Najlepsze przepisy na ogórki

Roboty kuchenne i blendery – co wybrać i czy warto?

Nie lubisz gotować, czas spędzony w kuchni uważasz za stracony, a przyrządzanie posiłków kojarzysz przede wszystkim z dużą ilością pracy i brudnych naczyń, które później trzeba umyć? Uwielbiasz gotować, ale chcesz po prostu ułatwić sobie życie? Jeśli tak, robot kuchenny lub blender to sprzęty, których zakup wart jest rozważenia. Te sprytne urządzenia nie tylko wykonają za Ciebie większość czynności, a być może nawet pozwolą znaleźć pasję do gotowania.

Fot. Roboty kuchenne i blendery to przydatne urządzenia, które warto posiadać w swojej kuchni /123RF/PICSEL

 

Sprzęty kuchenne można podzielić pod względem możliwości zastosowań i użyteczności. Na dole skali znajdą się najprostsze miksery, które najgorzej radzą sobie z twardymi składnikami spożywczymi oraz posiadają najmniej funkcji. Nieco wyżej plasują się blendery, natomiast najbardziej wielofunkcyjne pozostają roboty kuchenne. Dość powiedzieć, że z ich pomocą ugotujemy zupę czy przygotujemy ciasto. Wybór konkretnego urządzenia w dużej mierze zależy więc od naszych potrzeb. Im więcej spędzamy czasu w kuchni, tym bardziej zaawansowane urządzenie będzie nam potrzebne.

Roboty kuchenne dla każdego?

Roboty kuchenne to wszechstronne urządzenia łączące w sobie wiele różnych funkcjonalności. Ich podstawowym zastosowaniem jest krojenie, siekanie, ubijanie i blendowanie, ale bardziej zaawansowane modele potrafią też wyciskać soki czy mielić mięso. Nie tylko wykonają za nas mozolne czynności (kto choć raz kroił cebulę, ten wie, co mamy na myśli), ale również pozwolą na zaoszczędzenie mnóstwa czasu oraz miejsca.
W internecie łatwo trafić na ranking robotów kuchennych, ale przede wszystkim uwagę należy zwrócić na moc urządzenia - im większa, tym urządzenie szybciej pracuje. Jeśli zależy nam na czasie, dobrym pomysłem będzie zdecydowanie się na moc powyżej 700 W. Ważna pozostaje także kwestia ilości obrotów - optymalną liczbą będzie około 500 na minutę. Przyjrzeć warto się również pojemności, dodatkowym akcesoriom oraz marce - producenci z renomą i doświadczeniem z pewnością będą najlepszym wyborem.
Jedną z najczęściej wybieranych opcji są roboty planetarne. Z wyglądu przypominają mikser z miską, jednak nie dajmy się zwieść pozorom - to urządzenie posiada wiele zaawansowanych funkcji. Mieszadło kręci się bowiem jednocześnie wokół własnej osi oraz po obwodzie misy, co skutkuje wyjątkowo skutecznym i dokładnym wymieszaniem użytych przez nas składników. Tego typu urządzenia pozwalają też na mielenie, przygotowanie makaronu, tarcie ziemniaków, wyciskanie soków, a nawet skruszenie lodu.

Blendery tylko dla singli?

W przypadku singli, często jadających na mieście czy w miejscu pracy, racjonalniejszym wyborem może okazać się najprostszy blender. Jego podstawową funkcją jest miksowanie i mieszanie różnego rodzaju produktów, takich jak warzywa czy owoce, ale świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu koktajli, zup, sosów oraz kremów. Blendery są tańsze od robotów kuchennych, oszczędniejsze i zajmują mniej miejsca.
Do wyboru mamy proste blendery ręczne oraz blendery kielichowe, czyli stacjonarne. Te drugie składają się ze specjalnego dzbanka z umieszczonymi na dnie ostrzami. Są one nieco większe i cięższe od ręcznych, ale jednocześnie bardziej stabilne i łatwiejsze w użytkowaniu. Poszczególne produkty miksują dokładnie, radząc sobie z ich większą ilością i twardszymi składnikami. Co ważne, blendery kielichowe pracują samodzielnie, a jedyne, co musimy zrobić, to wrzucić produkty do dzbanka i włączyć urządzenie. Jako że noże ukryte w kielichu, korzystanie z nich jest bezpieczne.
No koniec wróćmy do postawionych w tytule pytań. Co wybrać? Tutaj każdy musi odpowiedzieć sobie sam, w zależności od tego, jakie ma potrzeby. Czy warto? Zdecydowanie tak! Jeśli kochamy gotować, posiadanie blendera lub robota kuchennego będzie dla nas sporym ułatwieniem. Jeśli nie, być może pozwolą nam one na nowo odnaleźć przyjemność z gotowania lub odkryć ją po raz pierwszy.

 

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 987

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9