Fot. 123RF/Picsel
Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to jedno z najczęstszych postanowień noworocznych.
Jednak nie oznacza to, że od tej pory w waszym jadłospisie zagości wyłącznie woda i liście sałaty. To bodaj jeden z najpopularniejszych dietetycznych mitów, który wciąż pokutuje w naszym społeczeństwie. Z pozoru wydawałoby się to logicznym rozwiązaniem - skoro jedzenie powoduje, że tyjemy, jedzmy mniej, a z pewnością schudniemy. Niestety, nie jest to takie proste.
Owszem, objadanie się wcale nie jest dobrym nawykiem i stanowi prosty sposób na zyskanie dodatkowych kilogramów. Jednak musimy pamiętać, że w przypadku zdrowego żywienia, nie liczy się tylko ilość, ale również jakość spożywanych przez nas posiłków. Cóż z tego, że zjemy tylko 2 posiłki dziennie, skoro będą się one składać z tłustych fast foodów lub niezdrowych przekąsek?
W przypadku skutecznego odchudzania, powinniśmy zadbać nie tylko o to, aby nie zjadać zbyt dużej ilości kalorii. Bardzo istotna jest regularności posiłków - niech będą mniejsze, ale za to częstsze. Szalenie ważnym jest również, aby na naszym talerzu znajdowały się tzw. „zdrowe kalorie", które dostarczą nam jak najwięcej cennych składników odżywczych.
Świetnym sposobem na zdrowe odchudzanie jest włączenie do menu zdrowych i sycących sałatek. Oto kilka ciekawych przepisów, którymi podzielili się z nami użytkownicy Smakera.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie od dziś wiadomo, że zawarta w ostrej papryce kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Chcąc na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Możecie też, tak jak nasza użytkowniczka, dodać ją do sałatki.
2. Pęczak z kurczakiem i brokułami
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pęczak to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.
3. Sałatka z jajkami i tuńczykiem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.
4. Sałatka z kiszoną kapustą pekińską
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.
Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu.
5. Sałatka cukiniowa z pistacjami
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dietetycy zalecają spożywanie orzechów podczas diety, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, proteiny oraz błonnik. Dzięki tym substancjom nasz metabolizm działa sprawniej, dłużej czujemy się syci i możemy uchronić się przed nagłymi atakami głodu. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie, powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.
6. Brokułowa sałatka z czerwoną fasolą
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Warzywa strączkowe (np. fasola, ciecierzyca lub groch) są bogate w białko i błonnik. Stanowią także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, cynku i jodu.
7. Sałatka makaronowa z ciecierzycą
Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciecierzyca jest warzywem, które zawiera dużo błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny. Z tego względu poleca się ją osobom cierpiącym na cukrzycę. Badania wskazują, iż włączenie tego warzywa do diety może spowolnić rozwój choroby oraz wspomóc jej profilaktykę.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ze względu na fakt, iż zawiera dużo tłuszczu, niektórzy uznają awokado za niezbyt zdrowy owoc. Nic bardziej mylnego! Tłuszcze w nim zawarte są niezwykle zdrowe i zawierają w sobie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.