Jak zrobić idealne uszka na święta? Od przygotowania ciasta aż po mrożenie

Czy wigilijny barszcz mógłby istnieć bez uszek? Oczywiście, choć nie jest wtedy taki pyszny. Małe pierożki skłaniają nawet największych przeciwników buraków do tego, by chociaż spróbowali zupy. Jędrne ciasto i dobrze dobrany farsz to sekret dania. Dowiedz się, jak zrobić idealne uszka.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Uszka z grzybami czy też bez nich - które wolicie? Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na uszka w różnych wariantach, które można swobodnie podać do wigilijnego barszczu. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować to danie.

Sprawdź także: Oto najczęstsze problemy z barszczem. Tak sobie z nimi poradzisz

Uszka z grzybami - jaki jest ich sekret?

To popularne danie na wigilijnym stole, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie świąt. Nieodłączny kompan barszczu. Jak przygotować idealne uszka z grzybami? Sekret oczywiście tkwi w cieście. Powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli podczas przygotowywania ciasta zauważycie, że trudno się je wyrabia i rwie się na kawałki podczas wałkowania, z uszek prawdopodobnie nic nie będzie.

Ciasto jest podobne do tego, które przygotowuje się do pierogów. Uszka jednak powinny być cieńsze, a to sprawia, że ciasto musi być jeszcze bardziej elastyczne. Jak przygotować ciasto na uszka? Potrzebujecie pół kilograma mąki pszennej, 200 mililitrów gorącej wody, dwie łyżki oleju i szczyptę soli. Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie sól i olej. Następnie powoli dolewajcie gorącą wodę, jednocześnie mieszając całość drewnianą łyżką. Z czasem woda ostygnie, a wy będziecie mogli wyrabiać ciasto ręką.

Następnie przełóżcie je z miski na stolnicę posypaną mąką i wyrabiajcie ciasto tak długo, aż będzie jędrne i gładkie. Powinno odchodzić od ręki. Jeśli będzie się kleić, dodajcie odrobinę mąki. Nie przesadźcie z nią jednak, gdyż zbyt duża ilość mąki wpływa na ciasto - może być ono zbyt twarde. Kulkę z ciastem zawińcie w folię spożywczą i odstawcie na godzinę.

W tym czasie możecie przygotować farsz. Niektórzy przyrządzają uszka z pieczarkami, gdyż nie mają pod ręką dobrej jakości grzybów leśnych. Taki wariant też będzie smaczny, choć z pewnością nie aż tak aromatyczny. Do farszu potrzebujecie 70 gramów suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków. Moczcie je w gorącej wodzie przez około godzinę. W tym czasie zmiękną i wchłoną dużą część wody.

Następnie przełóżcie je do garnka i gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, dolewając wody. Cebulę pokrójcie w drobną kosteczkę i zacznij smażyć ją na patelni - po chwili dodajcie pokrojone grzyby. Jeśli robicie uszka z pieczarkami, pamiętajcie, by nie mieszać grzybów zbyt często podczas smażenia. Pieczarki szybko pozbywają się wody i gotują, zamiast smażyć. Przez to farsz będzie miał zupełnie inną konsystencję. Nadzienie jest już prawie gotowe. Teraz musicie dodać do niego jajko i odrobinę bułki tartej. Zmieszajcie wszystko, by składniki się połączyły.

Jak lepić uszka?

Jeśli macie już farsz i ciasto, czas przejść do lepienia. Jak lepić uszka? To sztuka, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie - nie bójcie się jednak, że sobie z tym nie poradzicie. Lepienie uszek jest bardzo podobne do lepienia pierogów. Zacznijcie od przygotowania stolnicy. Wysypcie na nią trochę mąki i zacznijcie wałkować kawałek ciasta. Powinno być rozwałkowane cieniutko.

Teraz możecie wycinać albo małe kwadraty (cztery na cztery centymetry), albo kółka. Pierwsza metoda jest tradycyjna, druga natomiast łatwiejsza. Jeśli przygotowujecie uszka po raz pierwszy, wybierzcie metodę kółek. Lepi się je żmudnie, jednak gdy raz wejdziecie w ten rytm, pójdzie wam szybko.

Włóżcie do środka kółka lub kwadracika odrobinę farszu. Z kółka ulepicie niewielki pierożek, z kolei z kwadracika - gdy połączycie ciasto na środku, a następnie zlepicie boki, wyjdzie trójkąt. Następnie musicie tylko połączyć ze sobą dwa najbardziej wystające punkty. Tylko tyle. Uszka z kółek są bardziej okrągłe, z kolei te z kwadracików przypominać mogą biskupią czapkę.

Zobacz: Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Ile gotować uszka?

