokado
3 awokado
sok z jednej cytryny
pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smaku

Podanie
5 pomarańczy
świeża bazylia do dekoracji

Ciasto
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Cebule zeszklić na oliwie. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Ser, szynkę, cebulę i boczek wymieszać razem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić, dodać do mleka i wymieszać. Wszystkie przygotowane składniki połączyć. Ciasto wyłożyć do formy, posypać czubrycą. Piec przez 20 minut w 210°C.

Sałatka
Z sałaty, pomidorków koktajlowych, pomidorów suszonych, serów, awokado oraz nasion słonecznika przygotować sałatkę. Polać oliwą z oliwek i posypać ziołami. Udekorować świeżą bazylią.

Pieczone jajko
Białko oddzielić od żółtka i ubić. Na blaszce z białka ułożyć kształt chmurki i piec w 200°C przez trzy minuty. Po tym czasie wlać żółtko i piec przez kolejne trzy minuty.

Pasta z awokado
Awokado zgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, pieprz i oliwę z oliwek.

Podanie
Ciasto podać na desce. Na papier do pieczenia wyłożyć jajko. Sałatkę i pastę z awokado przełożyć do miseczek. Podać z wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Całość ozdobić liśćmi bazylii.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3