Najlepsze przepisy na dania z bobem

Pyszne ciasta z lekkim kremem i owocami. Idealne na ciepłe dni

Ciepłe dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowaniu się lekkimi, orzeźwiającymi deserami. W takich chwilach doskonale sprawdzą się pyszne ciasta z lekkim kremem i owocami, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także pięknie prezentują się na stole.

Pyszne ciasta z lekkim kremem i owocami | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wypieki przygotowane z sezonowych owoców, delikatnego kremu i puszystego biszkoptu zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź udane przepisy.

Sprawdź także: Czubrica zielona - przyprawa z bułgarskimi korzeniami. Jakie są jej właściwości i wykorzystanie w kuchni?

Dobre, lekkie kremy do ciast

Lekkie kremy charakteryzują się puszystą konsystencją i delikatnym smakiem, dzięki czemu doskonale komponują się z owocami i biszkoptem. Najpopularniejsze z nich to kremy na bazie śmietany kremówki, mascarpone czy jogurtu greckiego.

Śmietana kremówka, ubita na sztywno i połączona z odrobiną cukru pudru, tworzy aksamitną bazę, która świetnie współgra z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki, maliny czy borówki. Krem z mascarpone, często używany w deserach typu tiramisu, z dodatkiem wanilii i cytrusowej skórki, nadaje ciastom lekkości i elegancji. Z kolei kremy na bazie jogurtu greckiego, wzbogacone miodem i świeżymi ziołami, takimi jak mięta, oferują orzeźwiający smak, idealny na gorące dni.

Kluczem do sukcesu jest także odpowiednie balansowanie słodyczy kremu z naturalnym smakiem owoców, co sprawia, że każde ciasto staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Sprawdź, jak dobre, lekkie kremy do ciast świetnie sprawdzają się w poniższych przepisach.  

Ciasta z lekkim kremem i owocami 

Łatwe w przygotowaniu z zawsze dostępnych składników, pyszne ciasta z lekkim kremem i owocami to hity lata. Poniższe przepisy cię nie zawiodą.  

Letnia tarta z kremem i sezonowymi owocami 

Letnia tarta z kremem i sezonowymi owocami | Fot. 123RF/Picsel

Składniki: 

Na spód: 

  • 200 g mąki 
  • 100 g masła (schłodzonego, pokrojonego w kostkę) 
  • 50 g cukru pudru 
  • żółtko 
  • 1-2 łyżki zimnej wody 

Na krem: 

  • 250 ml śmietany kremówki (36%) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo: 

  • świeże owoce: truskawki, maliny, borówki, kiwi (wg uznania) 
  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) 

Sposób wykonania: 

Spód tarty: 

  1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. 
  2. Dodaj masło i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. 
  3. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. 
  4. Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (średnica około 24 cm). Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż (np. suchą fasolą). 
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, usuń obciążenie i piecz jeszcze 10 minut, aż spód będzie złocisty. Odstaw do ostygnięcia. 

Krem: 

  1. W misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  2. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. 
  3. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z mascarpone, aż powstanie gładki krem. 

Składanie tarty: 

  1. Na ostudzony spód nałóż krem.  
  2. Udekoruj świeżymi owocami i miętą.  

Lekkie ciasto czekoladowe z kremem i borówkami 

Lekkie ciasto czekoladowe z kremem i borówkami | Fot. 123RF/Picsel

Składniki: 

Na ciasto: 

    • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 
    • 100 g masła 
    • 150 g cukru 
    • 3 jajka 
    • 100 g mąki 
    • łyżeczka proszku do pieczenia 
    • szczypta soli 

    Na krem: 

      • 250 ml śmietany kremówki (36%) 
      • 250 g serka mascarpone 
      • 3 łyżki cukru pudru 
      • łyżeczka ekstraktu waniliowego 

      Dodatkowo: 

        • 200 g borówek amerykańskich (umyte i osuszone) 
        • tarta czekolada do dekoracji (opcjonalnie) 
        • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) 

        Sposób wykonania:

        Czekoladowe ciasto:

        1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia (średnica około 24 cm) papierem do pieczenia. 
        2. Rozpuść gorzką czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstaw do ostygnięcia. 
        3. W misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. 
        4. Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj. 
        5. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. 
        6. Dodaj suche składniki do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. 
        7. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 25-30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie czysty i suchy. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

        Krem: 

        1. W misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. 
        2. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. 
        3. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z mascarpone, aż powstanie gładki krem. 

        Składanie ciasta: 

        1. Na ostudzone ciasto wyłóż równomiernie krem. 
        2. Udekoruj borówkami amerykańskimi, układając je na kremie. 
        3. Przed podaniem możesz udekorować startą czekoladą i listkami mięty. 

