Najlepsze przepisy na cukinię

Jesienna edycja Restauran Week zbliża się wielkimi krokami. Nasza redakcja sprawdziła, co w czasie festiwalu swoim gościom zaproponuje krakowska restauracja Gąska.

Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. W dniach 20 - 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych restauracji w kraju - w tym 45 krakowskich - zaproszą do stołu mieszkańców 30 polskich miast.

Czego możecie się spodziewać? Pysznej kuchni, fantastycznej atmosfery oraz niezapomnianych wrażeń. Specjalnie dla was, nasza redakcja sprawdziła, co w czasie Restaurant Week zaserwuje swoim gościom Gąska - klimatyczna restauracja, zlokalizowana w centrum krakowskiego Podgórza.

Kolację rozpoczęliśmy od poczęstunku szefa kuchni - apetycznego gęsiego smalczyku podawanego ze swojskimi ogórkami kiszonymi oraz pysznym pieczywem. Gwarantujemy, że zasmakuje nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za tego typu przekąskami.

Kilka chwil później na naszym stole pojawiła się przystawka - przepyszny gęsi pasztet podawany z krakowskim obwarzankiem i cebulowo-żurawinową konfiturą. Wyborne danie, które z chęcią odtworzylibyśmy w zaciszu własnej kuchni.

Jeśli marzy wam się solidna miska rosołu, który smakuje tak, jak na obiedzie u babci, Gąska ma dla was fantastyczną propozycję. Pyszny bulion z gęsi podawany z domowym makaronem idealnie rozgrzewa w jesienne popołudnie.

Kiedy byliśmy już całkiem najedzeni, przed nami pojawiło się danie główne - chrupiące placki ziemniaczane z treściwym gulaszem wołowym. Ogromna porcja, która zaspokoi nawet bardzo duży głód.

Jak wiadomo, żaden posiłek nie mógłby obyć się bez deseru. Gąska zaskoczyła nas bardzo ciekawym połączeniem tradycji i nowoczesności - jagłą śliwkową z owocami i karmelowym sosem.

 

Jeśli jeszcze nie wiecie, gdzie wybrać się w czasie najbliższej edycji Restaurant Week, Gąska z pewnością was nie rozczaruje. Pyszne, tradycyjne dania, bardzo duże porcje, przemiła obsługa i piękny wystrój restauracji sprawią, że na długo zapamiętacie ten wieczór.

Pamiętajcie, że rezerwacje oraz pełną rozpiskę miast i restauracji biorących udział w festiwalu znajdziecie na stronie restaurantweek.pl.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9963

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8979

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27912

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2529

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6364

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2251

30 min
6