Dania jednogarnkowe

Czubrica zielona to mieszanka przypraw, obok której ciężko przejść obojętnie. Doskonale sprawdza się zarówno do dań mięsnych, jak i takich na bazie ryb. Z jakich składników jest zrobiona? Jakie właściwości ma czubrica zielona? I jak wykorzystać ją w kuchni?

Czubrica zielona - przyprawa z bułgarskimi korzeniami | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czubrica zielona to przyprawa stanowiąca podstawę kuchni bułgarskiej. W jej skład wchodzi kilka składników, w tym cząber, natka pietruszki i czosnek. To właśnie dzięki takiemu połączeniu aromatów nadaje ona wyjątkowego charakteru potrawom, do których ją dodasz. Doskonale sprawdzi się w menu osób preferujących łagodniejsze smaki. Nie przepadasz za delikatnym wykończeniem dań? Wobec tego postaw na jej czerwoną siostrę, która odznacza się o wiele intensywniejszą pikanterią. Skąd pochodzi ta mieszanka? I jakie właściwości ma czubrica zielona? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Czubrica zielona - przyprawa z bułgarskimi korzeniami

Czubrica zielona zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne dużemu udziałowi suszonego cząbru górskiego w jej składzie. Roślina ta to rodzimy gatunek dla górskich rejonów Europy Południowej, głównie Bułgarii. Nic zatem dziwnego, że zdominowała ona swoim smakiem właśnie kuchnię bułgarską. W jej środku kryje się ciekawa mieszanina olejków eterycznych, dzięki którym potrawy oprószone czubricą nabierają delikatnego korzennego posmaku. Doskonale sprawdzi się ona nie tylko do dań mięsnych - możesz ją z powodzeniem stosować także do ryb, sosów, pieczeni, a nawet sałatek. Dlaczego warto, aby zagościła ona na stałe na twojej półce z przyprawami? 

Jakie właściwości ma czubrica zielona?

Czubrica zielona kryje w swoim wnętrzu cały wachlarz substancji aktywnych, które nadają jej wyjątkowych własności leczniczych. Zawiera ona m.in. liczne kwasy, w tym rozmarynowy, karnozowy, ursolowy, betulinowy oraz oleanolowy. Co więcej, może ona poszczycić się obecnością flawonoidów, żywic, karotenoidów oraz śluzów. 

Jakie właściwości ma czubrica zielona? W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jej działanie bakteriostatyczne i antygrzybicze. Jej regularne spożywanie stanowi zatem naturalną tarczę przed potencjalnymi patogenami. Świetnie sprawdzi się także w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych. To właśnie dlatego tak wiele osób chętnie dodaje ją do ciężkostrawnych i tłustych przekąsek. Już jej niewielka szczypta potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o walkę z refluksem, uczuciem przepełnienia w żołądku oraz nudnościami. Co ciekawe, wspomaga ona również walkę z biegunką. 

Substancje aktywne zawarte w czubricy zielonej działają łagodząco na śluzówkę jamy ustnej i gardła. Możesz dodawać ją na przykład do naparów w trakcie trwania infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto wykazuje ona własności przeciwzapalne i doskonale sprawdzi się na problemy z drogami moczowymi oraz u osób borykających się z zapaleniem stawów. Zalicza się ją również do afrodyzjaków.

Komu poleca się włączenie czubricy zielonej do jadłospisu? Świetnie sprawdzi się ona w diecie osób, które przepadają za ciężkostrawnymi przysmakami. Warto także sięgać po nią w miesiącach jesienno-zimowych, gdy jesteśmy narażeni na spadki odporności. Polecana jest ona również pacjentom cierpiącym na problemy żołądkowo-jelitowe oraz kobietom doświadczającym nieregularnych cykli miesiączkowych. 

