Jedz ryby! Te mają więcej składników odżywczych niż wołowina i kurczak

To, że warto jeść ryby, wie chyba każdy. Okazuje się, że zamieniając drób czy wieprzowinę na żywność pochodzącą z morza czy jeziora, nie tylko w większym stopniu dbamy o środowisko, ale dostarczamy organizmowi znacznie więcej potrzebnych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego spożywanie ryb jest takie ważne.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śledź, makrela, tuńczyk, łosoś czy pstrąg? Po te ryby Polacy sięgają najczęściej, wiedząc, że dostarczają one cennych składników odżywczych dla ich organizmu. Przeprowadzone przez naukowców badania wskazują, że spożywanie wodnych smakołyków może przynieść znacznie więcej korzyści. Sprawdź, dlaczego warto jeść ryby?

Sprawdź także: „Morski kurczak". Tę rybę uwielbiają nawet dzieci

Jak mięso wpływa na klimat?

8 września 2022 roku w czasopiśmie naukowym „Communications Earth & Environment" opublikowano wyniki badań nad żywnością, prowadzonych przez międzynarodowy zespół naukowców. Analizował on, w jaki sposób dieta bogata w ryby i owoce morza wpływa nie tylko na ludzki organizm, ale też na środowisko.

Globalne ocieplenie (topnienie lodowców i wyższe temperatury), kryzys hydrologiczny (długotrwałe susze) i anomalie atmosferyczne (zanikające pory roku), które są objawem zmian klimatycznych wywołanych działalnością człowieka, zmuszają wiele grup badawczych do znalezienia skutecznej metody zmniejszającej negatywne oddziaływanie ludzi na naturę

W ostatnich latach podnosi się m.in. argument wysokiego śladu węglowego pozostawianego podczas produkcji mięsa. Wytwarzanie żywności odpowiada za około jedną trzecią światowych emisji gazów cieplarnianych, głównie metanu i dwutlenku węgla, które nie są korzystne dla klimatu.

Coraz więcej młodych Polaków nie je mięsa, a co drugi z nich - ogranicza jego spożycie. Stąd też poszukuje się alternatywnych diet, które mogą być zdrowsze zarówno dla człowieka, jak i środowiska, w którym żyje.

Zobacz: Pieczony pstrąg na warzywach

Zalety diety bogatej w ryby

Przeprowadzone badania wskazały, że zastąpienie drobiu, wieprzowiny czy wołowiny niektórymi rodzajami ryb i owoców morza może pomóc w zmniejszaniu śladu węglowego. Co istotne, z analizy wynika również, że odbędzie się to bez uszczerbku dla odżywiania.

Dlaczego warto jeść ryby? M.in. śledzie, sardele czy makrele generują mniej gazów cieplarnianych i jednocześnie dostarczają więcej składników odżywczych niż mięso. Naukowcy przebadali około 40 gatunków skorupiaków, owoców morza i ryb, z których wiele bogatych było w cenne mikroelementy. Zespół argumentował, że włączenie ich do diety jest znacznie zdrowsze, niż po prostu wyłączenie z jadłospisu mięsa i oparcie wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego.

Najzdrowsze okazały się dziki łosoś różowy i łosoś nerka, a także małże hodowlane. To wartościowe źródła białka, witamin, antyoksydantów i tłuszczów, które jednocześnie cechowały się niskoemisyjnością. Wśród badanych gatunków była też m.in. sieja czy dorsz, ale - choć zdrowe dla środowiska - nie były już tak korzystnym wyborem dietetycznym. W swojej analizie naukowcy podkreślili, że problematyczne może być jednak dostarczenie najzdrowszych ryb w niektóre rejony świata.

Czym jest peskatarianizm?

Zespół badaczy podkreślił, że mimo że zachęca do peskatarianizmu, zdaje sobie sprawę, że dla wielu jedzenie ryb to wciąż przywilej i zalecił przynajmniej częściową eliminację drobiu, wieprzowiny i wołowiny z diety. Czym jest peskatarianizm? Polega właśnie na wykluczeniu mięsa z jadłospisu. Opiera się na wegetarianizmie, jednak dozwolone jest również spożywanie ryb i owoców morza. 

Reklama

Zobacz także: 

Jak mrozić jedzenie i jakich błędów przy tym unikać? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 44

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 107

15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 191

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25