Fot. 123RF/Picsel
Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem wigilijnym, które podajemy najczęściej wraz z czerwonym barszczem.
Sekretem jest ciasto
Sekretem idealnych pierogów i uszek jest nie tylko znakomity w smaku farsz, ale przede wszystkim ciasto. Powinno ono być dość cienkie, elastyczne i miękkie. Wbrew pozorom nie tak trudno je przygotować. Podstawowy przepis na doskonałe ciasto składa się zaledwie z dwóch składników: mąki oraz gorącej wody. Mąka oczywiście powinna być jak najlepszej jakości, warto ją przesiać przez sitko, dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne. Pamiętaj, aby po wyrobieniu masy odciąć jej kawałek - ten który będziemy wałkować - a resztę ciasta przykryć ściereczką, zapobiegnie to jego wysychaniu.
Niektórzy do przygotowania ciasta na pierogi i uszka dodają również odrobinę oleju lub roztopionego masła. Te składniki mają za zadanie wzbogacić smak i poprawić konsystencję masy. Do ciasta na uszka, ze względu na ich wilgotny farsz, możesz dodać również jajko - ciasto stanie się bardziej zwarte i zacznie się lepiej kleić. Dzięki temu również zminimalizujemy ryzyko wypłynięcia nadzienia.
Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.
Liczy się nie tylko wnętrze
Farsz do pierogów może być różny od mięsnego, poprzez serowo - ziemniaczany, aż po owocowy. Na świątecznym stole zdecydowanie królują pierogi z kapustą i grzybami. Co do uszek zaś, farsz jest właściwie niezmienny - tradycyjnie przygotowany z grzybów.
Jak wiadomo jednak nie tylko nadzienie jest ważne, istotny jest także wygląd i sposób podania. Pożądany kształt pierogów możemy uzyskać za pomocą specjalnych foremek. Możemy również użyć szklanki lub kieliszka o cienkim rancie. Wykroić z ciasta kółko złożyć na pól i przyozdobić falbankami - zlepiając półksiężyce w zakładki, jak w plisowanej spódnicy lub użyć do tego widelca. Uszka zaś najlepiej przygotujmy klasycznie. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj niewielkie kwadraty. Składaj na pół, tak aby powstał trójkąt. Następnie rogi trójkąta zlep ze sobą.
Jeśli w dalszym ciągu masz wątpliwości, jak przygotować idealne uszka na Wigilię, koniecznie skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Uszka z farszem rybno-grzybowym
Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
8. Uszka z kapustą i pieczarkami
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!