Dania jednogarnkowe

Zastanawiasz się, jaki sekret kryje w sobie surówka piękności Heleny Rubinstein? Przepis na tę potrawę jest nieskomplikowany, a przy tym ogromnie zdrowy. Jakie są główne składniki surówki i jakie zbawienne właściwości za sobą niosą? Dowiedz się tego z naszego artykułu!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić surówkę piękności?

- Jakie właściwości ma surówka piękności?

- Jakie są składniki odżywcze surówki piękności?

 

Dużo osób dba o swój wygląd, inwestując w drogie kuracje, kosmetyki kolagenowe oraz częste wizyty w salonach kosmetycznych. Niestety wiele z nich zapomina, że zdrowy i młody wygląd ma swoje źródło wewnątrz i zależy w dużym stopniu od codziennej diety. To ona wpływa na nasze samopoczucie i zapewnia świeży wygląd cery. W jadłospisie warto zatem postawić na pełnowartościowe dania, które opierają się na cennych makro i mikroelementach.

Czy w zdrowym menu można znaleźć przekąski, które obfitują w same prozdrowotne składniki? Oczywiście! Zaliczamy do nich wszelkie surówki. Jako że bazują one na surowych warzywach i owocach, są najlepszą bombą antyoksydantów, które stanowią klucz do młodzieńczego wyglądu i przeciwdziałają skutkom stresu oksydacyjnego.

 

Sprawdź także: Użyj je do owsianki i chudnij. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie

Surówka piękności: działanie dla zdrowia

Doskonałym przykładem zdrowego przysmaku jest surówka piękności. Działanie, jakim się odznacza, dorównuje najmocniejszym suplementom na rynku. W jej skład wchodzą płatki owsiane, sok z cytryny, miód, jogurt lub kefir, świeże lub mrożone owoce, nasiona dyni, orzechy, pestki słonecznika oraz suszone owoce.

Aby ją przyrządzić, zalej płatki owsiane chłodną (koniecznie przegotowaną) wodą w wieczór przed planowanym przygotowaniem dania. Nazajutrz dodaj do nich miód i sok z cytryny, a następnie resztę składników. Jeśli zależy ci na zwiększonej podaży błonnika w diecie, możesz dosypać do surówki łyżkę siemienia lnianego.

Zobacz: Owsianka na wodzie z owocami

Surówka piękności: składniki odżywcze

Co czyni surówkę piękności kluczem do zachowania młodości? Danie to charakteryzuje się wysokim stężeniem dobroczynnych witamin i minerałów, w tym przeciwutleniaczy. Jej właściwości wykazują działanie prewencyjne na szereg dolegliwości związanych z układem pokarmowym oraz krwionośnym. Jakie korzyści niosą za sobą poszczególne składniki tej przekąski i czy wszystkie są niezbędne w recepturze?

Płatki owsiane

Wśród licznych zalet płatków owsianych w surówce piękności wymienia się usprawnianie perystaltyki jelit. Wykazują one działanie obniżające ciśnienie krwi i zmniejszające ilość złogów miażdżycowych. Dodatkowo są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dodawaj płatki owsiane do swoich potraw każdego dnia, a w krótkim czasie poczujesz ich pozytywny wpływ na dolegliwości trawienne. Najlepszym wyborem będzie produkt pełnoziarnisty, który posiada najbardziej wartościowy skład.

Sok z cytryny

Cytryna uważana jest za jeden z najpospolitszych owoców i dlatego niekiedy traktowana jest po macoszemu. Wiele osób kojarzy ją z wysoką zawartością witaminy C, ale niewiele z nich jest świadomych jej pozostałych atutów. Na co można liczyć, wdrażając do jadłospisu sok z cytryny?

Sok z żółtego owocu jest przede wszystkim źródłem antyoksydantów, które są najważniejsze w przypadku menu nakierowanego na zachowanie młodego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Cytryna i jej przetwory obniżają ciśnienie krwi, uwrażliwiają organizm na insulinę i zapobiegają rozwojowi chorób metabolicznych. Owoc nie tylko odświeża oddech, ale również łagodzi dolegliwości żołądkowe, w tym niestrawność. Jest to możliwe dzięki wysokiemu pH, które neutralizuje kwasy żołądkowe.

