Sekret wyglądu Ani Popek. Wzmacnia odporność i odmładza

Anna Popek, popularna dziennikarka telewizyjna, zdradziła widzom, że uwielbia pić zakwas z buraków. Robi to regularnie, dlatego napój działa na nią uspokajająco, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Odkryj więcej jego właściwości i zapamiętaj prosty przepis na buraczany zakwas odmładzający.

Anna Popek pije zakwas z buraków | Fot.123RF/Picsel // Fot. Artur Zawadzki/REPORTER

Spis treści:

54-letnia dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody jest picie zakwasu z buraków. Trudno się dziwić, ma on naprawdę wiele cennych właściwości, wpływających korzystnie na ludzki organizm. Poznaj najważniejsze z nich.

Spis treści: Tak jada księżna Kate. Oto 8 zasad, które stosuje od lat!

Zakwas z buraków - właściwości

Napój buraczany działa uspokajająco i pomaga utrzymać zdrowy sen. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne, korzystnie wpływa też na kondycję skóry. Powoduje, że ta jest zdrowa i jędrna. Regularne picie zakwasu z buraków sprawia więc, że cera nabiera witalności i blasku.

Zakwas buraczany zaleca się anemikom, ponieważ ma właściwości krwiotwórcze, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości żelaza. Co więcej, to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Dzięki błonnikowi i probiotykom reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a nawet przyspiesza metabolizm. Dodatkowo obniża poziom „złego" cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz przyspiesza regenerację po przeziębieniu i antybiotykoterapii.

Zakwas z buraków, nazywany jest „napojem mocy" i uznawany za naturalny energetyk, który nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia koncentrację i zwiększa wydolność organizmu. Ponadto działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, poprawia nastrój i wspomaga walkę z depresją. 

Przekonaj się, że zakwas nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale i wspaniale smakuje. Wypróbuj przepis na domową wersję tego napoju.

Jak zrobić zakwas z buraków?

Przepis na domowy zakwas z buraków, który dodaje energii, odmładza i wzmacnia odporność wcale nie jest skomplikowany. Postępuj krok po kroku według receptury, a na pewno wszystko się uda!

Składniki

(na 5 litrów zakwasu):

  • kilogram buraków czerwonych,
  • 10 szt. ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • główka czosnku,
  • sól (na litr wody łyżka soli).

Na początku umyj i cienko obierz buraki. Czosnek również obierz. Buraki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż szczelnie w pięciolitrowym słoju, przekładając raz na jakiś czas ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym. Zostaw trochę miejsca przy wieczku słoika, żeby można było zalać warzywa solanką.

Przygotuj solankę (wodę z solą). Musi być jej tyle, aby całkowicie przykryła buraki (nie mogą wystawać poza solankę, bo pojawi się pleśń). Przykryj słój bawełnianą szmatką i odstaw na sześć dni. W czasie kiszenia sprawdź kilkukrotnie, czy na wierzchu nie pojawia się pleśń. Jeśli tak - należy wylać zakwas i cały proces rozpocząć od początku.

Po sześciu dniach zakwas buraczany powinien być gotowy. Odlej go do osobnej butelki lub słoika. Buraki, które pozostały w szklanym naczyniu, można kisić ponownie.

Zobacz: Koktajl z buraka, jabłek i marchewki

Ile zakwasu pić dziennie?

Planujesz, tak jak Anna Popek, wprowadzić do swojej codziennej diety zakwas z buraków? Ile pić dziennie, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Jeśli zależy ci na profilaktyce i wzmocnieniu odporności, warto pić pół szklanki zakwasu dziennie. Jeżeli natomiast zmagasz się z przeziębieniem, możesz podwoić jego ilość i spożywać pół szklanki rano i pół wieczorem.

Zakwas z buraków to produkt, który warto wprowadzać do jadłospisu stopniowo, zaczynając np. od 50 ml z samego rana. Następnie obserwuj reakcje swojego organizmu i zwiększaj porcje, max. do jednej szklanki. Możesz pić go w wersji surowej lub po delikatnym podgrzaniu, dodając jeszcze ulubione przyprawy. Aby zwiększyć przyswajalność witamin i mikroelementów, warto spożywać go na czczo, co najmniej 15 minut przed pierwszym posiłkiem.

Zakwas z buraków - jak przechowywać?

Po kilku dniach procesu fermentacji zakwas jest gotowy do picia. Najlepiej przelać go do butelek bądź słoików i trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. W takich warunkach może być zdatny do spożycia nawet przez dwa tygodnie. Po otwarciu naczynia koniecznie przechowuj w lodówce. 

Zobacz także:

Małgorzata Rozenek-Majdan promienieje! Te stylizacje dodały jej uroku »

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 269

15 min
12
Zupy Zupa szparagowa z cukinią i pulpecikami

Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...

Odsłon: 79

15 min
11
15 min
2
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 45

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25