Spis treści:
- Jedzenie warzyw podczas odchudzania
- Kapusta – właściwości odchudzające
- Jak zrobić zapiekankę z kapusty na odchudzanie?
Podczas procesu odchudzania ważne jest nie tylko to, aby unikać wysoko przetworzonych produktów, takich jak słodycze czy fast-foody. Istotne jest, aby zwrócić uwagę nie tylko na cel, czyli zmianę sylwetki, ale i wykorzystać ten czas jako okazję do zmiany nawyków żywieniowych. Posiłki na diecie odchudzającej muszą być odpowiednio zbilansowane, czyli zawierać zdrowe źródło białka, tłuszczów i węglowodanów. Ogromną rolę odgrywają również warzywa. W końcu na pewno nie raz słyszałeś, że jedzenie zieleniny ułatwia utratę zbędnych kilogramów. Do warzyw, które warto jeść na diecie redukcyjnej należy kapusta, można z niej zrobić wiele pysznych dań. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić zapiekankę z kapusty na odchudzanie.
Jedzenie warzyw podczas odchudzania
Dlaczego w twoim jadłospisie podczas odchudzania nie może zabraknąć warzyw? Przede wszystkim są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który ma wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, a także wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Warzywa to także bogactwo niezbędnych organizmowi witamin i minerałów oraz antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają także właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem. Co więcej, jedzenie warzyw to także sposób na nawodnienie organizmu, zawierają w większości wodę, dzięki czemu jedząc posiłki na bazie świeżych roślin uzupełniamy zapotrzebowanie organizmu na płyny.
Nie można zapomnieć o tym, że warzywa w większości są niskokaloryczne, ogórki, pomidory, papryka, sałaty, kapusty, czy cukinia, zawierają nie więcej niż 30 kcal na 100 g. Dzięki temu możesz dodawać je, do każdego posiłku w takiej ilości, na jaką masz ochotę. Świetnie podbijesz tym samym sytość codziennych dań. Ważne jest jednak to, w jaki sposób przygotujesz warzywa, najlepiej podawać je w wersji surowej, gotowanej lub pieczonej. Zrezygnuj natomiast ze smażenia, dużej ilości masła czy sosu.
Kapusta – właściwości odchudzające
Kapusta to jedno z tych warzyw, które często przewijają się w kuchni polskiej. Na co dzień, warto jednak jeść ją w nieco odchudzonej wersji, ta zasmażana lub z boczkiem, z pewnością nie przyczyni się do utraty niechcianej oponki. W kapuście znajdują się witaminy: A, z grupy B, C, E oraz K, a także substancje mineralne: magnez, żelazo, wapń i potas. Nie brakuje w niej także błonnika pokarmowego, dzięki czemu świetnie pobudzi układ trawienny do pracy.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że włączenie kapusty do diety może pomóc wzmocnić odporność organizmu, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami, zapobiegając przeziębieniom i grypie. Przypisuje się jej także właściwości przeciwnowotworowe, spożywanie kapusty ma wesprzeć ochronę organizmu przed rakiem płuc, piersi czy okrężnicy. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn. Ponadto kapuściany sok polecany jest osobom zmagającym się z wrzodami żołądka. Co ciekawe, liście kapusty niegdyś wykorzystywane były jako najskuteczniejsza metoda na bolące stawy.
Jak zrobić zapiekankę z kapusty na odchudzanie?
Z kapusty możesz wyczarować rewelacyjną zapiekankę, która pomoże ci pozbyć się niechcianych kilogramów. Do jej przygotowania zapiekanki z kapusty na odchudzanie będziesz potrzebować: średniej główki kapusty, dwóch marchwi, cebuli, czterech jajek, 50 ml mleka, czterech łyżek mąki (może być pszenna lub ryżowa), łyżeczki proszku do pieczenia, pęczka natki pietruszki i cebulki dymki, dwóch łyżek oliwy z oliwek, dwie łyżki jogurtu greckiego, 20 g parmezanu, a także przypraw oregano, bazylii, soli i pieprzu. Opcjonalnie, 30 g sera, np. mozzarelli do posypania zapiekanki.
Zacznij od umycia i obrania warzyw. Następnie kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce o granych oczkach, a cebulę drobno pokrój. Wrzuć wszystkie składniki do miski, dodaj posiekaną dymkę i natkę pietruszki. Do miski wbij jajka i dokładnie je rozbełtaj, aby powstała jednolita masa. Dodaj sól, pieprz i oregano. Wlej oliwę z oliwek i połącz z masą. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia, mieszaj, aż składniki się połączą. Wlej masę do warzyw i dokładnie wymieszaj, następnie rozprowadź ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut, aż zapiekanka nabierze złotego koloru. Opcjonalnie po tym czasie możesz posypać zapiekankę tartym serem, np. twardą mozzarellą, a następnie wstawić ją do piekarnika na kolejne 5 minut, aby ser się roztopił.
Zapiekankę możesz zaserwować z pysznym sosem. Do miski włóż dwie łyżki jogurtu naturalnego, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wsyp odrobinę oregano, bazylii oraz dodaj starty parmezan, wszystko wymieszaj.
Źródła: medonet.pl, YouTube.pl, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »