Sponsorowane

Sałatka gyros - przepis na pyszną potrawę

Przygotowujesz przyjęcie urodzinowe, domówkę dla przyjaciół lub niedzielne spotkanie w gronie rodziny? Skończyły Ci się pomysły na przekąskę serwowaną w weekend wybrednym domownikom? Zastanawiasz się, jakie szybkie dania zachwycą biesiadników? Przybywamy z radą! Sałatka gyros to prosta w upitraszeniu, błyskawiczna potrawa, która obłędnie smakuje, ładnie wygląda i sprawdza się zawsze, bez względu na okoliczności. Dowiedz się, co to jest gyros oraz co będzie potrzebne do zrobienia sałatki. Prezentujemy krok po kroku, jak ją przyrządzić.

Co to jest gyros?

Gyros to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. Jest to mięso, najczęściej wieprzowe, opiekane w promiennikach. Grecy porcjują je i podają zwykle w picie towarzystwie warzyw, frytek i z sosem tzatziki.

W Polsce gyros przeważnie przygotowuje się z kurczaka. Specjalna mieszanka przypraw nadaje mu wyjątkowego aromatu. Sałatka gyros może być więc przyrządzona w domowym zaciszu — i nie trzeba mieć specjalnego promiennika, by mięso smakowało znakomicie.

Sałatka gyros — potrzebne składniki

Sałatka gyros nie jest wymagającym daniem. W Internecie znajdziesz różne pomysły na przekąskę. Twojej uwadze polecamy nasz sprawdzony przepis. Najpierw jednak lista zakupów z produktami niezbędnymi do sałatki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości,
  • 1 średni świeży ogórek,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0,5 kapusty pekińskiej,
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego Winiary (w zależności od preferencji),
  • 6 łyżek Majonezu Dekoracyjnego Winiary,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przyprawy do mięs gyros,
  • szczypta soli,
  • odrobina pieprzu.

Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz przystąpić do sporządzania przekąski na imprezę. Zaczynamy!

Krok 1 — przygotuj mięso

Mięso opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść je z błonek. Następnie pokrój je w niewielkie paseczki albo kostkę (tu możesz wykazać się kreatywnością). Włóż mięso do miski, wymieszaj z przyprawą gyros, odrobiną soli i pieprzu. Odłóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka należy podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy mięso nabierze złotego koloru, zdejmij patelnię z ognia. Zostaw do wystygnięcia.

Wskazówka: aby kurczak nie był zbyt suchy, na czas studzenia przykryj patelnię pokrywką.

Krok 2 — pokrój warzywa

Jeśli szczególnie zależy Ci na tym, by sałatka gyros pięknie wyglądała na stole, postaraj się kroić warzywa w kostkę równej wielkości. Posiekaj czerwoną paprykę i ogórki konserwowe. Świeżego ogórka obierz ze skórki i też pokrój. Bardzo ważne jest, by na tym etapie każdy produkt odkładać do osobnej miseczki.

W dalszej kolejności pokrój w cienkie paseczki czerwoną cebulę i kapustę pekińską. Odcedź kukurydzę. Produkty odłóż do oddzielnych naczyń.

Krok 3 — wybór naczynia

Sałatka gyros jest już prawie gotowa. Pozostaje jeszcze wybór naczynia do tej przekąski na imprezę. Najlepiej wybrać wysoką, szklaną misę. Dzięki niej wszyscy przy stole będą mogli zobaczyć układane warstwowo poszczególne składniki potrawy.

Krok 4 — układanie warstw

Pomysły na przekąskę są różne. Musisz jednak pamiętać, że pierwszą warstwą w misce musi być mięso. Później możesz położyć cebulę, odrobinę ketchupu, ogórka świeżego i konserwowe oraz kukurydzę. Kolejną warstwę stanowi majonez. Jeśli nie chcesz, by sałatka była sucha, wykorzystaj nawet pół słoika majonezu. Na niego połóż paprykę czerwoną. Zwieńczeniem jest poszatkowana kapusta pekińska. Sałatka gyros jest gotowa do położenia na stół! Prawda, że to proste? Smacznego!

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 150

30 min
4
Zupy Zupa przednówkowa

Ta zupa przednówkowa jest doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie zapa...

Odsłon: 2087

30 min
9
15 min
4
Ciasta Proste ciastka maślane

Te ciasteczka smakują jak popularne brytyjskie maślane herbatniki. Aby je zro...

Odsłon: 104

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1