Artykuł sponsorowany

Rzucacie mięsem na grillu?

Sezon rzucania mięsem na grillu możemy oficjalnie uznać za rozpoczęty. Jedni czekali na niego cały rok, drudzy kręcą głowami i twierdzą, że tradycyjne, grillowe potrawy szkodzą naszemu zdrowiu. Czy jednak można zdrowo grillować, tak aby potem nikt nie rzucał mięsem? Oczywiście, że tak ! Należy jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach.

Podstawą zdrowej kuchni, nie tylko podczas grillowania, są wysokiej jakości produkty / materiały promocyjne

- Podstawą zdrowej kuchni, nie tylko podczas grillowania, są wysokiej jakości produkty – przekonuje Jolanta Ciechomska kierownik ds. systemu jakości QAFP w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – Mięso wieprzowe i drobiowe oraz ich przetwory posiadające system QAFP charakteryzują się cechami, które są poszukiwane przez konsumentów.
W przypadku mięsa wieprzowego mówimy o tych szlachetnych elementach jak schab, szynka, polędwiczka, ale również o łopatce, żeberkach, golonce, i karkówce – która idealnie nadaje się na ruszt. Mięso nie może być mrożone, wydzielać nadmiernej ilości soków. Ponadto zwierzęta muszą być hodowane zgodnie z zasadami dobrostanu zwierząt. Towarzyszy temu konieczność wprowadzenia polityki obniżenia stosowania antybiotyków.

Mięso z certyfikatem QAFP jest również łatwiejsze w obróbce termicznej, że względu ma swoją kruchość i dlatego tylko sól i pieprz wystarczą aby wydobyć z niego walory smakowe.
Na grillu świetnie sprawdzają się również wędliny  – kiełbasy i kaszanki. Wybierając te z  oznaczeniem QAFP konsumenci mają  pewność ,że zawierają małą ilość soli i tłuszczu oraz są wolne od  glutaminianu sodu. Tradycyjne wędzenie, które zwiększa poziom szkodliwych WWA przyczyniających się do chorób nowotworowych, jest zakazane w przypadku wędlin QAFP.

Drugim korkiem, po wyborze wysokiej jakości produktów, jest zróżnicowane menu. Niektórzy czekają z niecierpliwością na sezon grillowy. Zróbmy więc niespodziankę sami sobie i eksperymentujmy z przepisami.

- Wiemy jak dobrze smakuje tradycyjna kiełbasa i kaszanka – mówi szef kuchni Łukasz Konik -  Nie jeden chciałby spróbować i tego i tego. A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Na przykład w postaci szaszłyka: kąski kaszanki przedzielone pikantą kiełbasą. Podobnie możemy połączyć kawałki kiełbasy i ziemniaków, które po zgrillowaniu idealnie połączą się w całość. Dobrym pomysłem jest również połączenie kaszanki z jabłkami. Jeśli ktoś jest zwolennikiem grillowania surowego mięsa, polecam wykorzystać schab. Jest chudszy niż tradycyjna karkówka. Nacinamy go jak wachlarz, marynujemy w dużej ilości czosnku, dodajemy sól i papryczki chili. W nacięcia wkładamy warzywa – cebulę, paprykę, cukinię. W ten sposób możemy grillować duży kawałek mięsa. Dla tych, którzy nie boją się trochę większej ilości kalorii polecam golonkę peklowaną w azjatyckich sosach hoisin z dodatkiem kapusty pak choi. W przypadku drobiu możemy przygotować prosty i bardzo smaczny domowy kebab. Wystarczy zamarynować uda z kurczaka bez kości, a następnie nabić je na szpady do grillowania. Sprawdzą się też zwykłe drewniane szpikulce do szaszłyków. Na koniec piersi z kurczaka z mocnym regionalny akcentem – serem korycińskim z truflą. Wystarczy je nadziać i grillować.

Grill to bardzo wszechstronne „narzędzie kulinarne”, które powinno służyć przygotowaniu różnego rodzaju smakołyków, nie tylko z mięsa. Warto  poeksperymentować i odkrywać nowe smaki, spróbować jak smakuje grillowany ananas, jabłko, gruszka czy banan w skórce, które mogą stać się idealnym dodatkiem do niektórych potraw lub zastąpić wysokokaloryczny słodki deser. Nie zapominajmy też o warzywach, takich jak papryka, cukinia, bakłażan, brokuły, czy kalafior. Same jak i w towarzystwie grillowanych mięs będą przepyszne.

Równie istotne, jak to, co grillujemy, jest to jak to robimy. O tym czy grill tak naprawdę się uda, nie decyduje festiwal dymu i ognia. Jeśli chcemy przygotować zdrowe potrawy z grilla, przygotowujmy je na żarze, a nie w otwartym ogniu. Starajmy się również wykorzystywać chude kawałki mięsa, ponieważ skapujący na węgle tłuszcz, to wróg dla naszego organizmu. Jeśli chcemy zjeść karkówkę, przygotujmy ją na tackach lub w folii, to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie.

Stosując się do powyższych zasad, możemy być pewni, że nasz sezon grillowy będzie obfitował w wyjątkowe smaki, najwyższą jakość i zdrowie.

#FunduszePromocji

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schabowe po lubelsku

Schabowe po lubelsku to chrupiące kotlety ze skórką z grubo mielonej bułki ta...

Odsłon: 10363

30 min
13
30 min
3
Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą

Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...

Odsłon: 133

15 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

1
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

16
Informacje Zrobisz z niej takie kotlety, że wszyscy będą prosić o przepis

Czy istnieje bardziej jesienne warzywo od dyni? Nie wydaje nam się. To jeden z symboli jesiennych, warzywo, które uwielbiamy wtedy jeść, ale także...

12