Spis treści:
Masło to produkt, który jeszcze do niedawna niemal każdy miał w swojej lodówce. Dzisiaj coraz więcej osób z niego rezygnuje, argumentując tę decyzję szkodliwością lub wysoką kalorycznością. Ty również planujesz wyeliminować je ze swojego jadłospisu i szukasz smacznego smarowidła do pieczywa? Sprawdź, co jeść zamiast masła i kto szczególnie powinien postawić na jego zamienniki.
Sprawdź także: Zastąp nią masło, szybko zobaczysz rezultaty. Najzdrowsza wiosenna pasta na kanapki
Czy masło jest zdrowe?
To jedno z najczęściej zadawanych pytań na forach internetowych dotyczących odżywiania. Tak naprawdę trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ produkt ten posiada wady i zalety. Na jego korzyść przemawia fakt, że – w przeciwieństwie do margaryny – nie zawiera chemicznych dodatków, aromatów, barwników i konserwantów. W dobrej jakości maśle można znaleźć tylko jeden składnik, czyli śmietankę. Ponadto jest ono lekkostrawne, a do tego stanowi źródło substancji odżywczych, w tym witaminy A, która wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na kondycję skóry.
Niestety masło nie jest pozbawione wad. Głównym zarzutem wobec niego jest to, że stanowi ono obfite źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że ich nadmiar w diecie przyczynia się do występowania schorzeń sercowo-naczyniowych, a nawet rozwoju niektórych nowotworów. Co więcej, masło dostarcza nam solidną porcję cholesterolu, co również nie pozostaje bez znaczenia dla zdrowia serca i całego układu krążenia. Należy pamiętać, że szczególnie niebezpieczne jest smażenie na nim potraw – masło charakteryzuje się niską temperaturą dymienia, a to oznacza, że podczas obróbki termicznej z jego udziałem mogą wydzielać się toksyczne związki.
Kto nie powinien jeść masła?
Masło należy do tych produktów, którego nie zaleca się spożywać w dużych ilościach. Niektórzy powinni nawet z niego całkowicie zrezygnować. Kto nie powinien jeść masła? Nie jest ono wskazane dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, zaburzeniami lipidowymi oraz chorobami układu krążenia.
Co jeść zamiast masła? Postaw na pastę
Jeśli zależy ci głównie na smacznym i zdrowym dodatku do pieczywa, postaw na pasty. Z czego je przyrządzić? Opcji jest naprawdę wiele. Do dyspozycji masz m.in. awokado, pestki, nasiona, rośliny strączkowe i orzechy. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów, które zastąpią ci masło i przy okazji wprowadzą świeżość do twojego jadłospisu.
Pasta ze słonecznika
Pasta ze słonecznika to przysmak, który posiada wiele zalet. Nie dość, że jest on niezwykle smaczny, to jeszcze prosty w przygotowaniu. Poza ziarnami słonecznika do jego przyrządzenia potrzebujesz suszonych pomidorów, natki pietruszki, czosnku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Namocz ziarna przez całą noc w wodzie, a następnie opłucz je i odcedź. Umieść je wraz z pozostałymi składnikami w jednym naczyniu i zmiksuj na gładką masę – aby uzyskać idealną konsystencję, co jakiś czas dodawaj porcję wody. Dopraw całość solą i pieprzem, a na koniec przełóż do szklanego słoika.
Pasta z pestek dyni
Co jeść zamiast masła, jeśli nie pastę ze słonecznika? Postaw na pastę z pestek dyni. Aby ją wyczarować, poza głównym składnikiem musisz zaopatrzyć się w czosnek, suszone pomidory, oliwę z oliwek, sos sojowy oraz sok z cytryny. Namocz pestki dyni w wodzie, aby nabrały miękkości, a następnie odcedź je i opłucz pod bieżącą wodą. Po wykonaniu tych czynności przełóż je do miski z pozostałymi komponentami i zmiksuj jej zawartość. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, umieść pastę w szklanym słoiku.
Pasta z awokado
Jednym z najlepszych zamienników masła jest awokado i to nie tylko ze względu na smak, ale również kremową konsystencję i bogactwo substancji odżywczych. Co ciekawe, można spożywać je zarówno solo, jak i w postaci pasty z dodatkami. Jeśli interesuje cię ta druga wersja, sięgnij po cebulę, sok z cytryny, mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Przetnij awokado na pół i usuń z niego pestkę, po czym wydrąż z niego miąższ i umieść w misce wraz z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Zgnieć całość widelcem na gładką masę.
Pasta z ciecierzycy
Jeśli nie jesteś fanem słonecznika, pestek dyni i awokado, spróbuj pasty z ciecierzycy. Przysmak ten powstaje z takich elementów jak ciecierzyca gotowana lub konserwowa, oliwa z oliwek, tahini, czosnek, sok z cytryny oraz sól. Jego przygotowanie jest niezwykle proste – jedyne, co musisz zrobić, to umieścić wszystkie składniki w jednej misce i je zmiksować, dodając w trakcie zimną wodę.
Pasta z fasoli
Kolejnym przykładem pasty, którą z powodzeniem możesz zastąpić masło w swoich kanapkach, jest pasta z białej fasoli. Poza fasolą w jej skład wchodzi oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól oraz mielony kolorowy pieprz. Zalej fasolę dużą ilością wody i mocz ją przez całą noc. Ugotuj ją, odcedź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Połącz ją z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Pasta z bakłażana
Co jeść zamiast masła, jeśli nie pastę z fasoli? Postaw na równie smaczną pastę z bakłażana. Poza bakłażanem do jej przygotowania potrzebujesz cebuli, czosnku, suszonych pomidorów, oliwy z oliwek, tahini oraz soli i pieprzu. Nakłuj bakłażana widelcem, a następnie upiecz go w piekarniku. Po wystygnięciu pokrój go i wrzuć do miski. Dodaj ząbki czosnku, drobno posiekaną i podsmażoną cebulę, suszone pomidory wraz z zalewą, tahini oraz sól i pieprz. Na koniec zmiksuj wszystko na jednolitą masę i przełóż do szklanego słoika.
Pasta z orzechów włoskich
Idealną alternatywą dla masła będzie również pasta z orzechów włoskich, np. taka w wytrawnej wersji. Aby ją wyczarować, poza orzechami włoskimi musisz zaopatrzyć się w suszone pomidory w oliwie, koncentrat pomidorowy, szalotkę, sos sojowy, szczypiorek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od posiekania orzechów. Umieść je w misce wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Pasta w tym wydaniu najlepiej smakuje po spędzeniu całej nocy w lodówce.
Źródło: vitapedia.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku »
Skrywają mnóstwo witaminy C. Sekret tkwi w tym, by jeść tylko takie »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »