Dania jednogarnkowe

Sezon na pomarańcze

Wszyscy wiemy, że pomarańcze to prawdziwa bomba witaminowa. W jednej średniej pomarańczy jest 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co jeszcze kryje się w tym owocu, który najlepiej jeść zimą?

Co może zmienić jedna pomarańcza dziennie?       fot. 123RF.COM


Co siedzi w pomarańczy?

Witamina C to antyoksydant, zwalczający działanie wolnych rodników, utleniających komórki organizmu i prowadzących do ich niszczenia i starzenia się. Ta witamina korzystnie wpływa na stan skóry, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i ułatwia wchłanianie żelaza (to informacja szczególnie ważna dla kobiet, które tracą sporo tego pierwiastka).

Książka kucharska: 20 przepisów na pomarańcze. Kliknij!

Nie wiesz, jak wykorzystać pomarańcze w kuchni? Zobacz 20 przepisów na przeróżne dania: od słodkich deserów, sałatek owocowych czy napojów do zup, mięs czy ryb z dodatkiem tych cytrusów.

Pomarańcze zawierają także sporo kwasu foliowego, witaminy B1, B5, B6, wapnia i potasu. Świetnie działają na układ krwionośny, zapobiegają chorobom serca i zaburzeniom funkcjonowania żył i tętnic. Według raportu australijskiej państwowej agencji naukowo-badawczej CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) badającego wpływ cytrusów na funkcjonowanie organizmu, jedna dodatkowa porcja owoców cytrusowych dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru aż o 19 proc. Zgodnie z tym samym raportem, cytrusy prawdopodobnie zmniejszają też ryzyko pojawienia się raka jamy ustnej, przełyku i żołądka.

Tak jak wszystkie rośliny, pomarańcza ma też w sobie flawonoidy, czyli barwniki, zwalczające działanie wolnych rodników. W badaniach na zwierzętach, badacze odkryli, że obniżają one także ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi (zobacz nasz artykuł o mitach na temat cholesterolu). Działają także przeciwzapalne.

Za działanie antyoksydacyjne pomarańczy nie odpowiada sama witamina C, co potwierdzają badania. Rozpuszczona witamina C nie może się równać z sokiem pomarańczowym, jeśli chodzi o działanie zapobiegające niszczeniu komórek przez wolne rodniki.

tabela składniki odżywcze w pomarańczy

Pomarańcze są dobrymi owocami dla cukrzyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG). Więcej o diecie dla cukrzyków przeczytacie w naszym artykule. Trzeba jednak zwracać uwagę, by z nimi nie przesadzić, bo zawierają cukier, tak jak wszystkie owoce.


Co z sokami?

pomarańcze soki czy są zdrowe

Czy soki są równie zdrowe jak owoce?     fot. 123RF.COM


Niektórzy zamiast jeść świeże pomarańcze, sięgają po soki. Czy to dobry wybór? Soki są zwykle poddawane pasteryzacji (chyba, że są to soki jednodniowe). Tracą jednak wtedy część swoich właściwości odżywczych. Klarowne soki, te bez widocznego miąższu są też pozbawiane błonnika, bardzo ważnego składnika odżywczego. Ale, co bardzo ważne, sok pomarańczowy, nawet jeśli zostanie zapasteryzowany, nadal będzie zawierał dużą ilość witaminy C.


Czy soki z owoców są zdrowe? Kliknij!

soki z owoców


Stosunkowo nowym sposobem utrwalania żywności jest proces wysokociśnieniowy HP (ang. high pressure, czyli wysokie ciśnienie), czyli metoda wykorzystująca wysokie ciśnienie do wydłużenia czasu przydatności soku, zabicia ewentualnych bakterii i denaturacji białek. Ze względu na to, że do tej metody nie jest konieczne podnoszenie temperatury, jak ma to miejsce w przypadku pasteryzacji, owoce nie tracą żadnych witamin i minerałów. Niestety, w Polsce jeszcze nie ma soków utrwalanych tą metodą. Są jednak prowadzone badania w tym kierunku.


Uważaj na skórki pomarańczowe!

skórka pomarańczowa zastosowanie

Czy domowa skórka pomarańczowa do wypieków to dobry pomysł?    fot. 123RF.COM


Skórkę z pomarańczy wykorzystuje się w wielu przepisach na ciasta. Można przygotować sobie kandyzowaną skórkę do wypieków w domu. Ale czy tak naprawdę powinniśmy to robić?

Pomarańcze dostępne na polskim rynku muszą przetrwać długą drogę z plantacji w Argentynie czy RPA. W zimie cytrusy można już sprowadzać z bliższych nam lokalizacji, takich jak Hiszpania czy Włochy. Owszem, są one wtedy smaczniejsze i bardziej soczyste, ale i tak potrzebują konserwantów, aby przetrwać drogę do Polski. Substancją konserwującą i grzybobójczą stosowaną w przypadku cytrusów jest difenyl. Jest on w niewielkim stopniu toksyczny dla człowieka, ale nie można się go pozbyć myjąc owoce, nie zniknie także pod wpływem temperatury. Nie zaleca się zjadania skórek ze sprowadzanych pomarańczy.

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Zobacz też: Pomarańcze dla urodyDlaczego warto jeść pomarańcze?

Źródła: Anna Wojtkowiak "Żywność pod ciśnieniem" [w:] „Wiedza i jakość" nr 1 (29)/2013; Katrine Baghurst "The Health Benefits of Citrus Fruits" (raport CSIRO).

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 9847

30 min
31
Dania główne Gulasz wieprzowy

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...

Odsłon: 346

30 min
7
30 min
19
Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 4119

>60 min
17
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

5
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

29
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0