Spis treści:
Jesiotr jest rybą chronioną, gatunek uznano za zagrożony wyginięciem. Dlatego na jakiś czas zapomniano o niej i jej smaku. Obecnie jednak istnieją hodowle jesiotra syberyjskiego, z których restauracje i niektóre sklepy pozyskują te pyszne ryby. Dlaczego warto je jeść? Czym charakteryzują się jesiotry? Dowiedz się, czytając artykuł.
Sprawdź także: Jak upiec boczek rolowany? Sprawdzony przepis na świąteczną wędlinę
Jesiotr – co to za ryba?
Jakimi właściwościami charakteryzuje się jesiotr? Co to za ryba i dlaczego warto się na nią skusić? Jesiotr uznawany jest za jedną z najstarszych ryb na świecie. Kiedy spojrzycie na nią, prawdopodobnie skojarzy wam się z dinozaurami. Wszystko przez tarcze kostne, które widoczne są na ciele ryby. Według badaczy pierwsze ślady gatunku pochodzą sprzed 135 milionów lat, z okresu kredy.
Co ciekawe – jesiotry są także rybami długowiecznymi. Żyją nawet 100 lat. Mogą też osiągać spore rozmiary, bo nawet dwa metry i 100 kilogramów wagi. To sprawia, że jesiotrów nie da się przegapić. Ich wygląd również jest niezwykle charakterystyczny. Są barwy niebieskoszarej, natomiast na grzbiecie widoczne są tarczki kostne, które u młodszych osobników tworzą kolce.
Na wolności występują w ujściach rzekach Azji północnej i środkowej. Znaleźć je można także w Bajkale. Jak wspomnieliśmy wcześniej, w naszym kraju jesiotry są uznane za gatunek zagrożony wyginięciem – nie zmienia to jednak faktu, iż również w Polsce można je znaleźć. Pod żadnym pozorem jednak nie można ich łowić. Jesiotry dostępne w sklepach czy restauracjach pochodzą z hodowli.
Jesiotr – wartości odżywcze
Co takiego kryje w sobie jesiotr? Wartości odżywcze, tak jak w przypadku wszystkich ryb, warte są wspomnienia. Na początku warto wspomnieć o tym, iż mięso jesiotra nie posiada ości. Tak, jedzenie tej ryby nie skończy się zatem nieprzyjemnym wypadkiem – utkwieniem ości w podniebieniu. Między innymi dlatego mięso tej ryby można podawać nawet maluchom.
Jesiotr jest rybą tłustą, a to sprawia, że znajdziemy w nim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście ich obecność oznacza, że regularne spożywanie jesiotra może obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, na przykład miażdżycy. Kwasy omega to nie wszystko, co znajdziemy w jesiotrze. Jest on bogaty również w fosfor i potas, a także witaminę A, kwas foliowy i lizynę. To sprawia, że jesiotr jest rybą odpowiednią między innymi dla osób z nadciśnieniem, kobiet w ciąży czy też osób, które mają problemy z koncentracją. Z całą pewnością warto włączyć jesiotra do swojej diety.
Jak przyrządzić jesiotra?
Ze względu na to, iż jesiotr nie jest rybą tanią, prawdopodobnie kilka razy zastanowicie się nad jej przygotowaniem i składnikami, zanim rzeczywiście zabierzecie się za pieczenie czy smażenie. Jak przyrządzić jesiotra? Jeśli przygotowujecie go w całości, konieczne będzie dokładne umycie i wypatroszenie ryby. Nie musicie pozbywać się łusek czy odcinać płetw – po umyciu wystarczy osuszyć rybę i natrzeć ją solą i pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Rybę możecie także podzielić na dzwonki lub filety, jeśli taką formę preferujecie. W każdej wersji jesiotr będzie smakować doskonale.
Jesiotr z piekarnika
Jeśli chcecie zrobić jesiotra w piekarniku, w całości, potrzebujecie tylko kilku składników. Oczywiście zdrowej, świeżej ryby, a także cytryny, czosnku, masła, soli i pieprzu, a także oliwy z oliwek. To wszystko. Zacznijcie od wypatroszenia jesiotra i pozbycia się wnętrzności. Zróbcie większy otwór, gdyż w środku ryby umieścicie masło oraz czosnek i cytryny. Umyjcie jesiotra dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wysuszcie go ręcznikami papierowymi.
Przełóżcie rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószcie ją solą i pieprzem z wierzchu. Pokrójcie dwie sparzone cytryny w plastry, to samo zróbcie z masłem. Obierzcie pięć ząbków czosnku i lekko rozgniećcie je nożem. Teraz do środka jesiotra włóżcie masło, czosnek i cytryny. Skropcie rybę oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzejcie zaledwie do 70 stopni – to bardzo istotne, by początkowo piec jesiotra w niskiej temperaturze. Musi on siedzieć w piekarniku przez półtorej godziny. Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 170 stopni i pieczcie jeszcze tylko przez 10 minut. Jesiotr z piekarnika będzie wyśmienity – soczysty i aromatyczny.
Jesiotr smażony – jak smażyć jesiotra, by był idealny?
Jesiotra można nie tylko upiec, ale także usmażyć. Nie przejmujcie się – ta królewska ryba nie straci na kontakcie z patelnią. Wyjdzie naprawdę pyszna. Jak smażyć jesiotra, by wyszedł idealnie? Możecie usmażyć zarówno filety z jesiotra, jak i dzwonki. Forma zależy od was. Filety możecie oprószyć solą i pieprzem, następnie mąką, a później zatopić je w rozbełtanym jajku.
Przepisy na jesiotra
Jakie jeszcze przepisy na jesiotra warto znać? Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie musicie sprawdzić, jak smakuje jesiotr pieczony z tymiankiem i rozmarynem. Te dwa zioła doskonale pasują do delikatnego smaku mięsa ryby. Wystarczy, że jesiotra wypatroszycie i umyjecie, a następnie nadziejecie masłem, cytryną i czosnkiem – podobnie jak w przepisie na pieczonego jesiotra. Następnie do środka włóżcie także po pęczku rozmarynu i tymianku. Jeśli chcecie, by smak jesiotra był jeszcze bardziej intensywny, możecie odłożyć go zakrytego folią do lodówki na całą noc. Wtedy ryba przejdzie smakiem cytryny, czosnku i ziół.
Następnie połóżcie rybę na blachę – bez papieru do pieczenia – lub do naczynia żaroodpornego (płaskiego). Wlejcie na nią 250 mililitrów białego wina wytrawnego, polecanego do ryb. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Jeśli chcecie piec go w niskiej temperaturze, zrezygnujcie z wina. W 180 stopniach ryba powinna piec się przez godzinę. Po tym czasie będzie idealna. Po około 45 minutach możecie odwrócić ją na drugą stronę, by równo się przypiekła.
Jeśli kiedyś w sklepie rybnym zobaczycie pięknego jesiotra, nie zastanawiajcie się ani chwili. Ta ryba was oczaruje, bo jest niespotykanie pyszna. Wypróbujcie przepisy naszych użytkowników:
2. Jesiotr z salsą cytrynowo-koperkową
Zobacz przepisJesiotr z salsą cytrynowo-koperkową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze
Zobacz przepisJesiotr pieczony przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ryba zapiekana w warzywach i majonezie
Zobacz przepisZapiekanka z jesiotra / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Jesiotr marynowany w sosie teriyaki
Zobacz przepisJesiotr marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »
Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »
Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »