Soja - czy się jej bać?

Z jednej strony wiemy, że soja jest źródłem bardzo ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Z drugiej - słyszymy o jej "dziwnym" wpływie na hormony i na rozwój raka. Czy warto jeść soję?

Soja to kontrowersyjna roślina.     Fot. 123RF.COM

Soja zawiera pełnowartościowe białko, podobne do tego zawartego w mięsie. Jest jednym z najlepszych jego źródeł roślinnych, nawet wśród innych roślin strączkowych. Zawiera także kwas foliowy, błonnik, beta-karoten, witaminy C, E i te z grupy B.


Jak to jest z tymi hormonami?

Soja zawiera fitoestrogeny, czyli substancje zachowujące się w organizmie podobnie do hormonów żeńskich. Ich ilość w soi niefermentowanej jest duża, po fermentacji jednak znacząco spada. Fitoestrogeny, według niektórych badaczy, mogą wpłynąć negatywnie na działanie męskiego organizmu, gdyż mogą nieco ograniczać działanie męskich hormonów płciowych, szczególnie testosteronu.


Trzeba jednak pamiętać, że fitohormony, czyli hormony roślinne, działają sto razy słabiej na ludzki organizm niż hormony ludzkie. Według części badaczy soja jest nieszkodliwa, szczególnie dla osób dorosłych. Nie ma jeszcze wystarczającej ilości badań, aby stwierdzić, czy na pewno soja jest zdrowa dla dzieci.


Soja a rak

W tym momencie nie ma jednoznacznego dowodu ani na to, że soja wywołuje raka, ani na to, że zmniejsza jego ryzyko. Wśród wyników badań można znaleźć zarówno takie sugerujące, że soja przyspiesza rozrost guzów piersi, jak i takie, według których zmniejsza ryzyko ich pojawienia się. Badanie kohortowe przeprowadzone w Japonii na ponad 15,5 tys. kobiet sugeruje, że spożycie soi zmniejsza ryzyko raka po menopauzie (źródło nr 2 poniżej). Kilka badań w krajach zachodnich z kolei mówi, że spożycie soi nie ma większego wpływu na występowanie raka (źródło nr 3 poniżej). Z badań na myszach wynikałoby, że soja stymuluje wzrost raka (źródło nr 3 poniżej). Badacze tłumaczą tę rozbieżność tym, że organizmy myszy reagują w inny sposób niż ludzkie na zawarte w soi substancje.

Książka kucharska: 10 przepisów na soję. Kliknij!

Faktem jest, że soja zawiera korzystne dla zdrowia substancje. Jeśli chodzi o jej szkodliwość, to nadal nie jest ona dowiedziona u ludzi. Na ten moment nikt nie zaleca wykreślania soi z diety osoby dorosłej. Ważne jednak, aby dietę planować z rozwagą.


Ile jeść soi?

Zalecenia mówią, że soi nie należy jeść więcej niż 50 g dziennie. To około 3 i 1/3 łyżki. Obecnie dość trudno jest jednak stwierdzić, ile tak naprawdę soi jest w naszej diecie. Dlaczego? Dlatego, że stała się dodatkiem do wielu produktów spożywczych, np. mięs i wędlin. Dzięki niej i jej chłonności, produkty są po prostu... cięższe.

Często zamiast wykorzystywać soję w naturalnej postaci, sięgamy po produkty sojowe. Jeśli jednak chcemy rzeczywiście dostarczyć organizmowi zdrowych składników zawartych w soi, sprawdźmy lepiej etykiety. W wielu produktach zawartość soi to zaledwie kilka procent! Więcej jest w nich np. wody. Dodatki i wypełniacze to częste składniki takich produktów.

 

Zobacz też: Skarby ze strączka

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
1. scientificamerican.com
2. ncbi.nlm.nih.gov
3. nature.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 86

15 min
3
15 min
7
>60 min
3
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 167

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2