Dania jednogarnkowe

Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez pasteryzację, czyli szybkie podgrzanie soku, po to, aby zniszczyć znajdujące się z nim drobnoustroje.

Nektary i napoje dostępne na rynku to nic innego jak rozcieńczone soki owocowe, z dodatkiem wody, cukru, i barwników. Zazwyczaj są one bardzo słodkie, i zamiast zaspokajać nasze pragnienie, tylko je pobudzają. Lepiej ich unikać, gdyż są kaloryczne i mają niewiele wartości odżywczych.

Sok z trawy

Prawdziwe soki natomiast to źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy C. Soki z kartonu również są w nią bogate, ale najlepsze są świeże, prosto z owoców. Obecnie w sklepach możemy kupić świeżo wyciśnięte soki w małych butelkach - należy szukać ich w lodówkach, a w większych marketach często możemy spotkać specjalne stoiska gdzie możemy napić się świeżego soku. W niektórych krajach zaczęły się już pojawiać specjalne bary, oferujące szeroki wybór świeżych soków, a niektóre z nich oferują nawet sok z ? trawy. Nie jest to znana nam z parków trawa, lecz młode pędy pszenicy, które bogate są w minerały, witaminy, aminokwasy, i chlorofil, który oczyszcza organizm.

Chętnie pijemy przede wszystkim soki owocowe, dużą popularnością cieszy się też sok marchwiowy, ale zapominamy, że soki można również robić z innych warzyw i kiełków. Aby poprawić koncentrację, możemy wypić sok ze szpinaku bądź selera naciowego; gdy cierpimy na bezsenność świetnie sprawdzi się sok z kalafiora, kiełków fasoli oraz marchewki; a osoby, które cierpią na skurcze mięśni powinny sięgnąć po sok selerowo-marchwiowy. Sok pomidorowy to sprawdzony sposób na kaca; a sok ze śliwek to stosowany przez nasze babcie lek na uciążliwe zaparcia. Osoby odchudzające się powinny wzbogacić swoją dietę o sok z żurawin czy sok z selera.

Najlepsze są metody prababek

Nasze prababki chętnie spożywały sok brzozowy - dziś już nieco zapomniany, ale powoli wracający do łask. Otrzymywany przez głębokie nacięcie brzozy wczesną wiosną, lekko słodkawy, był napojem leczniczym stosownym na Słowiańszczyźnie od wieków. Przede wszystkim oczyszcza on organizm, reguluje przemianę materii, wpływa na wygląd naszej skóry i włosów; stosuje się go podczas leczenia chorób układu moczowego. Możemy kupić go w sklepach ze zdrową żywnością, lub w dużych marketach.

Obecnie często słyszy się o dobroczynnym działaniu soku z aloesu - świetnie wpływa na wygląd skóry poprzez jej długotrwałe nawilżanie. Jego spożywanie wzmacnia odporność, przede wszystkim usprawnia pracę przewodu pokarmowego, pomaga w walce z przeziębieniami i grypą.

Powoli zaczynamy doceniana uzdrawiające właściwości soków - powstał nawet termin "sokoterapia" oznaczający leczenie i oczyszczanie organizmu odpowiednio dobranymi sokami. Soki możemy przygotowywać z domu - wystarczy tylko kupić sokowirówkę, owoce, warzywa i? do dzieła. To smaczny i przyjemny sposób na zachowanie zdrowia i młodego wyglądu.

Wykorzystano:
Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 56

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1477

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8820

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8