Spis treści:
- Czubrica zielona - przyprawa z bułgarskimi korzeniami
- Jakie właściwości ma czubrica zielona?
- Zastosowanie czubricy zielonej w kuchni
Czubrica zielona to przyprawa stanowiąca podstawę kuchni bułgarskiej. W jej skład wchodzi kilka składników, w tym cząber, natka pietruszki i czosnek. To właśnie dzięki takiemu połączeniu aromatów nadaje ona wyjątkowego charakteru potrawom, do których ją dodasz. Doskonale sprawdzi się w menu osób preferujących łagodniejsze smaki. Nie przepadasz za delikatnym wykończeniem dań? Wobec tego postaw na jej czerwoną siostrę, która odznacza się o wiele intensywniejszą pikanterią. Skąd pochodzi ta mieszanka? I jakie właściwości ma czubrica zielona? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni
Czubrica zielona - przyprawa z bułgarskimi korzeniami
Czubrica zielona zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne dużemu udziałowi suszonego cząbru górskiego w jej składzie. Roślina ta to rodzimy gatunek dla górskich rejonów Europy Południowej, głównie Bułgarii. Nic zatem dziwnego, że zdominowała ona swoim smakiem właśnie kuchnię bułgarską. W jej środku kryje się ciekawa mieszanina olejków eterycznych, dzięki którym potrawy oprószone czubricą nabierają delikatnego korzennego posmaku. Doskonale sprawdzi się ona nie tylko do dań mięsnych - możesz ją z powodzeniem stosować także do ryb, sosów, pieczeni, a nawet sałatek. Dlaczego warto, aby zagościła ona na stałe na twojej półce z przyprawami?
Jakie właściwości ma czubrica zielona?
Czubrica zielona kryje w swoim wnętrzu cały wachlarz substancji aktywnych, które nadają jej wyjątkowych własności leczniczych. Zawiera ona m.in. liczne kwasy, w tym rozmarynowy, karnozowy, ursolowy, betulinowy oraz oleanolowy. Co więcej, może ona poszczycić się obecnością flawonoidów, żywic, karotenoidów oraz śluzów.
Jakie właściwości ma czubrica zielona? W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jej działanie bakteriostatyczne i antygrzybicze. Jej regularne spożywanie stanowi zatem naturalną tarczę przed potencjalnymi patogenami. Świetnie sprawdzi się także w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych. To właśnie dlatego tak wiele osób chętnie dodaje ją do ciężkostrawnych i tłustych przekąsek. Już jej niewielka szczypta potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o walkę z refluksem, uczuciem przepełnienia w żołądku oraz nudnościami. Co ciekawe, wspomaga ona również walkę z biegunką.
Substancje aktywne zawarte w czubricy zielonej działają łagodząco na śluzówkę jamy ustnej i gardła. Możesz dodawać ją na przykład do naparów w trakcie trwania infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto wykazuje ona własności przeciwzapalne i doskonale sprawdzi się na problemy z drogami moczowymi oraz u osób borykających się z zapaleniem stawów. Zalicza się ją również do afrodyzjaków.
Komu poleca się włączenie czubricy zielonej do jadłospisu? Świetnie sprawdzi się ona w diecie osób, które przepadają za ciężkostrawnymi przysmakami. Warto także sięgać po nią w miesiącach jesienno-zimowych, gdy jesteśmy narażeni na spadki odporności. Polecana jest ona również pacjentom cierpiącym na problemy żołądkowo-jelitowe oraz kobietom doświadczającym nieregularnych cykli miesiączkowych.
Zastosowanie czubricy zielonej w kuchni
Zastosowanie czubricy zielonej w kuchni to temat rzeka - osoby, które myślą, że można dodawać ją wyłącznie do mięs, w tym przede wszystkim dziczyzny, są w błędzie. Stanowi ona kropkę nad i dań złożonych z delikatnych ryb oraz opcji, w których pierwsze skrzypce grają łagodnie przyrządzone warzywa. Jednak to nie wszystko, ponieważ czubrica fantastycznie podkręci smak potraw jajecznych i strączków.
Czubrica zielona to bułgarska przyprawa, jednak nie musisz szufladkować ją w ten sposób - zamień ją na przykład w posypkę do takich przekąsek jak kanapki, sery, zapiekanki, tosty czy domowej roboty pizza. Równie praktycznym pomysłem jest zastosowanie jej w tradycyjnych polskich potrawach. Wypróbuj ją w gołąbkach, bigosie, fasolce po bretońsku czy gulaszu i poznaj ich nową odsłonę. Nie masz pomysłu na dania z użyciem czubricy zielonej? W takim razie wykorzystaj jeden z naszych pomysłów.
Chleb z lubczykiem i czubricą zieloną
Jeśli jesteś fanem domowych wypieków i uwielbiasz kanapki na pieczywie, które wyszło spod twojej ręki, postaw na chleb z lubczykiem i czubricą zieloną. Do jego wykonania potrzebujesz mąki pszennej i żytniej, zakwasu żytniego, zielonej czubrycy, suszonej natki pietruszki, cukru, liścia lubczyka oraz oleju.
Najlepszą porą na rozpoczęcie przyrządzania ciasta jest wieczór. Wymieszaj zakwas z wodą i przelej go do miski. Wsyp do niego obie mąki i dodaj pozostałe komponenty. Użyj drewnianej łyżki do wyrobienia ciasta. Oprósz je lekko mąką i nakryj miskę ściereczką - pozostaw wszystko pod przykryciem na około dwie-trzy godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto.
Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, wysmaruj ją olejem i wysyp na nią nieco mąki. Przełóż do niej wyrobione ciasto i wygładź dokładnie jego powierzchnię. Możesz je również naciąć nożem dla lepszego efektu. Tak przygotowany chleb ponownie nakryj ściereczką i pozostaw na całą noc na blacie.
Następnego ranka nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego blachę. Piecz je przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne pół godziny. Sprawdź za pomocą patyczka, czy chleb jest już upieczony. Wyjmij go z urządzenia, postaw na tortownicy i poczekaj do ostygnięcia. Dla jeszcze lepszych efektów smakowych możesz przygotować pastę na bazie czubricy zielonej, którą posmarujesz gotowy wypiek.
Zupa z kapustą włoską i czubricą zieloną
Nie masz w zwyczaju jadania kanapek na śniadanie? W takim razie możesz wykorzystać czubricę zieloną jako główną przyprawę aromatycznej zupy z kapustą włoską. Do jej wykonania - oprócz dwóch tytułowych składników - potrzebujesz cebuli, czosnku, marchewki, pietruszki, selera, oleju rzepakowego, ulubionego makaronu oraz soli i pieprzu.
Powyższa zupa jest bardzo prosta do przyrządzenia. Pokrój marchewkę, pietruszkę i seler w kostkę i poszatkuj kapustę, którą wcześniej pozbawisz brzydkich liści. Podobnie postąp z cebulą i czosnkiem. Podsmaż wszystkie warzywa na średnim ogniu przez około pięć minut. Następnie zalej je wodą, dopraw i gotuj, aż do miękkości, czyli przez około 10 minut. W kolejnym kroku ugotuj makaron al dente. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać go do garnka z zupą, chyba że chcesz ją zjeść za jednym podejściem. Na sam koniec możesz zabielić zupę, jeśli właśnie taką wersję preferujesz.
Źródła: healthline.com, webmd.com, pubmed.com, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »
Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »
Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka »