Ciasta na Boże Narodzenie

Rozmrażanie mięsa to wyzwanie. Nie każdy wie, jak szybko rozmrozić mięso tak, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Jak zrobić to prawidłowo? Ile powinno to trwać? Czy rozmrażanie mięsa w mikrofali, na patelni, w piekarniku lub we wrzątku to dobry pomysł? Oto 7 niezawodnych trików. To musisz wiedzieć o rozmrażaniu mięsa!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak rozmrażać mięso w temperaturze pokojowej?

- Jak rozmrażać mięso w lodówce?

- Co daje rozmrażanie mięsa w wodzie z solą?

- Czy można rozmrażać mięso we wrzątku?

- Czy można rozmrażać mięso w mikrofalówce

- Jak rozmrażać mięso w piekarniku?

- Jak rozmrażać mięso na patelni?

- Jak rozmrażać ryby?

 

Mrożenie mięsa lub ryb to czynność, którą wykonuje większość z nas, aby drób, wołowina czy wieprzowina nie zepsuły się przez dłuższy czas. Niestety, gdy decydujemy się przygotować posiłek w pośpiechu, często nie czekamy, aż powoli rozmrozi się w lodówce. Nie zastanawiamy się, jak prawidłowo rozmrozić mięso czy rybę oraz ile powinno to trwać, tylko szybko wyjmujemy produkt z zamrażarki, niejednokrotnie wrzucając go od razu na patelnię lub stosując inne sposoby, aby zaoszczędzić czas. Jak jeszcze próbujemy rozmrozić mięso i czy na pewno stosowane przez nas sposoby nie przynoszą nam więcej szkody niż pożytku? Oto 7 trików na szybkie i skuteczne rozmrożenie ryb lub mięsa, które warto stosować oraz te, których powinniśmy unikać.

Rozmrażanie mięsa a w temperaturze pokojowej

Nie jest dobrym pomysłem. Trwa długie godziny, przez co bakterie mają dobre warunki do namnażania się. Zwłaszcza w częściach, które rozmrożą się najszybciej.

Zobacz też: Jak smażyć karpia?

Rozmrażanie mięsa w lodówce

Prawidłową opcją rozmrażania mięsa jest przełożenie drobiu czy wieprzowiny z zamrażarki do lodówki na noc. Decydując się na rozmrażanie mięsa w lodówce, trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość, jednak warto. Za sprawą niskiej temperatury, bakterie nie będą miały dobrych warunków do rozwoju.

Zobacz też: Jak zrobić zupę grzybową?

Rozmrażanie mięsa w wodzie z solą

Sputniknews.com przywołał ciekawy sposób na rozmrażanie mięsa, powołując się na zagraniczny portal MedikForum. Podobno wystarczy zaledwie kwadrans, aby lód się roztopił, a jakość i smak rozmrażanego produktu została zachowana. Do wody o temperaturze maksymalnie 40 st. trzeba wsypać dwie łyżki soli kuchennej, a następnie zanurzyć mięso w roztworze na 15 minut. Sól ma ponoć przyspieszyć rozmrażanie, a umiarkowana temperatura wody nie dopuścić do naruszenia włókien mięsa.

Czy ta metoda działa? Tego nie wiemy, więc bardziej polecamy mięso w zimnej wodzie, przekładając go wcześniej do woreczka. Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie zajmie nam kilka godzin. To sprawdzony i skuteczny sposób. Musimy jednak pamiętać o tym, aby wymieniać wodę na nową co około 30 minut.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Rozmrażanie mięsa we wrzątku

Niektórzy zamiast do zimnej wody, decydują się włożyć mięso w celu rozmrożenia do gorącej wody albo wrzątku. To fatalny pomysł, ponieważ wysoka temperatura niszczy składniki odżywcze produktu. Przyspiesza również rozwój bakterii, co może doprowadzić do zatrucia.

Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce

Kolejnym bardzo popularnym sposobem na rozmrażanie mięsa jest włożenie go do mikrofalówki. Można to jednak robić jedynie w przypadku, gdy nasza kuchenka mikrofalowa ma funkcję „defrost". Trzeba wtedy wybrać ustawienia odpowiednie dla masy naszego produktu.

Nie wolno wkładać mięsa do mikrofalówki w folii, plastiku lub na styropianowej tacce, ponieważ mogą się one stopić i wydzielać szkodliwe substancje. Zamiast tego należy położyć go w naczyniu przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych.

Zobacz też: Jak zrobić świąteczne paszteciki?

Rozmrażanie mięsa w piekarniku

A co, jeśli nie mikrofalówka do rozmrażania? Wielu Polaków rozmraża mięso w nagrzanym piekarniku. Trzeba jednak pamiętać, że to czasochłonny sposób, na który potrzeba minimum pół godziny. Należy również zachować ostrożność, gdyż zbyt duża temperatura lub brak obracania mięsa może spowodować, że produkt rozmrozi się nierównomiernie. Mniej więcej 60-80 stopni to temperatura, której powinniśmy się trzymać, jeśli zastanawiamy się, jak rozmrozić mięso tą metodą. Do rozmrażania mięsa w piekarniku wykorzystuje się też specjalny żaroodporny pojemnik.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Rozmrażanie mięsa na patelni

Są również tacy, którzy nie czekają ani chwili, decydując się na rozmrażanie mięsa od razu na patelni. Niewątpliwie pozwala to zaoszczędzić czas, jednak smażenie całkowicie zamrożonych produktów sprawia, że często nie da się ich jeść. To dlatego, że po części są surowe lub niedopieczone w środku. Poza tym, w wyniku połączenia gorącego tłuszczu i zamrożonej do szpiku kości ryby, olej rozpryskuje się po całej kuchni. Trzeba więc uważać, aby się nie oparzyć.

Zobacz też: Jak zrobić uszka do barszczu?

Wigilia i Boże Narodzenie 2021: Rozmrażanie ryby na parze

Przed świętami Bożego Narodzenia mnóstwo osób zastanawia się, jak prawidłowo rozmrażać ryby tak, by były smaczne, a ich przygotowanie nie zajęło zbyt dużo czasu. W końcu większość Polaków będzie je jeść w Wigilię podczas rodzinnej kolacji.

Jeżeli bardzo zależy nam na czasie, możemy wybrać opisaną wcześniej metodę rozmrażania w piekarniku. Innym sposobem jest rozmrażanie ryby pod bieżącą wodą, stopniowo zwiększając jej temperaturę od zimnej do letniej.

Istnieje jednak jeszcze jeden ciekawy sposób na szybkie rozmrożenie ryby - na parze.

Gotujemy ją na parze w specjalnie przeznaczonym do tego wkładzie bez wcześniejszego rozmrażania. Rybę przyprawiamy i układamy ją na wkładzie pod przykrywką, wcześniej przyprawiając ją tak, jak lubimy. Po około 30 minutach gotowania na parze powinna być gotowa do zjedzenia. Jest to szybki sposób na jednoczesne rozmrożenie i przygotowanie ryby do spożycia. W tym przypadku trzeba jednak regularnie kontrolować, w jakim jest stanie po to, aby zamrożona ryba poddana działaniu pary, przypadkiem się nie rozpadła. Zdejmując przykrywkę, pamiętajmy o tym, że para, na której rozmraża się ryba, jest bardzo gorąca.

 

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Mrożonki zachowują dużo wartości odżywczych. Nie utrać ich podczas rozmrażania na INTERIA.TV.

 

Zobacz także:

Jak długo moczyć grzyby, by były idealne na święta? »

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Edamame. Co to jest i jakie ma właściwości? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karp opiekany

Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....

Odsłon: 2221

30 min
3
Ciasta Wilgotny makowiec

Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...

Odsłon: 202

60 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

3
Informacje Szybki piernik marchewkowy

Święta tuż tuż, a ty nie masz już czasu na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego piernika? Dzisiaj pokażemy ten wigilijny szlagier w ekspresow...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Indyjski dahl, zapiekanka z cukinii z cheddarem, placki kasztanowe

W 529. odcinku "Ewa Gotuje" nie będzie w kuchni sama. Do przygotowania pożywnej zupy zaprosi Elę Romanowską, prowadzącą programu "Nasz nowy dom". G...

0
Informacje Wege burger z ciecierzycy i buraka. Zasmakuje nawet mięsożercom

Pyszny i zdrowy roślinny burger to doskonała opcja na obiad i okazja, by przedstawić mięsożercom wegetariańską kuchnię od najlepszej strony. Wszyst...

0