Dania jednogarnkowe

Grejpfrut, nazywany czasem rajskim owocem, jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i urodę. Jest krzyżówką pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską, ma różne odmiany i bardzo charakterystyczny, gorzko-kwaskowaty smak.

Fot. 123RF/Picsel

1. Niższy cholesterol i zdrowe serce

Regularne spożywanie grejpfruta bardzo korzystnie wpływa na serce. Pektyny zawarte w tym owocu obniżają cholesterol oraz działają neutralizująco na złogi znajdujące się w naczyniach. Dodatkowo związki występujące w grejpfrucie mogą powodować zmniejszenie zmian miażdżycowych oraz pozytywnie wpływać na tętnice i żyły w organizmie.

Oprócz miąższu należy jeść również białą skórkę, w której znajdują się pektyny i błonnik.

Pobierz aplikację smaker

2. Grejpfrut vs. cukrzyca

Grejpfrut spowalnia przyswajanie substancji odżywczych, które znajdują się w pokarmach, przez co poziom cukru rośnie powoli, a poczucie sytości utrzymuje się długo. Dodatkowo owoc ten ma niski indeks glikemiczny, stymuluje wydzielanie insuliny z trzustki oraz obniża poziom glukozy we krwi.

Grejpfrut jest zalecany osobom cierpiącym na cukrzycę, jak i w profilaktyce przeciwcukrzycowej.

3. Odporność

Grejpfruty są doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na lepszą odporność. Jedząc grejpfruta nie należy go obierać zbyt dokładnie, ponieważ w białej skórce znajdują się flawonoidy, które pomagają w lepszym przyswajaniu tej cennej witaminy.

4. Na artretyzm

Grejpfrut, oprócz witamin i składników mineralnych, zawiera również wiele innych substancji, które pomagają w zwalczaniu różnego rodzaju dolegliwości. Jednym z takich składników jest zawarty w owocu kwas salicylowy, który zapobiega artretyzmowi. Regularne picie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta zapobiegnie rozwijaniu się choroby.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

5. Na przekór rakowi

Owoce grejpfruta zawierają likopen, jeden ze znanych antyoksydantów. Zapobiega on rakowi, ponieważ niszczy zwiększające ryzyko tej choroby wolne rodniki. W owocu znajdują się również witaminy A i C, które wspomagają działania likopenu.

6. Walka z kilogramami

Grejpfrut jest jednym z najlepszych naturalnych produktów, które pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Owoc zawiera enzymy, które pomagają spalić tłuszcz oraz poprawiają metabolizm. Codzienne picie soku z grejpfruta lub jedzenie świeżego owocu pozwoli szybko cieszyć się ładną sylwetką.

Grejpfrut jest owocem niskokalorycznym, a w 90 proc. składa się z wody, co oznacza, że można go jeść właściwie bez ograniczeń.

7. Na nerki i wątrobę

Regularne picie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta dobroczynnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Sok jest bardzo moczopędny, przez co pomaga w szybkim pozbyciu się z organizmu zalegających substancji. Dodatkowo grejpfrut jest źródłem flawonoidów, które skutecznie walczą z toksynami w wątrobie.

Na grejpfruta - lub sok grejpfrutowy - powinny uważać osoby zażywające jakiekolwiek leki. Substancje zawarte w tym owocu znacznie zwiększają działanie wielu leków, co może prowadzić do różnych komplikacji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 143

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1570

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 299

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8