Spis treści:
- Jak zrobić drożdżowe wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami?
- Jak zrobić paszteciki ze szpinakiem?
- Jak zrobić paszteciki bezglutenowe?
- Co podać do wigilijnego barszczu?
Paszteciki z mięsem, czy te wegetariańskie od lat królują na polskich stołach. Zajadamy się nimi głównie na święta i podczas zimowych domówek, ale to często też dodatek do dań na weselach czy po prostu na co dzień. Trudno się dziwić, że te rarytasy cieszą się takim zainteresowaniem. Uwielbiają je też dzieci (oczywiście w zależności od dodatków w środku). Co powiesz na paszteciki z kapustą i grzybami albo szpinakiem? Poniżej znajdziesz przepisy na te i wiele innych rodzajów tych pysznych à la bułeczek.
Paszteciki z ciasta francuskiego czy drożdżowe?
Paszteciki drożdżowe są częściej przygotowywane niż paszteciki z ciasta francuskiego. Te pierwsze z pewnością zajmą więcej czasu, chyba że w drugim przypadku ciasto francuskie przygotujemy samodzielnie, a nie zdecydujemy się na to sklepowe.
Jeśli jednak kupimy gotowe ciasto francuskie, to zrobienie pasztecików okaże się naprawdę krótką chwilą. Które paszteciki, czy drożdżowe, czy francuskie, są lepsze? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od upodobań twoich i twoich domowników. Zawsze możesz przygotować dwa rodzaje. Zapewniamy, wszystkie znikną w krótkim czasie bez śladu.
Paszteciki wigilijne
Święta za pasem, a jak święta, to i wigilia. A jak wigilia to i szereg pyszności, obok których trudno przejść obojętnie. Paszteciki często goszczą wówczas na polskich stołach. Czym najczęściej są wypełnione?
Wszystko zależy od ciebie. Można by powiedzieć, że ogranicza cię tu tylko... twoja wyobraźnia. Oczywiście na wigilię pasuje farsz z kapusty i grzybów. Śmiało możesz je też wypełnić szpinakiem albo samymi grzybami (np. pieczarkami).
Barszcz, najważniejsza wigilijna zupa, podawana jest z uszkami lub pierogami. Paszteciki to również świetna opcja. Z czym je przyrządzić? Przedstawiamy naszą propozycję.
Drożdżowe wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- Łyżka octu
- Połowa szklanki śmietany 18%
- 1 kostka masła
- Pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- Garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- 600 g kapusty kiszonej
- 1/3 łyżeczki kminku
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Kapustę odciśnij z soku, lekko poszatkuj i włóż do garnka. Dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły. Dodaj kminek i gotuj do miękkości przez około godzinę. Ostudź. Cebulę poszatkuj drobno, podsmaż na oleju i wystudź. Kapustę z grzybami i cebulką zmiel przez maszynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wyrób z masłem. Dodaj resztę składników na ciasto i dokładnie wyrób, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na ok. 30 minut.
Po upływie wskazanego czasu wyjmij stolnicę, przekrój ciasto na pół i każdą część rozwałkuj na prostokąt. Nałóż farsz na każdy z rozwałkowanych kawałków ciasta i zwiń ciasto w roladkę. Pokrój po skosie na paszteciki (ok. dwucentymetrowe). Ułóż na je blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmaruj jajkiem i posyp kminkiem. Ile piec paszteciki? Ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni. Uważaj, by ich nie spalić!
Paszteciki ze szpinakiem – najlepszy przepis
Wbrew pozorom na wigilię pasują też paszteciki ze szpinakiem. Choć zielone liście szpinaku nie robią furory, to jednak jako wypełnienie pierogów czy pasztecików już zdecydowanie tak! Poniższy przepis możesz też wykorzystać, przygotowując prywatkę, czy po prostu przekąskę dla rodziny na piątkowy wieczór.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 40 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- Pół szklanki ciepłej wody
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
- 900 g szpinaku mrożonego
- Pół opakowania sera feta (najlepiej oryginalnego)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Pieprz
Wykonanie:
Rozmroź szpinak. Przygotuj rozczyn: do miski wsyp dwie łyżki mąki, cukier, rozdrobnione drożdże, wlej wodę. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około kwadrans. W tym czasie mieszanka podwoi swoją objętość. Rozczyn połącz z mąką i solą, dolej mleko i olej. Zagnieć ciasto, przykryj szmatką (bawełnianą) i odstaw na półtorej godziny.
Czas na farsz. Odciśnij nadmiar wody ze szpinaku i przesmaż go razem z pokrojoną cebulką i rozgniecionym czosnkiem. Dodaj pieprz i pokrojoną drobno fetę. Wymieszaj. Uważaj z solą! Ser feta jest mocno słony, więc dodawanie tej przyprawy w tym momencie nie jest już wskazane.
Rozwałkuj ciasto na około centymetrową grubość. Wyłóż farsz i zawiń ciasto jak roladę. Krój paszteciki pojedynczo pod skosem i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Ile piec paszteciki ze szpinakiem? Ok. 25 minut w temp. ok. 180 stopni. Pyszka!
Paszteciki bezglutenowe – jak je zrobić?
Czy można zrobić dobre paszteciki bezglutenowe? Oczywiście, że tak! I wcale nie jest to takie trudne, jak może się wydawać. Przedstawiamy bezglutenowe paszteciki z pieczarkami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- Pół kostki masła
- Pół szklanki gęstej śmietany
- 1 żółtko
- Pół kilograma pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka oregano
- Pieprz czarny
Wykonanie:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Na maśle zeszklij cebulkę i pieczarki. Dolej wodę, doda przyprawy i duś ok. kwadransa. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, pieprz i sól. Dodaj masło, żółtko i śmietanę. Zagnieć. Rozwałkuj ciasto i nanieś na niego farsz z pieczarek. Zwiń w roladę i tnij po skosie. Piecz bezglutenowe paszteciki z pieczarkami przez 20 minut w temperaturze 80 stopni.
Jak przechowywać paszteciki?
Zastanawiasz się, jak przechowywać paszteciki, by długo były świeże? Najlepiej schowaj je do chlebaka lub puszki na ciastka. Mogą też leżeć pod przykryciem. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe długo nie zachowuje swojej świeżości. Najlepiej zatem paszteciki jeść od razu. Z drugiej strony, uwierz, nie będzie z tym problemu. Znikną bardzo szybko, bo są takie pyszne!
Co podać do wigilijnego barszczu?
Do wigilijnego barszczu świetnie pasować będą również krokiety. Do ich przygotowania niezbędne będą oczywiście naleśniki, powinny być elastyczne, aby nie pękały przy nakładaniu farszu. Jeżeli chcesz podać je podczas kolacji wigilijnej, najlepiej przygotuj farsz z kapusty i grzybów leśnych, alternatywą mogą być te z pieczarkami podsmażonymi z cebulką. Jeżeli krokiety zamierzasz jeść w pierwszy lub drugi dzień świąt, możesz zdecydować się na mięsny farsz, nie zapomnij dobrze go doprawić.
Szukasz przepisów na dodatki do barszczu? Poniżej znajdziesz sporo pysznych i prostych przepisów,
1. Paszteciki wigilijne
Zobacz przepisPaszteciki wigilijne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Zobacz przepisPaszteciki ze szpinakiem i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Królewskie paszteciki z łososiem i sosem chrzanowym
Zobacz przepisKrólewskie paszteciki z łososiem i sosem chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Paszteciki z grzybami suszonymi
Zobacz przepisPaszteciki z grzybami suszonymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Paszteciki szczecińskie
Zobacz przepisPaszteciki szczecińskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Krokiety z pieczarkami
Zobacz przepisKrokiety z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Krokiety z kapustą i grzybami
Zobacz przepisKrokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Krokiety z kapustą i grzybami
Zobacz przepisKrokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »
Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »