Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5945
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 721
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 812
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5945
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 721
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 812
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szkl. ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, żurawiną lub innymi dodatkami. dodajemy po trochu ciepłej wody i wyrabiamy ręką lub robotem. Na koniec dodajemy drożdże, dalej wyrabiając. Następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. c. Wstawiamy również filiżankę z wodą, żeby chleb był wilgotny i chrupiący. Pieczemy ok. 1 godziny Smacznego