Dania jednogarnkowe

Zdrowotna bomba – niepasteryzowany, pewien probiotyków i enzymów. Jak i z czego zrobić żywy ocet?

Wiele osób ocet kojarzy jedynie jako dodatek do zimnych nóżek, sałatek czy marynat. Obecnie stosowanie octu stało się natomiast sposobem na dbanie o zdrowie. Ocet winogronowy, jabłkowy czy balsamiczny na stałe zagościły w naszych kuchniach. Czy wiesz jednak, czym jest żywy ocet? Sprawdzimy, jaki ma skład, z czego go zrobić oraz jakie działanie ma żywy ocet.

Dlaczego warto pić żywy ocet? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest żywy ocet? To ocet przygotowywany jedynie z naturalnych składników jest niepasteryzowany, niefiltrowany, można dostrzec w nim charakterystyczny osad. Powstaje w procesie dwuetapowej fermentacji. Na powierzchni żywego octu tworzy się tak zwana "matka octowa", która przyjmuje postać galaretowatej zawiesiny, składa się z bakterii octowych, białek i enzymów. Może posłużyć do szybszego przygotowania kolejnej porcji domowego octu. 

Sprawdź także: Zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, wspomaga trawienie. Jak zrobić ocet gruszkowy?

Żywy ocet – skład i wartości odżywcze

Z czego z robić żywy ocet? W skład żywego octu wchodzą oczywiście owoce, najczęściej są to jabłka, można przygotować je również z gruszek, winogron, śliwek, a nawet ananasów. Znajdują się w nim także żywe kultury bakterii. Można dodać do niego wspomnianą wcześniej "matkę octową". W żywym occie jabłkowym można znaleźć również witaminy z grupy B, witaminę C, a także substancje mineralne, takie jak: potas, sód, żelazno, magnez, wapń i fosfor. 

Znajdują się w nim także cenne antyoksydanty, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie oraz antynowotworowo. 

Jakie działanie ma żywy ocet?

Żywy ocet warto stosować ze względu na jego probiotyczne działanie wspiera odporność organizmu oraz wspiera mikroflorę jelitową. Ma także właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami. Żywce octy pomagają zadbać o układ pokarmowy, wspierają prawidłowe trawienie, pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych, a także dbają o zdrowie jelit. Ponadto stosowanie żywego octu wspiera metabolizm, co ułatwia odchudzanie, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu unikniesz podjadania. 

Co więcej, regularne picie żywych octów pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego będzie on korzystny dla osób chorujących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością. Pomaga także zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia, a także pomaga zapobiegać miażdżycy. 

Ponadto żywy ocet działa antyseptycznie, można stosować go jako środek odkażający, pomaga również w przypadku grzybicy. Kompleks składników zawarty w żywym occie pomaga także zadbać o urodę, zapewnia prawidłową kondycję skóry, wzmacnia również włosy i paznokcie. Można stosować go również zewnętrznie na skórę, np. w postaci toniku do skóry problematycznej, w tym trądzikowej. Używany w formie płukanki na skórę głowy pomoże zapobiegać łupieżowi. 

Jak pić żywy ocet? 

Najlepszym sposobem na picie żywego octu będzie dodanie łyżki lub dwóch do szklanki wody. Wiele osób poleca picie takiej mikstury raz do trzech razu dziennie, przed posiłkiem. Woda z octem ma wesprzeć trawienie, wspomóc odchudzanie, a także zadbać o odporność organizmu. 

Jak zrobić żywy ocet?

Do przygotowania żywego octu z jabłek: kilograma jabłek, dobrze sprawdza się również same skórki, 250 g cukru, 30 g drożdży oraz litr wody. Przygotuj duży, wyparzony słoik, dodaj do niego kawałki lub skórki jabłek. Wsyp cukier, dorzuć rozkruszone drożdże, całość zalej ciepłą wodą. Wierzch słoika przykryj ściereczką lub gazą, odstaw na ok. dwa tygodnie, w międzyczasie nie zapomnij o mieszaniu i potrząsaniu zawartości słoika. Po tym czasie przecedź ocet przez sitko i przelej go do czystych butelek. Żywy ocet należy przechowywać w lodówce.

Sprawdź, jakie przepisy na domowe octy przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Domowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Swojski ocet jabłkowy

 Swojski ocet jabłkowy Zobacz przepis

Swojski ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ocet z papierówek

 Ocet z papierówek Zobacz przepis

Ocet z papierówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach

 Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach Zobacz przepis

Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ocet gruszkowy

 Ocet gruszkowy Zobacz przepis

Ocet gruszkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ocet śliwkowy

 Ocet śliwkowy Zobacz przepis

Ocet śliwkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ocet malinowy

 Ocet malinowy Zobacz przepis

Ocet malinowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ocet malinowy de lux

 Ocet malinowy de lux Zobacz przepis

Ocet malinowy de lux / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, olini.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Dodatki Olej czosnkowy

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami prostym można powiedzieć bardzo pros...

Odsłon: 125

15 min
4
Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 653

>60 min
9
Dania główne Pałki z kurczaka w marynacie

Pałki z kurczaka w aromatycznej marynacie to doskonałe danie, które zachwyci...

Odsłon: 468

>60 min
4
Śniadania Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...

Odsłon: 300

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

15
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0