Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Sekret wyglądu Ani Popek. Wzmacnia odporność i odmładza

Dziennikarka Anna Popek zdradziła, że sekretem jej młodego wyglądu jest regularne picie zakwasu z buraków. Napój działa uspokajająco, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Poznaj wszystkie jego właściwości i zapamiętaj prosty przepis na buraczany zakwas odmładzający.

Fot. Arsen Petrovych/TVP/East News // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

54-letnia dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody jest picie zakwasu z buraków. Trudno się dziwić, ma on naprawdę wiele cennych właściwości, wpływających korzystnie na ludzki organizm. Poznaj najważniejsze z nich.

Spis treści: Tak jada księżna Kate. Oto 8 zasad, które stosuje od lat!

Zakwas z buraków - właściwości

Napój buraczany działa uspokajająco i pomaga utrzymać zdrowy sen. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne, korzystnie wpływa też na kondycję skóry. Powoduje, że ta jest zdrowa i jędrna. Regularne picie zakwasu z buraków sprawia więc, że cera nabiera witalności i blasku.

Zakwas buraczany zaleca się anemikom, ponieważ ma właściwości krwiotwórcze, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości żelaza. Co więcej, to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Dzięki błonnikowi i probiotykom reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a nawet przyspiesza metabolizm. Dodatkowo obniża poziom „złego" cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz przyspiesza regenerację po przeziębieniu i antybiotykoterapii.

Zakwas z buraków, nazywany jest „napojem mocy" i uznawany za naturalny energetyk, który nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia koncentrację i zwiększa wydolność organizmu. Ponadto działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, poprawia nastrój i wspomaga walkę z depresją. 

Przekonaj się, że zakwas nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale i wspaniale smakuje. Wypróbuj przepis na domową wersję tego napoju.

Jak zrobić zakwas z buraków?

Przepis na domowy zakwas z buraków, który dodaje energii, odmładza i wzmacnia odporność wcale nie jest skomplikowany. Postępuj krok po kroku według receptury, a na pewno wszystko się uda!

Składniki

(na 5 litrów zakwasu):

  • kilogram buraków czerwonych,
  • 10 szt. ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • główka czosnku,
  • sól (na litr wody łyżka soli).

Na początku umyj i cienko obierz buraki. Czosnek również obierz. Buraki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż szczelnie w pięciolitrowym słoju, przekładając raz na jakiś czas ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym. Zostaw trochę miejsca przy wieczku słoika, żeby można było zalać warzywa solanką.

Przygotuj solankę (wodę z solą). Musi być jej tyle, aby całkowicie przykryła buraki (nie mogą wystawać poza solankę, bo pojawi się pleśń). Przykryj słój bawełnianą szmatką i odstaw na sześć dni. W czasie kiszenia sprawdź kilkukrotnie, czy na wierzchu nie pojawia się pleśń. Jeśli tak - należy wylać zakwas i cały proces rozpocząć od początku.

Po sześciu dniach zakwas buraczany powinien być gotowy. Odlej go do osobnej butelki lub słoika. Buraki, które pozostały w szklanym naczyniu, można kisić ponownie.

Zobacz: Koktajl z buraka, jabłek i marchewki

Ile zakwasu pić dziennie?

Planujesz, tak jak Anna Popek, wprowadzić do swojej codziennej diety zakwas z buraków? Ile pić dziennie, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Jeśli zależy ci na profilaktyce i wzmocnieniu odporności, warto pić pół szklanki zakwasu dziennie. Jeżeli natomiast zmagasz się z przeziębieniem, możesz podwoić jego ilość i spożywać pół szklanki rano i pół wieczorem.

Zakwas z buraków to produkt, który warto wprowadzać do jadłospisu stopniowo, zaczynając np. od 50 ml z samego rana. Następnie obserwuj reakcje swojego organizmu i zwiększaj porcje, max. do jednej szklanki. Możesz pić go w wersji surowej lub po delikatnym podgrzaniu, dodając jeszcze ulubione przyprawy. Aby zwiększyć przyswajalność witamin i mikroelementów, warto spożywać go na czczo, co najmniej 15 minut przed pierwszym posiłkiem.

Zakwas z buraków - jak przechowywać?

Po kilku dniach procesu fermentacji zakwas jest gotowy do picia. Najlepiej przelać go do butelek bądź słoików i trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. W takich warunkach może być zdatny do spożycia nawet przez dwa tygodnie. Po otwarciu naczynia koniecznie przechowuj w lodówce. 

Zobacz także:

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa fasolowa ze starego zeszytu

Grochowa czy fasolowa? Temat, który wywiera gorące dyskusje :) Rozwiewając w...

Odsłon: 340

60 min
2
Desery Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sez...

Odsłon: 262

60 min
6
30 min
1
Desery Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 876

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z winogron? Poznaj ich właściwości

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawion...

0
Wideo Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkami to idealny obiad, który warto przyrządzić w sezonie jesiennym. Jest lekki, delikatny, a dzięki dodatkowi cynamonu bardzo aromatyczny...

1
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

0
Informacje Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z...

1