Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama to skarbnica wartości odżywczych, które szczególnie mocno wspierają pracę mózgu i serca. Dowiedz się, jak przyrządzić rybę bramę.

Ryba brama - wartości odżywcze i właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W ostatnim czasie znany dyskont wprowadził do swojej oferty filety z bramy. Co to za ryba i dlaczego warto ją jeść? Głównie ze względu na cenne wartości odżywcze i właściwości, które wykazuje na ludzki organizm. Dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej smakuje i jak zaserwować ją na rodzinnym obiedzie.

Sprawdź także: Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Brama - co to za ryba

W Polsce to wciąż niezbyt popularna ryba, choć wkrótce może się to zmienić. Brama należy do rodziny bramowatych i występuje naturalnie w Oceanie Atlantyckim, Indyjskim i na Pacyfiku. W Europie występuje głównie w pobliżu Portugalii - na wodach od Madery po Zatokę Biskajską. Można ją też znaleźć w Morzu Śródziemnym. Żywi się małymi rybami i skorupiakami.

Niewiele osób zna bramę - co to za ryba i jak wygląda? Przede wszystkim przybiera owalny kształt, jest bocznie spłaszczona i wygrzbiecona. Osiąga do 70 cm długości i 6 kilogramów masy. Posiada łuski, płetwy i cienki ogon. Boki i brzuch bramy są srebrzyście lśniące, grzbiet - szary, zielonkawobrązowy lub niebieskawy, a tęczówka oka - złocista. Mięso bramy jest jędrne i miękkie. Ma delikatny smak, który pasuje do wielu produktów spożywczych.

Ryba brama - wartości odżywcze i właściwości

Ryby warto włączać do codziennego jadłospisu ze względu na substancje, które dostarczają organizmowi. Także wartości odżywcze bramy wpływają korzystnie na nasz stan zdrowia. Można ją zaliczyć do niskokalorycznych ryb - w 100 gramach zawiera tylko 92 kalorie. To tylko trochę więcej niż w dorszu, podobnie do mintaja, a znacznie mniej niż w łososiu. Warto po nią sięgać na diecie redukcyjnej.

Brama to źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie te składniki mają największy wpływ na właściwości bramy. Obecność białka przekłada się na to, że produkt syci na znacznie dłużej. Zawiera też fosfor, wapń i magnez, które - w połączeniu z białkiem - wspierają pracę mięśni, budulec kości i zapobiegają osteoporozie.

Z kolei tłuszcze sprawiają, że ryba działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, usprawnia pracę układu krwionośnego i wspiera utrzymanie prawidłowego profilu lipidowego. Zdrowe kwasy tłuszczowe pomogą też uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi

Brama wspiera też pracę mózgu, poprawiając samopoczucie i pamięć oraz usprawniając zdolność pozyskiwania wiedzy. Może być stosowana w profilaktyce choroby Alzheimera. W składzie ryby znajdują się też witaminy A i D, które dbają o zdrowie oczu. Podsumowując, za główne właściwości bramy można uznać korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz mięśniowo-kostny, mózg oraz wagę.

Jak przyrządzić rybę bramę?

W polskich sklepach znajdziesz wyłącznie filety z bramy. Mają delikatny smak, są soczyste i jędrne. Nie wymagają zbyt dużej obróbki, dlatego możesz je przygotować podobnie jak dorsza czy mintaja. Smażona, upieczona w piekarniku lub przyrządzona na parze będzie wspaniałym obiadem dla całej rodziny. Wystarczy na przykład obtoczyć ją w soli, pieprzu i mące, a następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. 

Jak jeszcze przyrządzić rybę bramę? Ze względu na swoje walory smakowe i teksturę, świetnie nadaje się jako składnik zup czy potrawek. Łącz ją przede wszystkim ze zdrowymi warzywami, np. brokułem, marchwią, kalafiorem, fasolką szparagową czy ziemniakiem.



Źródło: Smaker.pl, vimafoods.com, wikipedia.org, fishbase.se

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jak się pozbyć brudu i mchu z kostki brukowej? Genialny sposób za niecałe 2 złote »

Odchudzający owoc na jelita działa jak plaster. Hit wśród celebrytek »

Piękna dekoracja posiłku czy zdrowy dodatek? Te kwiaty zdecydowanie warto zjadać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Pasztetowa.

Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.

Odsłon: 3704

>60 min
12
Przetwory Marynowane ogórki w zalewie octowej.

Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Pyszny dodatek do kanapek i drug...

Odsłon: 835

15 min
4
Sałatki Sałatka z buraków

Prosta i szybka sałatka z buraków. Mało składników, a efekt jest naprawdę f...

Odsłon: 163

30 min
3
Zupy Botwinkowa z jajkiem

Zupa z botwinki to jedna z ulubionych zup mojego męża. Jest jedną z najleps...

Odsłon: 121

30 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Śniadania bogate w błonnik. Dodadzą sił i energii na cały dzień

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w końcu jego rolą jest dodanie nam energii. Aby tak się stało, powinny znaleź...

0
Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

4
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

23