Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Niewiele osób zwraca uwagę na rośliny, które można spotkać podczas spaceru po parku czy łące. Podczas gdy, nie tylko cieszą oko zielenią, ale i mogą kryć w sobie właściwości prozdrowotne. Dziś przyjrzymy się bliżej czosnaczkowi pospolitemu, który z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Sprawdź, co zrobić z tej rośliny oraz kto powinien jeść czosnaczek pospolity.

Jakie właściwości zdrowotne ma czosnaczek pospolity? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Czosnaczek pospolity to niepozorna roślina, którą część osób może uznać za chwast. Podczas gdy z powodzeniem można użyć w wielu codziennych przepisach. Co więcej, niegdyś bardzo często wykorzystywano ją także w medycynie ludowej. W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie wartości odżywcze i właściwości lecznicze ma czosnaczek pospolity oraz jakie jest jego zastosowanie w kuchni.

Sprawdź także: Pospolity chwast pomaga w odchudzaniu i nie tylko. Jak wykorzystać gwiazdnicę w kuchni?

Czosnaczek pospolity –  charakterystyka

Roślina ta pochodzi z rodziny kapustowatych, rośnie zarówno w Europie, Azji, jak i Afryce. Bez trudu można spotkać ją podczas przechadzki po lesie, zwłaszcza tym liściastym, lubi kryć się w zaroślach, rowach, a także okolicy rzek oraz na peryferiach w okolicy rumowisk i pozostałościach po budynkach. Najlepiej rośnie na glebach próchniczych, bogatych w minerały. Kwitnie w okresie od kwietnia do czerwca.

Czosnaczka pospolitego możemy poznać po sercowatych liściach, które często mają charakterystyczne ząbki, a także niewielkich kwiatach koloru białego. Nazwa rośliny pochodzi prawdopodobnie od czosnkowego zapachu, który wydziela. 

Czosnaczek pospolity – właściwości zdrowotne

W roślinie tej kryje się wiele właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Znajdziemy w nim między innymi garbniki, flawonoidy, czy saponiny, które mają właściwości antyoksydacyjne i bakteriobójcze. Co zawiera czosnaczek pospolity? Jest źródłem witaminy C i A oraz substancji mineralnych, takich jak wapń, żelazo i fosfor. Nie brakuje w nich także aminokwasów, które odpowiadają za budowanie tkanek, mięśni, organów, a także skóry, włosów i paznokci. 

Czosnaczek pospolity wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze. Ma również właściwości pomagające zwalczyć przeziębienie, grypę, czy ułatwiające leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.  Ma również działanie detoksykujące, pomaga organizmowi pozbyć się np. metali ciężkich, działa także moczopędnie i odtruwająco. Co więcej, pomaga zwalczać pasożyty. 

Roślina ta może także być pomocna przy problemach z układem pokarmowym, pomoże pozbyć się bólów brzucha i biegunki. Czosnaczek pospolity świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Dodatkowo wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia oraz wpływa korzystnie na pracę serca. 

Zawartość witaminy A wspiera kondycję skóry, a także zapewnia mocne włosy i paznokcie. Warto dodać, że czosnaczek pospolity może być stosowany również zewnętrznie na skórę. Wystarczy, że garść świeżych liści zalejesz gorącą wodą i w ten sposób przygotujesz napar, w którym możesz zanurzyć okłady. Mikstura może być stosowana na skaleczenia, owrzodzenia czy rany, pomoże również zmniejszyć bóle reumatyczne. Co więcej, stosowanie naparu z czosnaczku na włosy, pomoże pozbyć się łupieżu. 

Kto powinien jeść czosnaczek pospolity? Czosnaczek pospolity powinien znaleźć się w diecie osób, które mają obniżoną odporność, a także, u których występują częste biegunki. Ze względu na zawartość żelaza, mogą sięgnąć po niego osoby, które zmagają się z anemią. 

Czosnaczek pospolity  – zastosowanie w kuchni

Do jakich dań wykorzystać czosnaczek? Okazuje się, że ma on szerokie zastosowanie w kuchni, ze względu na swój charakterystyczny, lekko chrzanowy smak i zapach z powiedzeniem sprawdzi się w przeróżnych sałatkach. Niektórzy przyrównują go także do rukoli. Jeśli chcesz dodać go do swoich codziennych przepisów, powinieneś pamiętać, o tym, że do spożycia najlepiej nadają się młode listki i pędy czosnaczka. 

Możesz również użyć go do przygotowania pysznego śniadania. Wystarczy, że posiekasz go drobno, a następnie wraz z rzodkiewką dodasz go do twarożku. Wystarczy doprawić go solą i pieprzem, podać ze świeżym pieczywem i pyszne danie na rozpoczęcie dnia gotowe. Doskonale smakować będzie  dodany do jajecznicy lub szakszuki. Świetnie sprawdzi się również w wersji obiadowej, np. dodany do zupy jarzynowej czy mięsnej potrawki. Jego lekko chrzanowy smak doskonale podkreśli smak mięsa. Jeśli często przygotowujesz przeróżne zapiekanki, również możesz dodać do nich czosnaczka. 

Pysznym rozwiązaniem, będzie również dodanie czosnaczku pospolitego do domowego pieczywa, a także przygotowanie z niego masła ziołowo-czosnkowego. Jego nasiona mogą być wykorzystywane do zrobienia domowej musztardy. Świetnie sprawdzi się również w postaci zielonego pesto, wystarczy dodać do niego oliwę, sok z cytryny oraz ulubione orzechy i przyprawy. 

Z czosnaczku pospolitego można także sporządzić nalewkę. Wystarczy sporą garść liści, ok. 100 gramów połączyć z litrem mocnego alkoholu, a następnie odczekać około miesiąca. Dawkowanie nalewki nie powinno przekraczać 50 ml dziennie. 

Zobacz także:

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety kowalowej

Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...

Odsłon: 4332

30 min
8
Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34283

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 936

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4896

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1968

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113690

60 min
199