Boże Narodzenie na słodko

Jesienna edycja Restauran Week zbliża się wielkimi krokami. Nasza redakcja sprawdziła, co w czasie festiwalu swoim gościom zaproponuje krakowska restauracja Gąska.

Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. W dniach 20 - 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych restauracji w kraju - w tym 45 krakowskich - zaproszą do stołu mieszkańców 30 polskich miast.

Czego możecie się spodziewać? Pysznej kuchni, fantastycznej atmosfery oraz niezapomnianych wrażeń. Specjalnie dla was, nasza redakcja sprawdziła, co w czasie Restaurant Week zaserwuje swoim gościom Gąska - klimatyczna restauracja, zlokalizowana w centrum krakowskiego Podgórza.

Kolację rozpoczęliśmy od poczęstunku szefa kuchni - apetycznego gęsiego smalczyku podawanego ze swojskimi ogórkami kiszonymi oraz pysznym pieczywem. Gwarantujemy, że zasmakuje nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za tego typu przekąskami.

Kilka chwil później na naszym stole pojawiła się przystawka - przepyszny gęsi pasztet podawany z krakowskim obwarzankiem i cebulowo-żurawinową konfiturą. Wyborne danie, które z chęcią odtworzylibyśmy w zaciszu własnej kuchni.

Jeśli marzy wam się solidna miska rosołu, który smakuje tak, jak na obiedzie u babci, Gąska ma dla was fantastyczną propozycję. Pyszny bulion z gęsi podawany z domowym makaronem idealnie rozgrzewa w jesienne popołudnie.

Kiedy byliśmy już całkiem najedzeni, przed nami pojawiło się danie główne - chrupiące placki ziemniaczane z treściwym gulaszem wołowym. Ogromna porcja, która zaspokoi nawet bardzo duży głód.

Jak wiadomo, żaden posiłek nie mógłby obyć się bez deseru. Gąska zaskoczyła nas bardzo ciekawym połączeniem tradycji i nowoczesności - jagłą śliwkową z owocami i karmelowym sosem.

 

Jeśli jeszcze nie wiecie, gdzie wybrać się w czasie najbliższej edycji Restaurant Week, Gąska z pewnością was nie rozczaruje. Pyszne, tradycyjne dania, bardzo duże porcje, przemiła obsługa i piękny wystrój restauracji sprawią, że na długo zapamiętacie ten wieczór.

Pamiętajcie, że rezerwacje oraz pełną rozpiskę miast i restauracji biorących udział w festiwalu znajdziecie na stronie restaurantweek.pl.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Prosty piernik na Święta

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wypełni wasze domy zapachem Świą...

Odsłon: 5016

15 min
20
Ciasta Bardzo łatwy orzechowiec

Bardzo łatwy orzechowiec przyrządzisz w zaledwie godzinę. Całość jest aromaty...

Odsłon: 14129

60 min
28
Ciasta Makowiec z kruszonką

Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...

Odsłon: 919

60 min
8
30 min
4
Desery Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...

Odsłon: 525

>60 min
1