Radosne lato!

Wyobraź sobie koktajl, który orzeźwia, doskonale smakuje, jest zdrowy i dietetyczny. Tak, to smoothie – doskonała alternatywa dla wysokokalorycznych koktajli mlecznych.

Fot. 123RF/Picsel

Po raz pierwszy pojawiły się w Ameryce, w latach 30. XX wieku. Powróciły w latach 60. przypomniane przez dzieci kwiaty, na fali zainteresowania zdrową żywnością i dietą makrobiotyczną. W latach 80. po smoothie sięgnęli sportowcy, a dziś? Dziś smoothie są modne - a my tę modę popieramy, bo jest i smaczna, i zdrowa.


Smoothie to koktajl, który powstaje w blenderze z połączenia świeżych owoców, lodu i soku. Nazwę zawdzięcza gładkiej konsystencji, smak i zdrowie - owocom oraz odpowiednim dodatkom. Obecnie o owoce nietrudno, stragany wprost uginają się od świeżych cytrusów, truskawek, jabłek czy gruszek. Lada moment pojawią się wiśnie, czereśnie, a także maliny. Czekamy na nie cały rok - pora więc dobrze je wykorzystać, z pożytkiem dla zmysłów i zdrowia. Smoothie to prosta, pyszna i szybka propozycja, doksonała na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Wystarczy odrobina chęci, szczypta fantazji i blender.


Na początek polecamy smoothie bananowe. Do owoców dodajemy jogurt naturalny - w wersji dietetycznej 0% tłuszczu. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Możemy także sięgnąć po prażone ziarna sezamu, które zawierają kwasy tłuszczowe omega i nadają całości lekko waniliowego smaku. Przed ciemnieniem owoców uchroni nas sok z cytryny - czyli dodatkowa dawka witaminy C. Warto też dodać świeży sok z pomarańczy.

Kliknij!

 

Kliknij!

 

Banan to doskonały punkt wyjścia do dalszych połączeń smakowych. Z odrobiną imbiru, szczyptą wanilii i kostkami lodu doskonale skomponuje się ze świeżym ananasem. Do takiego zestawu warto też dodać sok pomarańczowy oraz mleczko kokosowe.

 

Kliknij!

 

Czasem smoothie kusi kolorem zielonym. Sprawdzonego już ananasa łączymy z kiwi. Do smaku dodajemy nieco słodyczy, czyli miodu, a o świeży smak zadba świeża mięta.

Kliknij!

 

Innym pomysłem na smoothie w kolorze zielonym jest połączenie zielonych owoców z garścią szpinaku. Spokojnie, liście szpinaku nadają kolor, sa bardzo zdrowe, ale praktycznie nie wyczuwalne w smaku.

 

Kliknij!

 

Jeszcze innym pomysłem jest wykorzystanie dyni. Choć sezon na dynię dopiero przed nami, to może w naszych spiżarniach znajdzie się słoik dyni w zalewie, dżemu lub puree z zeszłego roku. Jeśli nie to zawsze możemy zaopatrzyć się w przetwory dyniowe w sklepie i połączyć je z brzoskwiniami.

 

Kliknij!

 

Ostatnim propozycją zdrowego koktajlu, jest smoothie w kolorze różowym. Malin jeszcze nie ma - ale możemy skorzystać z mrożonych lub po prostu zachować przepis na później.

 

Kliknij!

 

A jakie są wasze sposoby na smoothie? Zapraszamy do dzielenia się pomysłami!

 

Poznaj takżę pomysły na kawę mrożoną. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 83

15 min
3
15 min
7
>60 min
3
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 167

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2