Sekret wyglądu Ani Popek. Wzmacnia odporność i odmładza

Anna Popek, popularna dziennikarka telewizyjna, zdradziła widzom, że uwielbia pić zakwas z buraków. Robi to regularnie, dlatego napój działa na nią uspokajająco, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Odkryj więcej jego właściwości i zapamiętaj prosty przepis na buraczany zakwas odmładzający.

Anna Popek pije zakwas z buraków | Fot.123RF/Picsel // Fot. Artur Zawadzki/REPORTER

Spis treści:

54-letnia dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody jest picie zakwasu z buraków. Trudno się dziwić, ma on naprawdę wiele cennych właściwości, wpływających korzystnie na ludzki organizm. Poznaj najważniejsze z nich.

Spis treści: Tak jada księżna Kate. Oto 8 zasad, które stosuje od lat!

Zakwas z buraków - właściwości

Napój buraczany działa uspokajająco i pomaga utrzymać zdrowy sen. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne, korzystnie wpływa też na kondycję skóry. Powoduje, że ta jest zdrowa i jędrna. Regularne picie zakwasu z buraków sprawia więc, że cera nabiera witalności i blasku.

Zakwas buraczany zaleca się anemikom, ponieważ ma właściwości krwiotwórcze, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości żelaza. Co więcej, to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Dzięki błonnikowi i probiotykom reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a nawet przyspiesza metabolizm. Dodatkowo obniża poziom „złego" cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz przyspiesza regenerację po przeziębieniu i antybiotykoterapii.

Zakwas z buraków, nazywany jest „napojem mocy" i uznawany za naturalny energetyk, który nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia koncentrację i zwiększa wydolność organizmu. Ponadto działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, poprawia nastrój i wspomaga walkę z depresją. 

Przekonaj się, że zakwas nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale i wspaniale smakuje. Wypróbuj przepis na domową wersję tego napoju.

Jak zrobić zakwas z buraków?

Przepis na domowy zakwas z buraków, który dodaje energii, odmładza i wzmacnia odporność wcale nie jest skomplikowany. Postępuj krok po kroku według receptury, a na pewno wszystko się uda!

Składniki

(na 5 litrów zakwasu):

  • kilogram buraków czerwonych,
  • 10 szt. ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • główka czosnku,
  • sól (na litr wody łyżka soli).

Na początku umyj i cienko obierz buraki. Czosnek również obierz. Buraki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż szczelnie w pięciolitrowym słoju, przekładając raz na jakiś czas ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym. Zostaw trochę miejsca przy wieczku słoika, żeby można było zalać warzywa solanką.

Przygotuj solankę (wodę z solą). Musi być jej tyle, aby całkowicie przykryła buraki (nie mogą wystawać poza solankę, bo pojawi się pleśń). Przykryj słój bawełnianą szmatką i odstaw na sześć dni. W czasie kiszenia sprawdź kilkukrotnie, czy na wierzchu nie pojawia się pleśń. Jeśli tak - należy wylać zakwas i cały proces rozpocząć od początku.

Po sześciu dniach zakwas buraczany powinien być gotowy. Odlej go do osobnej butelki lub słoika. Buraki, które pozostały w szklanym naczyniu, można kisić ponownie.

Zobacz: Koktajl z buraka, jabłek i marchewki

Ile zakwasu pić dziennie?

Planujesz, tak jak Anna Popek, wprowadzić do swojej codziennej diety zakwas z buraków? Ile pić dziennie, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Jeśli zależy ci na profilaktyce i wzmocnieniu odporności, warto pić pół szklanki zakwasu dziennie. Jeżeli natomiast zmagasz się z przeziębieniem, możesz podwoić jego ilość i spożywać pół szklanki rano i pół wieczorem.

Zakwas z buraków to produkt, który warto wprowadzać do jadłospisu stopniowo, zaczynając np. od 50 ml z samego rana. Następnie obserwuj reakcje swojego organizmu i zwiększaj porcje, max. do jednej szklanki. Możesz pić go w wersji surowej lub po delikatnym podgrzaniu, dodając jeszcze ulubione przyprawy. Aby zwiększyć przyswajalność witamin i mikroelementów, warto spożywać go na czczo, co najmniej 15 minut przed pierwszym posiłkiem.

Zakwas z buraków - jak przechowywać?

Po kilku dniach procesu fermentacji zakwas jest gotowy do picia. Najlepiej przelać go do butelek bądź słoików i trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. W takich warunkach może być zdatny do spożycia nawet przez dwa tygodnie. Po otwarciu naczynia koniecznie przechowuj w lodówce. 

Zobacz także:

Małgorzata Rozenek-Majdan promienieje! Te stylizacje dodały jej uroku »

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2437

60 min
10
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 435

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1