Przyrządzamy pieczoną szynkę na święta, by była soczysta i krucha

Na wigilijnym stole króluje karp, ale w święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pieczonej szynki wieprzowej. Już w starożytności spożywano ją podczas uroczystych przyjęć. Jako wykwintne danie, które obowiązkowo musi się znaleźć na naszych stołach na święta, przetrwała do dziś. Jak ją przyrządzić by była idealnie soczysta i krucha?

Fot. Szynka powinna się z wierzchu przyrumienić, ale nie może się przypiec /123RF/PICSEL

Świąteczne danie

Szynka pieczona na Boże Narodzenie jest dla nas jak indyk na Święto Dziękczynienia dla Amerykanów - jest hitem świąt i nie może jej zabraknąć na stole. Tego rodzaju mięso jest nieodzownym elementem naszej kulinarnej tradycji, w dodatku prezentuje się wykwintnie i elegancko. By oddać świąteczny charakter tego dania, musimy przygotować je z najwyższej jakości składników. Mięso powinno pochodzić od godnego zaufania producenta. Świąteczną szynkę w swojej ofercie ma firma Sokołów. Jest ona dostępna w popularnych marketach i sklepach własnych marki. Przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste, powinniśmy jednak poznać sposoby na przyrządzenie szynki idealnie kruchej i soczystej.

Przygotowanie mięsa

Szynkę należy zacząć przygotowywać odpowiednio wcześnie. Mięso, z którego będziemy przyrządzać danie, musi być świeże i najwyższej jakości. To przeznaczone do upieczenia na święta nie może być wędzone. Jeśli zdecydujemy się na surowy kawałek mięsa, będziemy musieli go podgotować i przetrzymywać przez co najmniej dwa dni w solance z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych i majeranku. Co jakiś czas szynkę trzeba będzie wyciągnąć z lodówki i ugnieść rękami, by mięso wchłonęło smak przypraw. Jest to zajęcie czasochłonne i jeśli nie przyłożymy się do niego odpowiednio, szynka wyjdzie sucha i bez smaku, dlatego zdecydowanie bezpieczniejszą opcją jest zakup gotowej szynki parzonej i z wierzchu pokrytej skórą takiej jak Szynka Świąteczna Sokołów.

Przepis na świąteczną szynkę z żurawiną

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z intensywnymi korzennymi przyprawami, a także słodkimi pomarańczami i konfiturą z żurawiny, którą podajemy do mięs i serów. By nadać naszej pieczeni świątecznego charakteru, musimy ją odpowiednio doprawić.

Składniki:
1 opakowanie szynki świątecznej Sokołów
3 łyżeczki miodu
sok z ½ cytryny
sok z ½ pomarańczy
1 łyżka goździków
3 łyżki cynamonu
½ łyżeczki pieprzu kolorowego
½ łyżeczki soli
200 g żurawiny
75 g cukru
130 ml wody

Mięso wyjmujemy z kartonika, ale nie ściągamy folii do pieczenia. Kładziemy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni Celsjusza. Pieczemy 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy marynatę z miodu, soku z cytryny i pomarańczy oraz przypraw: cynamonu, goździków, pieprzu i soli. Szynkę wyciągamy, zdejmujemy z niej osłonkę i siatkę. Nacinamy z wierzchu skórę, wsadzamy ją do rękawa do pieczenia i zalewamy marynatą. Zapinamy rękaw klipsem i nakłuwamy go w kilku miejscach widelcem. Następnie wsadzamy mięso do naczynia żaroodpornego, ale nie przykrywamy z wierzchu pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza 20-30 minut. Dzięki takiemu przygotowaniu szynka nabiera kruchości i soczystości. W tym czasie przygotowujemy sos. Żurawinę przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną pękać. Przed podaniem kroimy szynkę na plastry i polewamy sosem. Można serwować ją na ciepło, a po świętach na zimno, jako wędlina na kanapki lub składnik sylwestrowej sałatki.

Co zrobić, by szynka nie wyschła?

Szynka powinna być z wierzchu zarumieniona, ale nie może się przypiec. Jeśli widzimy, że zbyt szybko zmienia swój kolor, należy nieco niżej przełożyć blaszkę, na której się piecze. Można również zmniejszyć temperaturę: dłuższe pieczenie w niskiej temperaturze zapewni jej kruchość i soczystość. Nie powinniśmy stosować programu grzania z góry czy grillowania. Lepiej również nie przeciągać czasu pieczenia w wysokiej temperaturze, ponieważ mięso może stać się suche. Problem osób niedoświadczonych w przyrządzaniu mięsa powinien rozwiązać rękaw do pieczenia. Szynka przyrządzana w rękawie z pewnością nie przypali się z wierzchu, a mięso nie wyschnie w środku. W dodatku smak dodanej marynaty będzie intensywniej wyczuwalny.


Artykuł z ekspozycją partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
15 min
11
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 308

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4