Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na słodko, to warto pomyśleć o przepisach na ciasta z dodatkiem różnych owoców z puszki.
Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
- 50 g herbatników
- 200 g ciastek owsianych z sezamem
- 1 l jogurtu naturalnego
- 100 g miękkiego masła
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 g żelatyny
- 100 g białej czekolady
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Do miski wkładamy herbatniki i ciastka owsiane, a następnie za pomocą blendera dokładnie je kruszymy. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy rozdrobnione ciastka. Do tortownicy przelewamy powstałą masę, którą równo rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Tortownicę wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stwardniała. W szklance z niewielką ilością wody rozpuszczamy żelatynę, a w innym naczyniu rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Do dużego garnka dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt naturalny i całość miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy płynną żelatynę cały czas miksując. Powstałą masę przekładamy do tortownicy, a jej wierzch posypujemy posiekaną biała czekoladą i ponownie odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy płynną galaretką i wkładamy do lodówki. Po stężeniu galaretki sernik podajemy z liśćmi świeżej mięty.

Puszyste ptasie mleczko z mandarynkami
Składniki:
- ½ puszki mandarynek marki Sandra
- 6 jajek
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka śmietany
- 9 łyżek cukru
- 8 łyżek żelatyny
- cukier waniliowy
- galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 l wody i rozlewamy ją do trzech naczyń. Następnie przygotowujemy pierwszą masę. W misce ucieramy trzy żółtka z trzema łyżkami cukru i dodajemy pianę, którą ubijamy z białek dwóch jaj i jednej części żelatyny. Kolejną masę rozrabiamy tak samo, jak pierwszą i dodajemy do niej trzy łyżki kakao. Trzecią masę również przygotowujemy w osobnym naczyniu, ubijając w nim śmietanę z trzema łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodając pianę z dwóch białek i ostatnią część żelatyny. Na spód niedużej formy wylewamy pierwszą masę, po jej zastygnięciu wlewamy kolejną. I to samo powtarzamy z trzecią masą. Następnie na samym wierzchu układamy mandarynki i zalewamy je rozpuszczoną, ostygniętą galaretką. Gotowe ptasie mleczko wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Źródło: materiały prasowe