Spis treści:
- Jakie właściwości mają gotowane buraki?
- Właściwości sałatki oczyszczającej jelita
- Sałatka oczyszczająca jelita – przepis
Poszukujesz sposobów na oczyszczenie organizmu? Mamy złą wiadomość, nie istnieje magiczny sposób na poświąteczny detoks. Nasz organizm doskonale radzi sobie z tym sam, za pomocą wątroby, nerek i jelit. Warto jednak pamiętać, że niektóre produkty spożywcze mogą mu w tym pomóc. Przede wszystkim są to warzywa, owoce, a także różnego rodzaju kasze. To właśnie te składniki znajdują się w sałatce oczyszczającej jelita, na którą przepis znajdziesz w poniższym artykule.
Sprawdź także: Koktajl z siemienia lnianego na płaski brzuch. Najlepiej wypić wieczorem
Jakie właściwości mają gotowane buraki?
W sałatce, na którą przepis znajdziesz poniżej znajdują się między innymi buraki. Warzywo to przede wszystkim jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A i C oraz substancji mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia, miedzi, fosforu, cynku, a także rubidu i cezu. W burakach znajdują się także antyoksydanty, które pomagają w walce organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo.
Buraki wspierają prawidłową pracę jelit, pomagają także oczyścić je z zalegających resztek pożywienia. Mają także właściwości wspierające detoksykację organizmu oraz korzystnie wpływają na trawienie. Warto jeść je również w celu zadbania o układ krążenia, pomagają regulować ciśnienie krwi, a także korzystnie oddziałują na odporność organizmu. Co ciekawe jedzenie buraków może wpłynąć na poprawę samopoczucia, ponieważ zawarte w nich aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Przypisuje się im także działanie przeciwdepresyjne oraz ułatwiające zasypianie. Buraki polecane są także osobom aktywnie uprawiającym sport, ponieważ poprawiają wydolność organizmu oraz pozytywnie wpływają na jego regenerację.
Właściwości sałatki oczyszczającej jelita
Bazą sałatki oczyszczającej jelita jest kasza gryczana, która przede wszystkim stanowi świetne źródło błonnika pokarmowego, wspiera prawidłowe trawienie, oczyszcza jelita, zapobiegając wzdęciom i gazom. Co ciekawe, w kaszy gryczanej znajduje się sporo białka roślinnego oraz aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecne są tu witaminy z grupy B, E i PP, oraz minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, jod, bor, czy miedź. Warto jeść ją także ze względu na korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomaga regulować ciśnienie krwi, a substancje w niej zawarte uszczelniają naczynia krwionośne.
Na pewno niejednokrotnie słyszałeś o tym, że na problemy z zaparciami, warto zjeść kilka suszonych śliwek. Owoce te dzięki dużej zawartości błonnika świetnie wpływają na pracę jelit, pomagają oczyścić je ze złogów, a także zapewniają uczucie sytości. Co więcej, są świetnym źródłem antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Suszone śliwki są także źródłem witaminy A, która korzystnie wpływa na stan skóry, a także prawidłowe widzenie, chroni oczy przed chorobami. Natomiast witamina K wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Ponadto obecny w nich potas korzystnie wpływa na układ krwionośny, pomaga regulować ciśnienie krwi.
Sałatka oczyszczająca jelita – przepis
Do przygotowania jednej porcji sałatki oczyszczające jelita, będziesz potrzebować: sporej garści rukoli, 50 g suchej kaszy gryczanej, średniego buraka, kawałek zielonego ogórka, sześciu suszonych śliwek, 20 g sera feta, garści orzechów włoskich, natki pietruszki oraz dwóch łyżek pestek granatu. Sałatka świetnie smakować będzie z lekkim dressingiem, do którego będziesz potrzebować: łyżeczki musztardy, pół łyżeczki miodu, łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Zacznij od ugotowania buraka pokrojonego w kostkę oraz kaszy do miękkości, następnie poczekaj, aż wystygną. Pamiętaj, aby kaszę gotować bez plastikowego woreczka. Posiekane orzechy podpraż na suchej patelni. Rukolę wyłóż na talerz, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojone suszone śliwki, ser feta, buraka oraz kaszę. W miseczce zmieszaj miód, musztardę, sok z cytryny, oliwę, oraz odrobinę soli i pieprzu. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Całość udekoruj podprażonymi orzechami, pestkami granatu oraz posiekaną natką pietruszki.
Źródła: czytamyetykiety.pl/, zywienie.medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »
Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »
Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »