Spis treści:
- Zakwas z buraków - właściwości
- Jak zrobić zakwas z buraków?
- Ile zakwasu pić, żeby zobaczyć efekty?
- Jak przechowywać zakwas z buraków?
54-letnia dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody jest picie zakwasu z buraków. Trudno się dziwić, ma on naprawdę wiele cennych właściwości, wpływających korzystnie na ludzki organizm. Poznaj najważniejsze z nich.
Spis treści: Tak jada księżna Kate. Oto 8 zasad, które stosuje od lat!
Zakwas z buraków - właściwości
Napój buraczany działa uspokajająco i pomaga utrzymać zdrowy sen. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne, korzystnie wpływa też na kondycję skóry. Powoduje, że ta jest zdrowa i jędrna. Regularne picie zakwasu z buraków sprawia więc, że cera nabiera witalności i blasku.
Zakwas buraczany zaleca się anemikom, ponieważ ma właściwości krwiotwórcze, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości żelaza. Co więcej, to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Dzięki błonnikowi i probiotykom reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a nawet przyspiesza metabolizm. Dodatkowo obniża poziom „złego" cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz przyspiesza regenerację po przeziębieniu i antybiotykoterapii.
Zakwas z buraków, nazywany jest „napojem mocy" i uznawany za naturalny energetyk, który nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia koncentrację i zwiększa wydolność organizmu. Ponadto działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, poprawia nastrój i wspomaga walkę z depresją.
Przekonaj się, że zakwas nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale i wspaniale smakuje. Wypróbuj przepis na domową wersję tego napoju.
Jak zrobić zakwas z buraków?
Przepis na domowy zakwas z buraków, który dodaje energii, odmładza i wzmacnia odporność wcale nie jest skomplikowany. Postępuj krok po kroku według receptury, a na pewno wszystko się uda!
Składniki
(na 5 litrów zakwasu):
- kilogram buraków czerwonych,
- 10 szt. ziela angielskiego,
- 6 liści laurowych,
- główka czosnku,
- sól (na litr wody łyżka soli).
Na początku umyj i cienko obierz buraki. Czosnek również obierz. Buraki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż szczelnie w pięciolitrowym słoju, przekładając raz na jakiś czas ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym. Zostaw trochę miejsca przy wieczku słoika, żeby można było zalać warzywa solanką.
Przygotuj solankę (wodę z solą). Musi być jej tyle, aby całkowicie przykryła buraki (nie mogą wystawać poza solankę, bo pojawi się pleśń). Przykryj słój bawełnianą szmatką i odstaw na sześć dni. W czasie kiszenia sprawdź kilkukrotnie, czy na wierzchu nie pojawia się pleśń. Jeśli tak - należy wylać zakwas i cały proces rozpocząć od początku.
Po sześciu dniach zakwas buraczany powinien być gotowy. Odlej go do osobnej butelki lub słoika. Buraki, które pozostały w szklanym naczyniu, można kisić ponownie.
Zobacz: Koktajl z buraka, jabłek i marchewki
Ile zakwasu pić dziennie?
Planujesz, tak jak Anna Popek, wprowadzić do swojej codziennej diety zakwas z buraków? Ile pić dziennie, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Jeśli zależy ci na profilaktyce i wzmocnieniu odporności, warto pić pół szklanki zakwasu dziennie. Jeżeli natomiast zmagasz się z przeziębieniem, możesz podwoić jego ilość i spożywać pół szklanki rano i pół wieczorem.
Zakwas z buraków to produkt, który warto wprowadzać do jadłospisu stopniowo, zaczynając np. od 50 ml z samego rana. Następnie obserwuj reakcje swojego organizmu i zwiększaj porcje, max. do jednej szklanki. Możesz pić go w wersji surowej lub po delikatnym podgrzaniu, dodając jeszcze ulubione przyprawy. Aby zwiększyć przyswajalność witamin i mikroelementów, warto spożywać go na czczo, co najmniej 15 minut przed pierwszym posiłkiem.
Zakwas z buraków - jak przechowywać?
Po kilku dniach procesu fermentacji zakwas jest gotowy do picia. Najlepiej przelać go do butelek bądź słoików i trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. W takich warunkach może być zdatny do spożycia nawet przez dwa tygodnie. Po otwarciu naczynia koniecznie przechowuj w lodówce.
Zobacz także:
Małgorzata Rozenek-Majdan promienieje! Te stylizacje dodały jej uroku »
Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »
Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »
Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »