Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 684
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 456
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 684
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 456
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szkl. ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, żurawiną lub innymi dodatkami. dodajemy po trochu ciepłej wody i wyrabiamy ręką lub robotem. Na koniec dodajemy drożdże, dalej wyrabiając. Następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. c. Wstawiamy również filiżankę z wodą, żeby chleb był wilgotny i chrupiący. Pieczemy ok. 1 godziny Smacznego