 

 

Miód

Nie bez powodu większość syropów na katar lub kaszel opiera się na miodzie. Włącz ten produkt do codziennej diety i ciesz się niezliczonymi zaletami dla zdrowia i samopoczucia. Miód nie tylko przyspiesza gojenie się ran, ale również leczy wrzody żołądka i obniża ciśnienie krwi.

Ponadto miód wykazuje działanie hamujące procesy miażdżycowe, dlatego świetnie sprawdzi się w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Twoja wątroba lub woreczek żółciowy są w słabej kondycji? Postaw na ten składnik w swojej surówce piękności. Jaki produkt będzie najlepszy? Tutaj masz zupełną dowolność - ważne, aby pochodził od sprawdzonego producenta, który nie wzbogaca go o niepotrzebne substancje słodzące.

Jogurt

Przez wielu demonizowany jako składnik zaostrzający stany zapalne w organizmie, nabiał niesie za sobą mnóstwo pozytywnych właściwości - pod warunkiem, że spożywany jest z umiarem. Dobrej jakości jogurt bez dodatku słodzików i cukru to bardzo cenne źródło kultur bakterii, które pomogą ci utrzymać odpowiednią mikroflorę jelitową.

Postaw na jogurt wzbogacony o wapń lub witaminy, a będziesz cieszyć się dodatkowym zastrzykiem zdrowia. Składnik ten będzie również trafnym wyborem w przypadku osób, które są na diecie redukcyjnej i walczą o lepszą sylwetkę. Nie chcesz włączać nabiału do swojej surówki? Danie będzie równie smaczne bez niego.

 

Sprawdź także: Seler naciowy na 7 nieznanych sposobów. Wreszcie docenisz to warzywo


Owoce

Jeśli chodzi o ten element przepisu, daj ponieść się fantazji. Chcesz, aby twoja surówka piękności miała określone właściwości lub zawierała konkretne witaminy? Dobierz odpowiednie owoce i ciesz się zaletami zdrowotnymi tego dania. My polecamy postawić na takie, które mogą pochwalić się wysoką koncentracją witaminy młodości, czyli witaminy E. Gdzie można ją znaleźć? Przede wszystkim w jagodach, truskawkach, jeżynach oraz malinach. Jeśli przygotowujesz tę przekąskę w środku zimy, możesz śmiało postawić na ich mrożoną wersję.

 

 

Nasiona i orzechy

Nasiona i orzechy to jeden najcenniejszych składników, jakie możesz umieścić w surówce piękności. Są one cennym źródłem antyoksydantów oraz magnezu, który przeciwdziała nocnym skurczom mięśni. Bez względu na wybrany gatunek możesz cieszyć się obecnością jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wspomagających odporność.

W orzechach znajdują się takie minerały, jak potas i wapń, które zapobiegają schorzeniom układu kostnego oraz pomagają w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Zastanawiasz się, jakie witaminy można znaleźć w orzechach? Jest ich naprawdę wiele, a do tych najbardziej wartościowych należą witaminy z grupy B.

Suszone owoce

Suszone owoce nie tylko dodają ciekawego smaku surówce piękności, ale są również źródłem żelaza niehemowego. W zależności od tego, jakie składniki dosypiesz do potrawy, możesz liczyć na wysoką zawartość witaminy C, witamin z grupy B, a także takich minerałów, jak potas, magnez i miedź.

Cierpisz na zaparcia lub kolki jelitowe? Suszone owoce usprawniają przesuwanie się treści pokarmowej w jelicie, dlatego szybko przyniosą ci ulgę. W 100 g suszonych owoców znajduje się około 300 kcal, dlatego nie powinny one być w przewadze na liście składników do surówki.

 

 

Zobacz także:

Odratuje przypalony garnek. Ma 13 nietypowych zastosowań »

Cała prawda o popcornie. Zdrowy czy szkodliwy? »

"Koktajl Amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8