Pomysł na świąteczne ciasta z owocami

Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na słodko, to warto pomyśleć o przepisach na ciasta z dodatkiem różnych owoców z puszki.

Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
  • 50 g herbatników
  • 200 g ciastek owsianych z sezamem
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski wkładamy herbatniki i ciastka owsiane, a następnie za pomocą blendera dokładnie je kruszymy. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy rozdrobnione ciastka. Do tortownicy przelewamy powstałą masę, którą równo rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Tortownicę wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stwardniała. W szklance z niewielką ilością wody rozpuszczamy żelatynę, a w innym naczyniu rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Do dużego garnka dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt naturalny i całość miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy płynną żelatynę cały czas miksując. Powstałą masę przekładamy do tortownicy, a jej wierzch posypujemy posiekaną biała czekoladą i ponownie odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy płynną galaretką i wkładamy do lodówki. Po stężeniu galaretki sernik podajemy z liśćmi świeżej mięty.

Puszyste ptasie mleczko z mandarynkami

Składniki:

  • ½ puszki mandarynek marki Sandra
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka śmietany
  • 9 łyżek cukru
  • 8 łyżek żelatyny
  • cukier waniliowy
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 l wody i rozlewamy ją do trzech naczyń. Następnie przygotowujemy pierwszą masę. W misce ucieramy trzy żółtka z trzema łyżkami cukru i dodajemy pianę, którą ubijamy z białek dwóch jaj i jednej części żelatyny. Kolejną masę rozrabiamy tak samo, jak pierwszą i dodajemy do niej trzy łyżki kakao. Trzecią masę również przygotowujemy w osobnym naczyniu, ubijając w nim śmietanę z trzema łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodając pianę z dwóch białek i ostatnią część żelatyny. Na spód niedużej formy wylewamy pierwszą masę, po jej zastygnięciu wlewamy kolejną. I to samo powtarzamy z trzecią masą. Następnie na samym wierzchu układamy mandarynki i zalewamy je rozpuszczoną, ostygniętą galaretką. Gotowe ptasie mleczko wkładamy do lodówki na dwie godziny.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Nadziewana bagietka

Kanapeczki z bagietki świetnie sprawdzają się na każdej imprezie. Jeśli dodat...

Odsłon: 826

30 min
2
Desery Ciasto kinder pingui

Któż oprze się delikatnemu niczym chmurka biszkoptowi i obłędnemu, mlecznemu...

Odsłon: 1241

30 min
3
Zupy Zalewajka wegetariańska

Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...

Odsłon: 56

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak wykorzystać farsz z ruskich? Zrobisz nie tylko wyborne naleśniki

Po przygotowaniu pierogów ruskich zostało ci sporo farszu? Każdemu się zdarza. Masz dwa wyjścia, albo wyjeść łyżką całość prosto z miski, albo użyć...

4
Informacje Jak lepić pierogi? Nie tylko się nie rozpadną, ale zrobią ogromne wrażenie

Od najmłodszych lat karmią nas nimi babcie - nic dziwnego, że Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa podbija również światowe salony. Amer...

90
Informacje Pyszny i klarowny rosół. Odkryj babciny sposób, dzięki któremu nigdy nie będzie mętny

Jak przygotować pyszny, domowy rosół, tak aby nie wyszedł mętny i bez smaku? Podpowiemy ci, na co zwrócić uwagę podczas gotowania. Wystarczy kilka...

79