        Lekki biszkopt z kremem fit 

        Lekki biszkopt z kremem fit | Fot. 123RF/Picsel

        Składniki: 

        Na biszkopt: 

          • 4 jajka 
          • 100 g mąki pszennej 
          • 50 g mąki ziemniaczanej 
          • 80 g ksylitolu (lub innego zamiennika cukru) 
          • łyżeczka proszku do pieczenia 
          • szczypta soli 

          Na krem fit: 

            • 400 g jogurtu greckiego (bez dodatku cukru) 
            • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 
            • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
            • 200 g świeżych owoców (np. borówki, truskawki, maliny) 

            Sposób wykonania: 

            Biszkopt: 

            1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia (średnica około 24 cm) papierem do pieczenia. 
            2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
            3. Stopniowo dodawaj ksylitol do ubitych białek, ciągle miksując, aż powstanie lśniąca masa. 
            4. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na niskich obrotach. 
            5. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej za pomocą łopatki lub szpatułki. 
            6. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 20-25 minut, aż biszkopt będzie złocisty, a patyczek włożony w środek wyjdzie czysty. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

            Krem fit: 

            1. W misce wymieszaj jogurt grecki z miodem lub syropem klonowym oraz ekstraktem waniliowym, aż powstanie gładki krem. 

            Składanie ciasta: 

            1. Na biszkopt wyłóż krem.  
            2. Wyłóż owoce i ewentualnie listki mięty.  

            Letni biszkopt z kremem i malinami 

            Lekki biszkopt z kremem fit | Fot. 123RF/Picsel

            Składniki: 

            Na biszkopt (blacha 25x40 cm): 

              • 4 jajka 
              • 0,5 szklanki cukru (szklanka 250 ml) 
              • szklanka mąki pszennej tortowej 
              • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

              Na krem: 

                • 3 budynie śmietankowe (po 40 g, bez cukru) 
                • litr mleka 
                • 250 g masła (w temperaturze pokojowej) 

                Dodatkowo: 

                  • 500 g malin 
                  • 750 ml wrzątku 
                  • 2 galaretki malinowe 

                  Sposób wykonania: 

                  Biszkopt: 

                  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, cały czas miksując. 
                  2. Dodaj żółtka i miksuj, aż masa będzie jednolita. 
                  3. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną, miksując na niskich obrotach do połączenia składników. 
                  4. Wyłóż dno blachy papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 15 minut, aż biszkopt się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia. 

                  Krem: 

                  1. W garnku wymieszaj mleko z proszkiem budyniowym, zagotuj, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje i stanie się gładki. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 
                  2. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie jednolity krem. 

                  Galaretka: 

                  1. Rozpuść galaretki malinowe w 750 ml wrzątku. Odstaw do lekkiego stężenia. 

                  Składanie ciasta: 

                  1. Na ciasto wyłóż krem i rozłóż maliny na wierzchu kremu. 
                  2. Wylej tężejącą galaretkę na maliny. 
                  3. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby stężało i smaki się przegryzły. 



                  Źródło: smaker.pl

                  Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

                  Zobacz także:

                  Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »

                  Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »

                  Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka »

                  Komentarze

                  Ostatnio komentowane przepisy

                  Ciasta Szybkie ciasto z agrestem

                  Agrest to bardzo wdzięczny owoc. Idealnie można zrównoważyć jego kwaśność z p...

                  Odsłon: 128

                  15 min
                  1
                  Śniadania Omlet z fasolką szparagową

                  Uwielbiam omlety i bardzo lubię fasolkę szparagową, dlatego połączyłam w jedn...

                  Odsłon: 121

                  15 min
                  4

                  Polecane artykuły

                  Informacje Pasteryzacja na sucho i mokro: w piekarniku, w garnku i zmywarce

                  W jaki sposób cieszyć się smakiem pysznych, letnich owoców, gdy przychodzą do nas zimowe mrozy? Najlepszą opcją będzie przygotowanie przetworów. Na...

                  0
                  Informacje Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę? Dżem, kompot, sos do mięs do słoików

                  Czerwona porzeczka to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Tymczasem okazuje się, że ma nam ona naprawdę wiele do zaoferowania i to zarówno p...

                  5
                  Informacje 5 przekąsek na piknik w parku

                  W końcu przyszły upragnione upały. Coraz więcej czasu spędzamy na łonie natury – w parku, nad jeziorem, jeździmy na wycieczki rowerowe, wychodzimy...

                  0
                  Informacje Bób kiszony, konserwowy i pasteryzowany. Zrób zapasy na zimę

                  Bób to jeden z najsmaczniejszych strączków, który króluje na straganach w okresie wiosenno-letnim. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że można sp...

                  0