Dania jednogarnkowe

Pomarańczowe love. Morele i brzoskwinie

W tym tygodniu bohaterkami odcinków programu „Gotuję, nie marnuję” są pomarańczowe owoce. Jakie niezwykłe kompozycje smakowe można przygotować z ich udziałem? Zobaczcie sami!

Fot. 123RF/Picsel

Brzoskwinie

Pochodzą z Chin, przebyły dość długą drogę. Hiszpanie przewieźli brzoskwinie do Ameryki Południowej, a Francuzi do Luizjany. Do Ameryki dotarły razem z Kolumbem. W Rzymie nazywane były perskimi jabłkami.
Czy wiesz, że? Istnieje ponad 2 tysiące odmian brzoskwini. Jedną z nich są nektarynki.
Brzoskwinie mają dużo cennej witaminy A i C. Jedna porcja owoców zapewnia 17% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Zawierają wapń, żelazo, magnez. Jeden owoc ma około 40 kilokalorii. Warto jeść je oszczędnie, bo zawierają fruktozę, która w nadmiernych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia.

Tipy: Jeśli chcemy obrać brzoskwinię, warto ją na chwilę zanurzyć we wrzątku. Taki sposób sprawi, że obierzemy owoc bez problemu. Brzoskwinie nie będą ciemnieć, jeśli skropimy je sokiem z cytryny. By wyjąć pestkę z brzoskwiń należy przekroić owoc na pół, obracając go wokół własnej osi. Potem trzeba zdjąć jedną połówkę i z drugiej łyżką wyciągnąć pestkę.

Morele

Są źródłem żelaza, fosforu, potasu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C, prowitaminy A, flawonoidów, pektyn, garbników.
Surowe owoce zawierają 336 mg/100g kwasu askorbinowego, 1,523 mg/100g beta-karotenu, 300mg/100g potasu. Zawierają 25 razy więcej witaminy B2 niż brzoskwinie.

Czy wiesz, że? Wartość kaloryczna moreli świeżych w 100 g wynosi 48 kcal, ale suszonych już 241,2 kcal. Morele działają zasadotwórczo na organizm, dlatego polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność, a także spożywającym duże ilości mięsa.

Morele #zerowaste: Z pestek moreli zwyczajnej produkuje się olej morelowy. Pestki te zawierają około 40% tłuszczu. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ immunologiczny oraz ogranicza ryzyko pojawienia się chorób naczyniowo-sercowych.
Na bazie pestek moreli powstaje słynny włoski likier amaretto.
Ważne: Pestki zawierają również cyjanek, a więc nadmiar spożytych pestek może doprowadzić do zatrucia. Można spożywać 2-3 pestki dziennie.

Przepis na sałatkę pomidorowo-morelową z grzankami

Składniki:

  • 5 moreli
  • 2-3 pomidory
  • 50 g sera mozzarella
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 pomarańczy
  • garść świeżego tymianku
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Chleb pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. Morele i pomidory pokrój w ćwiartki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z pomarańczy wyciśnij sok, wmieszaj do niego starty ząbek czosnku, wlej oliwę i dodaj listki tymianku. Dopraw sos solą i pieprzem. Morele i pomidory przełóż do miski, wymieszaj z grzankami, polem sosem i na koniec posyp startym serem.

Przepis na morele lub brzoskwinie zapiekane z lawendą

Składniki:

  • 10 moreli lub brzoskwiń
  • kilka gałązek świeżej lawendy
  • łyżka dowolnych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • filiżanka espresso
  • jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Owoce przekrój na pół. Na suchej patelni podpraż posiekane orzechy. Zarumienione przełóż do miski, a na patelni rozgrzej masło. Gdy zacznie lekko brązowieć dodaj lawendę i brzoskwinie lub morele. Wymieszaj wszystko i wlej miód. Zapiekaj przez minutę, potem wlej kawę i duś całość przez 3 minuty. Gorące przełóż do miseczek, posyp orzechami i podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.

Przepis na ostrą konfiturę z brzoskwiń

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka posiekanego chili
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Morele i jabłka pokrój w kostkę, cebulę w piórka. W garnku rozgrzej olej. Przesmaż cebulę do zarumienienia, dodaj przyprawy i owoce. Wsyp cukier. Wymieszaj, dodaj wodę i smaż konfiturę przez 15 minut. Mieszaj co chwilę, by się nie przypaliła. Gorącą przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij je szczelnie i zostaw do ostygnięcia.
Konfitura pasuje do serów, pieczonych warzyw i mięs.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa grzybowa z tymiankiem

Zupa grzybowa z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna...

Odsłon: 1058

30 min
6
Dania główne Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....

Odsłon: 78

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pomysły na szybki i pożywny obiad. Niedrogo, zdrowo i smacznie

Szukasz pomysłów na szybki i pożywny obiad? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do kurczaka, ziemniaków i surówki. Równie dobrze możesz...

1
Informacje Ziołomiody. Na wzmocnienie odporności i walkę z infekcjami

Ziołomiód łączy w sobie właściwości miodu i ziół podawanych pszczołom jako pożywka. Stanowi on nie tylko istny nutraceutyk, ale również bardzo ciek...

2
Ewa gotuje Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaprosiła nas na wyjątkowy, jesienny obiad. Wbrew pozorom, aby przygotować imponującą ucztę wcale nie potrzeba wymyślnych i trudno do...

6
Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

4