Biszkopt kakaowy
7 jaj
220 g drobnego cukru
75 g mąki pszennej
65 g kakao
250 g wody
1 łyżka cukru
3 łyżki rumu
Bita śmietana
2½ łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny
500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
Konfitura wiśniowa
1 łyżeczka żelatyny
woda do zalania żelatyny
750 g wydrylowanej wiśni
100 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
środek żelujący do konfitur
Pomada z gorzkiej czekolady
150 g śmietanki 30%
150 g gorzkiej czekolady
Biszkopt kakaowy
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Połączyć mąkę i kakao, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170°C. Wodę zagotować z łyżką cukru, ostudzić. Dodać rum. Nasączyć przestudzony, pokrojony biszkopt ponczem.
Bita śmietana
Żelatynę zalać zimną wodą (woda ma przykryć żelatynę), odstawić do napęcznienia na około 10 minut. Śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia, dodać łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać, czynność powtórzyć dwa razy. Następnie całość wlać do reszty ubitej kremówki, zmiksować.
Konfitura wiśniowa
Żelatynę zalać wodą (woda ma przykryć żelatynę), odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować, zdjąć z ognia. Dodać cukier, sok z cytryny i mąkę w wodzie, zagotować. Dodać środek żelujący zgodnie z zaleceniami producenta. Do żelatyny dodać łyżkę gorącego syropu, wymieszać i dodać do garnka.
Pomada z gorzkiej czekolady
Śmietankę zagotować i odstawić. Dodać połamaną w kostki czekoladę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia.
Montaż
Z biszkoptu wyciąć kółka. Na dno pucharka ułożyć ciasto, na to wyłożyć konfiturę, masę i znów ciasto. Polać pomadą, postawić samochodzik z masy cukrowej.