Ciasto
250 ml wody
50 g masła
2 łyżki brązowego cukru
1 szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki kardamonu
3 jajka
Sos czekoladowo-kawowy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki śmietany 30%
Sos z białej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
1/3 szklanki śmietany 30%
Podanie
cukier puder do posypania churros
Ciasto
W garnku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę i kardamon. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zacznie odchodzić od brzegów. Wystudzić. Zmiksować z jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wycisnąć z rękawa na rozgrzany do temperatury około 175°C tłuszcz (każdy pasek powinien mieć około 10 cm długości). Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

Sos czekoladowo-kawowy
Czekoladę z kawą rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i zagotować.
Sos z białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i zagotować.
Podanie
Churros obsypać cukrem pudrem. Podawać z przygotowanymi sosami.