Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Sekret smukłych nóg Jaworowicz. Od lat nie je jednego produktu

Elżbieta Jaworowicz to popularna dziennikarka znana z charakterystycznej pozy przybieranej w prowadzonym przez nią programie. Trzeba przyznać, że 76-letnia reporterka ma nienaganną figurę i zdrowy wygląd. Jak to robi? Z diety od lat eliminuje jeden składnik.

Fot.123RF/Picsel // Fot. IRENEUSZ SOBIESZCZUK TVP/TVP/East News

Spis treści:

Smukłe, ułożone w bok, nogi Elżbiety Jaworowicz i duża egzaltacja stały się jej znakami rozpoznawczymi. Od prawie 40 lat prowadzi autorski program interwencyjny „Sprawa dla reportera", który przyniósł jej największą popularność i który nieraz już budził kontrowersje. Wielu Polaków nieprzerwanie od 1983 roku śledzi poczynania Jaworowicz i jej występy w telewizji. 

Sprawdź także: Sekret wyglądu Ani Popek. Wzmacnia odporność i odmładza

Dieta Elżbiety Jaworowicz

Wielu telewidzów obserwuje nie tylko program dziennikarki, ale również jej zgrabną sylwetkę. Reporterka od lat kreuje swój charakterystyczny wygląd - czarną i krótko ściętą fryzurę oraz długie, smukłe nogi. Te stały się wręcz symbolem Jaworowicz i były żywo komentowane przez wiele pokoleń widzów. 

Tymczasem 76-letnia już pani Elżbieta zdradziła, jak wygląda jej dieta i codzienna rutyna. Okazuje się, że reporterka przez całe życie stawiała na aktywność i sport. Dzięki temu cieszyła się dobrym zdrowiem przez lata. To jednak niejedyny sekret dobrego wyglądu Jaworowicz. 

Prowadząca  „Sprawę dla reportera" przyznała też, że istnieje jeden produkt, który ogranicza lub wręcz eliminuje w jadłospisie. Dziennikarka nie je mięsa i opiera swoje menu przede wszystkim na warzywach. Uważa, że dzięki zawartym w nich witaminom jej cera jest błyszcząca i młodzieńcza. Elżbieta Jaworowicz najczęściej sięga po potrawy kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej.  

Co jeść po pięćdziesiątce?

Dieta osób w tym wieku powinna być przede wszystkim zbilansowana i dostosowana do potrzeb organizmu oraz aktywności fizycznej. 

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiet po 50-tce wynosi:

  • 1700 kcal – dla kobiet, które nie są aktywne fizycznie,
  • 2000 kcal – dla kobiet, których styl życia jest mniej aktywny,
  • 2200-2500 kcal – dla kobiet aktywnych fizycznie.

Podobnie jest z mężczyznami, którzy ukończyli 50. rok życia:

  • 2000 kcal – mężczyźni z grupy o niskiej aktywności fizycznej,
  • 2200-2400 kcal – mężczyźni średnio aktywni,
  • 2400-2800 kcal – mężczyźni aktywni fizycznie.

Co powinno się znaleźć w diecie osób po 50-tce?

Przede wszystkim, do czego stosuje się sama Elżbieta Jaworowicz, warzywa i owoce (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym). Te dostarczają antyoksydanty i witaminy organizmowi. W codziennym jadłospisie konieczne będą też produkty pełnoziarniste, np. kasze, pieczywo czy makarony, które są źródłem błonnika.

Ważne będą również produkty mleczne - podstawowy materiał budulcowy kości i zębów oraz tłuste ryby morskie - bogate w kwasy omega-3 (obniżające cholesterol oraz sprzyjające profilaktyce chorób serca). Mięso mogą natomiast zastąpić rośliny strączkowe, w których znajduje się wartościowe białko. Nie można też zapomnieć o orzechach i przyprawach (np. cynamonie i kurkumie). 

Reklama

Zobacz także:

Dodajesz ją do sałatek. Na zmarszczki działa jak żelazko »

Szczególna dieta księżnej Kate. Oto sekret jej szczupłej sylwetki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa fasolowa ze starego zeszytu

Grochowa czy fasolowa? Temat, który wywiera gorące dyskusje :) Rozwiewając w...

Odsłon: 465

60 min
4
Desery Naleśniki z gruszkami

Delikatne naleśniki z pysznymi owocami. Czego chcieć więcej? Na śniadanie, ob...

Odsłon: 109

30 min
3
Przetwory Ogórki na słodko

Ten przepis jest gwarancją na sukces smakowy jeśli chodzi o tego typu wyroby.

Odsłon: 76

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z winogron? Poznaj ich właściwości

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawion...

0
Wideo Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkami to idealny obiad, który warto przyrządzić w sezonie jesiennym. Jest lekki, delikatny, a dzięki dodatkowi cynamonu bardzo aromatyczny...

1
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

2
Informacje Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z...

3