Ile gotować uszka? Zajmuje to chwilę, jednak warto gotować je partiami, by nie sklejały się w garnku. Zagotujcie wodę w dużym garnku i posólcie ją. Gdy woda zacznie się gotować, możecie wkładać do garnka po 30-35 uszek. Gdy pierożki już wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez dwie minuty.

W tym czasie ciasto zdąży się ugotować, będzie miękkie i jedwabiste. Odsączcie je z nadmiaru wody i ułóżcie na talerzu czy w miseczce. Uważajcie jednak, gdyż stygnące uszka mogą się ze sobą skleić.

Uszka bezglutenowe - jak je zrobić?

Uszka bezglutenowe są trochę trudniejsze do przygotowania, jednak nie zniechęcajcie się. Potrzebujecie do nich mieszanki mąk bezglutenowych. Wybierzcie mąkę ryżową (150 gramów) oraz mąkę ziemniaczaną (300 gramów). Podobnie jak w przypadku wyrabiania ciasta z mąki pszennej, tak i w tym przypadku, dolewajcie do miski gorącą wodę i zagniatajcie powoli.

Jeśli zauważycie, że wody już wystarczy, nie dolewajcie reszty. Przygotowując ciasto na bezglutenową wersję tego dania, potrzebne jest wyczucie i wiedza na temat tego, jakie w dotyku powinno być ciasto. Jeśli się kruszy, dodajcie jeszcze trochę wody. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodajcie mąki - najlepiej ziemniaczanej. Kolejne etapy są takie same jak w przypadku tradycyjnych uszek.

Jak przechowywać uszka?

Jak przechowywać uszka? Wystarczy włożyć je do lodówki w misce. Zadbajcie jednak o to, by były suche - odsączcie je z nadmiaru wody. Można przechowywać je, podobnie jak pierogi, maksymalnie przez cztery dni. Możecie je także zamrozić. Jak?

 

Sprawdź także: Jak mrozić i rozmrażać pierogi?

Jak mrozić uszka?

Jak mrozić uszka? Całkiem prosto. Możecie przygotować je nawet kilka tygodni przed świętami, by następnie tylko je odmrozić i dodać do barszczu. Aby zamrozić uszka na początku, rozłóżcie je na tacce z zamrażalnika - muszą być suche. Posmarujcie je odrobiną oleju. Nie mogą się one jednak ze sobą stykać, gdyż wtedy z pewnością się skleją.

Tackę z suchymi, przestudzonymi pierożkami włóżcie do zamrażalnika na półtorej godziny. Mogą być ugotowane bądź też surowe - wybór zależy od was. Po tym czasie możecie przełożyć je już do worków przeznaczonych do mrożenia żywności. Podpiszcie je i włóżcie do zamrażalnika, by czekały na swoją kolej.

Uszka bez grzybów też będą pyszne

Uszka bez grzybów mogą być równie pyszne, co te z grzybami. Jeśli nie macie dobrych grzybów, nie przepadacie za nimi bądź jesteście na nie uczuleni, zróbcie inny farsz bezmięsny. Doskonale sprawdzi się farsz z czerwonej soczewicy, którą można ugotować na miękko z przyprawami, by imitowała mięso. Ten pyszny dodatek do barszczu może być także zrobiony na słodko. Tak! Z farszem z suszonych śliwek są naprawdę przepyszne i zdrowe. Dodatkowo idealnie pasują do tej słodko-wytrawnej zupy.

Mamy wrażenie, że w te święta w waszych domach potrawy wigilijne będą smakować wyjątkowo dobrze. Podpowiadamy więcej przepisów, jak przygotować uszka na święta:

1. Tradycyjne uszka z grzybami

 Tradycyjne uszka z grzybami Zobacz przepis

Uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Uszka do wigilijnego barszczu

 Uszka do wigilijnego barszczu Zobacz przepis

Uszka do wigilijnego barszczu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Uszka z pieczarkami

 Uszka z pieczarkami Zobacz przepis

Uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Klasyczne uszka z grzybami

 Klasyczne uszka z grzybami Zobacz przepis

Klasyczne uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Uszka z grzybami

 Uszka z grzybami Zobacz przepis

Uszka na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Uszka z kapustą i grzybami

 Uszka z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Uszka z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Uszka z grzybami

 Uszka z grzybami Zobacz przepis

Uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wigilijne uszka z pieczarkami

 Wigilijne uszka z pieczarkami Zobacz przepis

Wigilijne uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Uszka z kaszą i soczewicą

 Uszka z kaszą i soczewicą Zobacz przepis

Uszka z kaszą i soczewicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 102

15 min
4
Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 15

>60 min
1
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2