Zastosowanie czubricy zielonej w kuchni

Zastosowanie czubricy zielonej w kuchni to temat rzeka - osoby, które myślą, że można dodawać ją wyłącznie do mięs, w tym przede wszystkim dziczyzny, są w błędzie. Stanowi ona kropkę nad i dań złożonych z delikatnych ryb oraz opcji, w których pierwsze skrzypce grają łagodnie przyrządzone warzywa. Jednak to nie wszystko, ponieważ czubrica fantastycznie podkręci smak potraw jajecznych i strączków.

Czubrica zielona to bułgarska przyprawa, jednak nie musisz szufladkować ją w ten sposób - zamień ją na przykład w posypkę do takich przekąsek jak kanapki, sery, zapiekanki, tosty czy domowej roboty pizza. Równie praktycznym pomysłem jest zastosowanie jej w tradycyjnych polskich potrawach. Wypróbuj ją w gołąbkach, bigosie, fasolce po bretońsku czy gulaszu i poznaj ich nową odsłonę. Nie masz pomysłu na dania z użyciem czubricy zielonej? W takim razie wykorzystaj jeden z naszych pomysłów.

Chleb z lubczykiem i czubricą zieloną 

Jeśli jesteś fanem domowych wypieków i uwielbiasz kanapki na pieczywie, które wyszło spod twojej ręki, postaw na chleb z lubczykiem i czubricą zieloną. Do jego wykonania potrzebujesz mąki pszennej i żytniej, zakwasu żytniego, zielonej czubrycy, suszonej natki pietruszki, cukru, liścia lubczyka oraz oleju. 

Najlepszą porą na rozpoczęcie przyrządzania ciasta jest wieczór. Wymieszaj zakwas z wodą i przelej go do miski. Wsyp do niego obie mąki i dodaj pozostałe komponenty. Użyj drewnianej łyżki do wyrobienia ciasta. Oprósz je lekko mąką i nakryj miskę ściereczką - pozostaw wszystko pod przykryciem na około dwie-trzy godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto.

Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, wysmaruj ją olejem i wysyp na nią nieco mąki. Przełóż do niej wyrobione ciasto i wygładź dokładnie jego powierzchnię. Możesz je również naciąć nożem dla lepszego efektu. Tak przygotowany chleb ponownie nakryj ściereczką i pozostaw na całą noc na blacie. 

Następnego ranka nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego blachę. Piecz je przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne pół godziny. Sprawdź za pomocą patyczka, czy chleb jest już upieczony. Wyjmij go z urządzenia, postaw na tortownicy i poczekaj do ostygnięcia. Dla jeszcze lepszych efektów smakowych możesz przygotować pastę na bazie czubricy zielonej, którą posmarujesz gotowy wypiek. 

Zupa z kapustą włoską i czubricą zieloną

Nie masz w zwyczaju jadania kanapek na śniadanie? W takim razie możesz wykorzystać czubricę zieloną jako główną przyprawę aromatycznej zupy z kapustą włoską. Do jej wykonania - oprócz dwóch tytułowych składników - potrzebujesz cebuli, czosnku, marchewki, pietruszki, selera, oleju rzepakowego, ulubionego makaronu oraz soli i pieprzu.

Powyższa zupa jest bardzo prosta do przyrządzenia. Pokrój marchewkę, pietruszkę i seler w kostkę i poszatkuj kapustę, którą wcześniej pozbawisz brzydkich liści. Podobnie postąp z cebulą i czosnkiem. Podsmaż wszystkie warzywa na średnim ogniu przez około pięć minut. Następnie zalej je wodą, dopraw i gotuj, aż do miękkości, czyli przez około 10 minut. W kolejnym kroku ugotuj makaron al dente. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać go do garnka z zupą, chyba że chcesz ją zjeść za jednym podejściem. Na sam koniec możesz zabielić zupę, jeśli właśnie taką wersję preferujesz. 

Źródła: healthline.com, webmd.com, pubmed.com, smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »

Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »

Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 70

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18