Dania jednogarnkowe

Sprawdź, dlaczego mleko szkodzi człowiekowi

Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku.

Fot. 123RF

Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic zatem dziwnego, że pod względem jego produkcji nasz kraj zajmuje czwarte miejsce w Unii Europejskiej. Wyprzedzają nas jedynie Niemcy, Francuzi i Brytyjczycy. Zaskakującym więc wydaje się fakt, że około połowa Polaków nie ma enzymu, umożliwiającego trawienie laktozy. Nie miała go również większość Słowian na ziemiach polskich, którzy go nie pili, a oddawali w ofierze bogom. Mleka - ze względu na słabe przystosowanie do jego trawienia - nie pija się również w Chinach i Japonii, a w Afryce spożywa się je w niewielkich ilościach.

Dlaczego mleko wywołuje alergie?

Laktaza - enzym umożliwiający rozkład laktozy - powstał w wyniku mutacji genów, około 7, 5 tysiąca lat temu. Współcześnie uważa się, że mutacja ta znacznie zwiększyła przewagę rolników, którzy wygrali konkurencję z ludami zbieracko-łowieckimi Europy Środkowej i Północnej. Nie zmienia to jednak faktu, że u większości osób, już w 4 roku życia, produkcja laktazy spada zwykle o 90%.

Mleko bywa często krytykowane, ponieważ oprócz ciężkiego do strawienia dwucukru, ma aż cztery składniki, które mogą nam zaszkodzić: β-lakto-globulinę, kazeinę, α-lakto-albuminę i albuminy surowicy krwi. Alergie na te białka występują najczęściej u dzieci, powodując stany zapalne jelit i żołądka i zanikają najpóźniej w 3 roku życia.

 

Zobacz też: Soki, nektary i napoje - które wybrać?

Soki, nektary i napoje - które wybrać?

 

Czy na pewno nam służy?

Obrońcy mleka sięgają po argument, że mleko stanowi źródło wapnia, chroniącego przed łamliwością kości. Przeczą temu wyniki badań naukowców, które wskazują, że najwięcej zachorowań na osteoporozę obserwuje się w częściach świata o wysokim spożyciu mleka, np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA. Natomiast w krajach azjatyckich, gdzie nie pije się tego napoju, odnotowuje się bardzo małą liczbę chorych na tę chorobę.

Według obserwacji szwedzkich uczonych, przeprowadzonych na grupie 3000 kobiet, panie, które przez 20 lat piły 3 szklanki mleka miały, w porównaniu z niepijącymi osobami, nie tylko słabsze kości, ale także żyły kilka lat krócej.

Jak wyjaśnić szkodliwość mleka wśród osób, którym żadna alergia nie zagraża? Mleko samo w sobie, nie jest szkodliwe dla zdrowej osoby. Wręcz przeciwnie, to źródło witaminy A, D, E oraz B, a także źródło wapnia. Winnym chorób jest tu proces pasteryzacji, który sprawia, że mleko staje się zupą pełną martwych, toksycznych bakterii, które zatruwają organizm i są przyczyną alergii niezwiązanych z naturalnym składem mleka. Ponadto, pasteryzacja zamienia wapń bioprzyswajalny w wapń, którego nasz organizm nie wchłonie. Zarówno mleko odtłuszczone, jak i 3,2-procentowe jest pozbawione składników odżywczych. Pasteryzacja bowiem niszczy to, co w mleku najbardziej wartościowe - białka, które w wysokiej temperaturze zostają ścięte.

Rozwiązanie sugerował już w XIX wieku doktor Max Bircher-Benner , który twierdził, że łatwiej przyswajalne dla człowieka jest mleko pełne, prosto od krowy karmionej trawą. Niestety, nie jest to dobre rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy. W ich przypadku poleca się jedzenie serów, kefirów, maślanek oraz jogurtów, gdzie - w trakcie przetwarzania - bakterie rozłożyły już ten dwucukier.

Z wiekiem ilość enzymu laktazy w organizmie człowieka maleje, co doprowadza do zmniejszenia tolerancji laktozy. Wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, wysypka to typowe objawy alergii na laktozę. Dorośli, którzy przez kilka lat w swojej diecie nie uwzględniali mleka, mają podobne dolegliwości. Po prostu enzym nie używany zanika.

W przypadku tego produktu sprawdza się stara zasada - co za dużo, to niezdrowo. Codzienne picie bardzo dużych ilości mleka zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajnika i prostaty. Może także wywołać cukrzycę insulinozależną, alergie, wysypki, zapalenie jelita grubego i zatok. Nadużywanie tej substancji może doprowadzić do wielu chorób oczu, m. in. zapalenie rogówki.

Nie popadajmy jednak w panikę. Picie niepasteryzowanego mleka z umiarem pozytywnie wpływa na trawienie oraz stanowi świetne źródło wapnia i witamin.

Do pobrania: Darmowey e-book: W 20 przepisów dookoła Włoch. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa krem porowo - serowa

Kremowa konsystencja, smak pełen aromatu, to rozgrzewająca zupa na jesienne c...

Odsłon: 77

15 min
5
Zupy Zupa ogórkowa

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Wyrazis...

Odsłon: 2990

30 min
15

Przepis dnia

Desery Ciasteczko karmelowe

Szybciutki deser karmelowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia....

Odsłon: 9747

30 min
26
Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 8176

30 min
29
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 557

30 min
6
Śniadania Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Na dobry początek dnia proponujemy twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i szczy...

Odsłon: 1378

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

5
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

24
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0