Spis treści:
Kiedy na dworze robi się cieplej, do łask wracają sałatki i surówki. Lekkie, warzywne dania nie tylko nie obciążają naszego układu trawiennego, ale i dostarczają cennego błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Jeżeli przed latem chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów oraz zadbać o urodę, sałatka bogini będzie idealna dla ciebie. Poniżej znajdziesz przepis na ten prosty dodatek do obiadu, podpowiemy ci także, jakie właściwości mają jego poszczególne składniki.
Sprawdź także: Co jeść zamiast masła? Zdrowe i podkręcające metabolizm pasty do chleba
Sałatka bogini – samo zdrowie
W zielonych warzywach kryje się mnóstwo składników o działaniu prozdrowotnym. Bazą sałatki bogini jest młoda kapusta, która dostarczy ci błonnika pokarmowego, odpowiada on za prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na uczucie sytości po posiłku. Okazuje się, że młoda kapusta zawiera także mnóstwo witaminy C, która ma działanie wzmacniające układ immunologiczny, wspierające wchłanianie żelaza i syntezę kolagenu. Warzywo to ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Obecne są tu także witaminy z grupy B, witamina A, E i K, oraz minerały: potas, miedź, wapń, żelaz, mangan i siarka, taka kompozycja składników genialnie wpływa na urodę, pomagając dbać o kondycję skóry, a także wzmacnia kości i zęby, oraz wspiera układ nerwowy i krwionośny. Młoda kapusta jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się jedynie 40 kcal, dlatego świetnie sprawdza się podczas odchudzania.
Dobroczynne właściwości awokado zawdzięcza przede wszystkim obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one świetny wpływ na układ krążenia, wspierają serce, chroniąc je przed chorobami, pomagają obniżyć zbyt wysoki pozom "złego" cholesterolu we krwi, a także działają przeciwmiażdżycowo. Kwasy omega-3 i omega-6 wspierają również układ nerwowy oraz świetnie wpływają na kondycję na stan cery, wzmacniają również włosy i paznokcie. Awokado pomaga również regulować prawidłowy poziom cukru we krwi. Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Dobrze sprawdza się także na diecie redukcyjnej, ponieważ zwiększa uczucie sytości po posiłku.
Liście szpinaku za sprawą pewnego marynarza z kreskówki kojarzą się ze zdrowiem i siłą. Zawierają witaminę A, która wspiera zdrowie oczu; witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy; witaminę E, która działa przeciwutleniająco oraz pomaga dbać o piękną skórę, oraz witaminę K, która wpływa między innymi na prawidłową krzepliwość krwi. Nie brakuje tu także minerałów: potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie; wapnia i fosforu, wzmacniających kości, czy żelaza, które zapobiega anemii.
Dodatkowo dodatek świeżego czosnku zadziała jak naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu świetnie wspiera odporność. Czosnek pomaga także dbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Sałatka bogini – przepis
Do sałatki bogini warto zaserwować produkt białkowy, doskonale sprawdzi się tu pierś z kurczaka, kawałek łososia, czy dorsza. Jeżeli chcesz zjeść pełnowartościowy, odpowiednio zbilansowany posiłek dodaj również źródło zdrowych węglowodanów, świetnie sprawdzi się kasza, komosa ryżowa, czy ziemniaki, gotowane lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Po takim obiedzie długo będziesz czuć się syty i nie pomyślisz o podjadaniu.
Poniżej znajdziesz składniki na dwie duże, lub trzy mniejsze porcje sałatki bogini. Przepis inspirowany jest sałatką, która pojawiła się na instagramowym profilu ketobulka.
Składniki
- połowę małej główki młodej kapusty,
- średni ogórek,
- garść szpinaku,
- liście świeżej bazylii.
Dressing:
- awokado,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- sok z jednej cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie sałatki bogini zacznij od umycia i osuszenia warzyw. Następnie kapustę drobno posiekaj za pomocą dużego noża, możesz także zetrzeć ją na tarce, przełóż ją do miski. Ogórka pokrój w półplastry, dorzuć świeży szpinak i bazylię, dodaj wszystko do poszatkowanej kapusty. Awokado wydrąż, przełóż do naczynia blendera, dorzuć obrany czosnek, wyciśnij sok z cytryny, wlej oliwę z oliwek, dopraw całość solą i pieprzem, zmiksuj na gładką masę. Gotowy sos wlej do warzyw, wszystko wymieszaj i gotowe.
Źródła: instagram.com/ketobulka, zywienie.medonet.pl,smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi »
Likwiduje obrzęki i usuwa nadmiar wody. Dwie zasady są kluczowe »