Spis treści:
- Jakie warzywa najlepiej łączyć w sałatkach?
- Jakich warzyw nie łączyć w sałatkach?
- Jakie dodatki do sałatek sprawdzą się najlepiej?
- Sałatki mix do obiadu – przepisy
Każdy miłośnik wyrazistej kuchni uwielbia ten świeży dodatek do potraw, jakim są warzywne sałatki. Ich charakter możesz dowolnie zmieniać. Wszystko zależy od tego, jakie składniki wybierzesz. Ich dodatkowym atutem jest szybkość przygotowania oraz całe spektrum rozmaitych sosów, które podkreślą smak świeżych roślinnych komponentów. Jak skomponować idealną opcję? Najlepiej kieruj się swoim zmysłem kulinarnym i stawiaj na produkty, które lubisz najbardziej.
Sprawdź także: Sałatki na odchudzanie. Jedz na śniadanie lub kolację, kilogramy będą lecieć w dół
Jakie warzywa najlepiej łączyć w sałatkach?
W książkach kulinarnych i na stronach internetowych na próżno szukać uniwersalnych zasad dotyczących komponowania sałatek. Jednak wraz z twoim rosnącym doświadczeniem kulinarnym zauważysz, że niektóre warzywa bardziej ze sobą współgrają, natomiast inne – stanowią swoje zupełne przeciwieństwo, psując oryginalną kompozycję. Jakie warzywa najlepiej łączyć w sałatkach?
Jeśli zależy ci na odniesieniu jak największych korzyści zdrowotnych, łącz warzywa, które zawierają witaminy A, E, D oraz K ze źródłami tłuszczu, czyli np. awokado lub oliwkami. Dzięki temu zwiększysz ich biodostępność z posiłku i skorzystasz z ich dobroczynnych własności. Świetnym wyjściem jest również zestawienie źródeł witaminy C, tj. brokuła, natki pietruszki, czerwonej papryki czy chrzanu z warzywami zawierającymi żelazo. Na liście tej znajdziesz przede wszystkim rośliny strączkowe, brokuły, brukselkę, buraki oraz kapustę.
Jakich warzyw nie łączyć w sałatkach?
W teorii możesz zestawiać ze sobą większość z nich. Jednak warto mieć na uwadze, że określone substancje chemiczne mają negatywny wpływ na przyswajanie innych składników bioaktywnych. A – jak wiadomo – w sałatce chodzi o dostarczenie sobie jak największej ilości witamin i minerałów w każdym kęsie.
Przykładem takiego warzywa jest pomidor. Za jego kolor odpowiedzialny jest czerwony barwnik zwany likopenem. Jest on silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasze żyły przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego na ich ściany. Jeśli zależy ci na dostarczeniu jego jak największej ilości z pożywienia, unikaj w sałatce źródeł żelaza, na przykład fasoli, soczewicy, ciecierzycy oraz zielonych warzyw – brokuła, brukselki oraz natki pietruszki. Co więcej, wystrzegaj się umieszczania go w jednym daniu z grochem, soją, porzeczką czy awokado. Miej na uwadze także to, że likopen znajduje się nie tylko w surowych pomidorach, ale także w ich przetworach, czyli koncentracie, soku, ketchupie oraz sosie.
Kolejnym problematycznym zielonym jegomościem jest świeży ogórek. Zawiera on enzym utleniający kwas askorbinowy – popularnie zwany witaminą C. Zatem komponując sałatkę na bazie wspomnianego warzywa, zrezygnuj z takich składników jak czerwona papryka, brokuł, natka pietruszki, jarmuż, chrzan, kalafior i kalarepa.
Jakie dodatki do sałatek sprawdzą się najlepiej?
Skoro wiesz już, jakie warzywa najlepiej łączyć w sałatkach, a jakich połączeń całkowicie unikać, warto zastanowić się również nad pozostałymi dodatkami, dzięki którym stworzysz wyjątkową kompozycję smakową. Jeśli nie wiesz, z których warzyw liściastych, stworzysz najlepszą bazę pod sałatkę, możesz śmiało wykorzystać gotowe mieszanki dostępne w większości sklepów. Świetnie sprawdzą się tutaj takie opcje jak jarmuż, szpinak, roszponka oraz sałata lodowa.
