Spis treści:
- Ryba po japońsku – jaka ryba najlepsza?
- Ryba po japońsku – zalewa
- Ryba po japońsku – przepis podstawowy
- Ryba po japońsku z ananasem
- Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym
Popularność ryby po japońsku wynika na pewno z faktu, że można ją podawać na zimno. Tak naprawdę warto przygotować ją przynajmniej dzień przed zjedzeniem, gdyż wówczas smaki odpowiednio się przegryzą i przez to smak będzie jeszcze bardziej atrakcyjny. Świetnie sprawdzi się dla osób, które lubią azjatyckie smaki oraz dania słodko-kwaśne. Poza tym tak przygotowana ryba to zawsze hit każdej imprezy, goście z pewnością zapytają o przepis. Sprawdź, jak zrobić rybę po japońsku.
Sprawdź także: Jesiotr – ryba, której musisz spróbować. Zrób ją na święta
Ryba po japońsku – jaka ryba najlepsza?
Szukasz jakiegoś kulinarnego hitu na stół na Wigilię, czy inne przyjęcie zarówno w gronie rodziny jak i przyjaciół? Z pewnością najlepszym pomysłem będzie właśnie ryba po japońsku. Jaka ryba najlepsza? Nie ma tutaj twardej reguły. Tak naprawdę możesz użyć również dorsza, pstrąga, mintaja czy po prostu innej ulubionej, białej ryby. To kolejny atut tej wyjątkowej potrawy – możesz ją powiem przygotowywać z wielu różnych gatunków ryb i na wiele sposobów, a zawsze będzie smakować po prostu wybornie. Spróbuj różnych opcji, aby wiedzieć, jaka ryba do ryby po japońsku sprawdzi się w twoim przypadku najlepiej.
Ryba po japońsku – zalewa
Kusi Cię ryba po japońsku? Zalewa zawsze może wyglądać inaczej, w przeciwieństwie do ryby, którą najłatwiej po prostu usmażyć na głębokim oleju. Zalewę możesz przygotowywać z koncentratu pomidorowego, wody, oleju, octu i przypraw, np. soli, cukru czy słodkiej papryki.
Ryba po japońsku – przepis podstawowy
Prosta w przygotowaniu, składająca się z prostych składników i naprawdę przepyszna. Tak, to właśnie ryba po japońsku. Przepis podstawowy znajdziesz poniżej.
Składniki
- 1 kg filetów z białej ryby
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka 1 szklanka wody
- 300 g ogórków konserwowych
- 300 g papryki konserwowej
- 2 cebule
- Sól i świeżo mielony pieprz
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie: mąkę, jajka, wodę i dużą szczyptę soli zmiksuj na gęste ciasto a'la naleśnikowe. Gdyby było za gęste, dodaj po prostu więcej wody. Gdy będzie za rzadkie – dosyp mąki. Rybę osusz za pomocą ręcznika papierowego. Jeżeli jest potrzeba – pokrój ją na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem, obtocz w cieście i od razu połóż na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron, aż panierka stanie się złoto-brązowa. Odłóż ją na ręcznik papierowy, aby o ociekła z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ogórki konserwowe i paprykę w drobne, cienkie paski. Wszystkie składniki zalewy wlej do rondelka i zagotuj. Gotuj przez około 2-3 minuty, a następnie wrzuć cebulę, paprykę i ogórki. Gotuj przez chwilę i wyłącz ogień. Rybę ułóż w półmisku, i zalej gorącą zalewą razem z warzywami. Całość ostudź i wstaw do lodówki na całą noc. Rybę po japońsku podawaj na zimno w formie przystawki. Warto udekorować tę potrawę pietruszką. Najlepiej przygotuj rybę po japońsku dzień przed podaniem. Wówczas będzie smakować najlepiej. Możesz ją przechowywać w lodówce do 4 dni.
Ryba po japońsku z ananasem
Ryba po japońsku jest bardzo wdzięczna w przygotowaniu, gdyż można modyfikować jej wersje. Co powiesz na bardziej oryginalną odmianę? Ryba po japońsku z ananasem, bo ją właśnie mamy na myśli, na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom. Sprawdź, jak proste jest jej przygotowanie.
Składniki
- 1 kg ryby,
- 8 plastrów ananasa z puszki,
- 3 duże papryki czerwone,
- 3 duże cebule,
- 2 marchewki,
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb,
- 5 łyżek mąki,
- Olej do smażenia,
- Pieprz i sól do smaku.
Składniki na zalewę:
- Pół szklanki soku ananasa z puszki,
- Pół szklanki wody,
- Pół szklanki oleju,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 8 łyżek octu jabłkowego,
- 8 łyżek keczupu pikantnego,
- 4 łyżki cukru,
- Półtorej łyżeczki soli.
Wykonanie: Rybę umyj i osusz na ręczniku papierowym. Filety podziel na pół i z każdej strony posyp przyprawą do ryb. Wszystkie kawałki ryby obtocz w mące i usmaż na oleju po 3 minuty z każdej ze stron. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Cebulę pokrój w piórka, marchew w słupki, a paprykę w kostkę. Na dnie garnka rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulkę i przesmaż na złoto. Dodaj warzywa, dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa muszą zmięknąć.
W tym czasie przygotuj zalewę. Wszystkie składniki wymieszaj, aby nie było grudek. Zagotuj. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby dodaj cukru albo soli. Gotuj 2 minuty. Na półmisku ułóż rybę, na nią wlej zalewę i tak 2-3 warstwy. Podawaj na gorąco z ziemniakami czy ryżem na obiad albo na zimno jako przystawkę, albo podstawę zimnej płyty na imprezie.
Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym
Musisz wypróbować ten przepis! Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym to prawdziwe niebo w gębie.
Składniki
- 2 łyżki keczupu,
- Pół kilograma białego filetu z ryby,
- 1 duża papryka czerwona marynowana,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 cebula,
- 1/3 szklanki oleju,
- Pół łyżeczki papryki ostrej w proszku,
- 1 łyżeczka cukru,
- Szczypta soli i pieprzu.
Do ciasta:
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- Pół szklanki mleka,
- Pół szklanki wody,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Pół łyżeczki soli.
Wykonanie: W misce umieść składniki na ciasto naleśnikowe, czyli mąkę, wodę, jajko, mleko, 2 łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystko zmiksuj, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Filety z ryby oczyść i pokrój w kostkę, następnie posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką. Każdy kawałek ryby mocz w cieście naleśnikowym i smaż na dobrze rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyłóż na ręcznik papierowy. Paprykę i ogórka pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój cieniutko. Dodaj do pozostałych warzyw. W rondelku zagotuj szklankę wody, cukier i niewielką ilość soli. Dodaj też ostrą paprykę oraz keczup i wymieszaj dokładnie. Zalewa gotowa. W szklanej misce układaj naprzemiennie warzywa, następnie kilka kawałków ryby i tak aż wyczerpią się wszystkie składniki. Ostatnia warstwa powinna składać się z warzyw. Na końcu całość polej zalewą. Zostaw do ostygnięcia.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »
Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »
Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »