Ciasto
2½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
15 dag żółtego sera
5 dag szynki
2 duże (pokrojone w kostkę) cebule
1 łyżka oliwy
5 dag boczku
2 jaja
1 szklanka mleka
½ kostki masła
2 łyżki czubrycy
Sałatka
1 sałata lodowa
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
1 opakowanie mozzarelli
1 opakowanie sera feta
1 awokado
nasiona słonecznika do smaku
oliwa z oliwek do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
świeża bazylia do smaku

Pieczone jajko
2 jaja
Pasta z awokado
3 awokado
sok z jednej cytryny
pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smaku
Podanie
5 pomarańczy
świeża bazylia do dekoracji
Ciasto
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Cebule zeszklić na oliwie. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Ser, szynkę, cebulę i boczek wymieszać razem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić, dodać do mleka i wymieszać. Wszystkie przygotowane składniki połączyć. Ciasto wyłożyć do formy, posypać czubrycą. Piec przez 20 minut w 210°C.
Sałatka
Z sałaty, pomidorków koktajlowych, pomidorów suszonych, serów, awokado oraz nasion słonecznika przygotować sałatkę. Polać oliwą z oliwek i posypać ziołami. Udekorować świeżą bazylią.
Pieczone jajko
Białko oddzielić od żółtka i ubić. Na blaszce z białka ułożyć kształt chmurki i piec w 200°C przez trzy minuty. Po tym czasie wlać żółtko i piec przez kolejne trzy minuty.
Pasta z awokado
Awokado zgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, pieprz i oliwę z oliwek.
Podanie
Ciasto podać na desce. Na papier do pieczenia wyłożyć jajko. Sałatkę i pastę z awokado przełożyć do miseczek. Podać z wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Całość ozdobić liśćmi bazylii.