Pamiętaj, że w swojej sałatce nie musisz ograniczać się do składników roślinnych. Wykorzystaj także jajka, ryby, owoce morza, gotowane lub smażone mięso, bakalie, w tym pestki i nasiona, orzechy, suszone owoce, marynowane grzyby oraz sery, na przykład mozzarellę lub parmezan. Dzięki mnogości dostępnych na rynku produktów istnieje nieskończona ilość możliwości. Za każdym razem możesz wyczarować zupełnie nowe połączenie, które zaskoczą pozostałych domowników.
Sałatki mix do obiadu – przepisy
Nie masz pomysłu na wykonanie sałatki mix do obiadu? Wobec tego skorzystaj z jednego z naszych przepisów. Propozycje te sprawdzą się zarówno z daniami mięsnymi, jak i bezmięsnymi. Mogą one również stanowić samodzielną przekąskę, którą łatwo zabierzesz ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę.
Sałatka w słoiku z kurczakiem
Nie wiesz, co przygotować na szybki obiad? Wobec tego postaw na sałatkę w słoiku z szarpanym kurczakiem. Do jej realizacji potrzebujesz kukurydzy z puszki, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych oraz sałaty lodowej. Jednak to nie wszystko, ponieważ wymaga ona również przygotowania mięsa. Aby szarpany kurczak charakteryzował się wyjątkowym smakiem, należy obsmażyć go razem z czosnkiem, cebulą, oliwą z oliwek, sosem sojowym, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami, tj. czarnym pieprzem, wędzoną papryką oraz ostrą papryką. Jego zwieńczeniem będzie jogurtowy sos na bazie kilku ząbków czosnku, natki pietruszki, naturalnego jogurtu, miodu, soli oraz pieprzu czarnego. Aby danie to nabrało przyjemnego wyglądu, warto umieścić je w słoiku. Wystarczy poszczególne składniki ułożyć warstwami, rozpoczynając od rozdrobnionego kurczaka i kończąc na polewie z sosu.
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
Jeśli lubisz klasyczne rozwiązania, na pewno spodoba ci się sałatka z jajkiem i pieczarkami. Oprócz tytułowych składników zaopatrz się w groszek z puszki, por, bulion warzywny, ogórki konserwowe, jogurt naturalny, natkę pietruszki oraz pieprz i sól. Od czego zacząć? Obierz pieczarki i pokrój je na mniejsze części. Zagotuj w wodzie kostkę rosołową, a następnie wrzuć do bulionu pieczarki. Następnie ugotuj jajka na twardo i pokrój je drobną kostkę. Ostatnim krokiem jest dorzucenie zielonego ogórka i posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki połącz z jajkami i grzybami. Kropką nad i tej przekąski jest sos na bazie majonezu i jogurtu.
Sałatka z oliwkami, fetą i pomidorkami koktajlowymi
Jesteś fanem bałkańskich smaków? Jeśli tak właśnie jest, wyczaruj sałatkę przy użyciu takich produktów jak cebula, pomidory, zielone drylowane oliwki, sałata lodowa, feta, oliwa extra virgin, sól morska, świeżo zmielony pieprz oraz suszone oregano. Ta pozycja jest ekspresowa, dzięki czemu przyjdzie ci z pomocą zawsze wtedy, gdy nie masz zbyt dużo czasu. Chcesz dodać swojej potrawie nieco więcej charakteru? W takim razie wybierz oliwki nadziewane. Tutaj masz zupełną dowolność – może to być czosnek, migdały lub papryka konserwowa.
Sałatka z tuńczykiem, kaparami i natką pietruszki
Entuzjaści wyrazistych smaków na pewno zainteresują się sałatką z tuńczykiem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz tytułowego składnika, żytniego chleba, majonezu, natki pietruszki, mielonego pieprzu, selera naciowego, kaparów oraz soli. Pokrój seler na niewielkie kawałki. Odcedź rybę i przełóż ją do miski, w której wymieszasz wszystko razem z kaparami, pietruszką, majonezem oraz przyprawami. Zaserwuj tę przekąskę na razowym pieczywie. Smacznego!
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »