Dania jednogarnkowe

Owsianka to popularne śniadanie, po które chętnie sięgamy z samego rana. Można ją błyskawicznie przygotować, na dodatek z ulubionych składników. Codziennie będzie więc smakować inaczej. Czy dzięki owsiance chudniemy? Co do niej dodać, żeby przyspieszyć metabolizm? Sprawdź.

Z czym podawać owsiankę? |Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Choć niektórym owsianka kojarzy się z czasami dzieciństwa i mało atrakcyjną, kleistą papką, to obecnie stała się naprawdę popularnym śniadaniem. Wszystko dzięki dodatkom, które zagościły na talerzu obok owsianki.

Współczesne danie jest niezwykle kolorowe i pożywne. Dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, jest sycące i dodaje energii na cały dzień. Już za chwilę dowiesz się, z czego robi się owsiankę, jak często można ją jeść i co do niej dodawać, żeby chudnąć. Przekonaj się.

Sprawdź także: Śniadania z różnych stron świata

Jak przygotować owsiankę?

Owsianka to nic innego jak zdrowe płatki owsiane przyrządzone z mlekiem lub wodą i wartościowymi dodatkami, czyli owocami, nasionami, miodem, przyprawami czy orzechami. Wystarczy, że podgotujesz płatki, pokroisz ulubione składniki i śniadanie gotowe. Poświęcisz na nie do 10 minut, a zjesz pełnowartościowy i przede wszystkim sycący posiłek.

Płatki owsiane zawierają dużą ilość białka, które dostarcza siły i błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego i niweluje uczucie głodu. To cenne źródło potasu, magnezu, żelaza i witaminy B4, dlatego regularne jedzenie owsianki usprawnia funkcjonowanie układu krążenia i mózgu oraz wzmacnia odporność.

Warto jednak do miski włożyć też dodatki, aby stworzyć zbilansowany posiłek. Owsianka bogata jest w węglowodany, dlatego świetnie sprawdzą się produkty zawierające białko i zdrowe tłuszcze. Co pasuje do płatków? Jogurt naturalny, mleko krowie lub roślinne, masło orzechowe, nasiona chia lub orzechy.

Jak często jeść owsiankę?

Ze względu na cenne właściwości płatków owsianych, owsiankę powinno się włączyć do regularnej diety. Można ją jeść nawet codziennie. Błonnik pomaga w trawieniu, białko i zdrowe węglowodany dostarczają siły i energii organizmowi.

Pamiętaj jednak, że nie możesz jej jeść zbyt dużo. Pomimo cennych właściwości, wciąż uważaj na liczbę kalorii. Możesz więc jeść ją często, ale w odpowiednich porcjach. Wystarczy pół szklanki płatków, które następnie ugotujesz.

Jedząc owsiankę regularnie, pij też dużo wody, aby pomóc organizmowi w pozbywaniu się resztek pokarmowych.

Czy owsianka jest kaloryczna?

To prawda, że płatki owsiane zawierają zdrowe węglowodany, ale te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest ich mniej niż np. w płatkach kukurydzianych, ziarnach pszenicy czy żyta. Jak wspomnieliśmy, to zbyt duża porcja owsianki może spowodować tycie.

Drugim błędem, dającym odwrotny skutek niż odchudzenie, jest wsypywanie do owsianki cukru. Najczęściej robimy to dla poprawy lub dodania smaku daniu. Uważaj więc na cukier biały, trzcinowy, brązowy, ale też ten zawarty w miodzie. Dosładzanie owsianki, która już zawiera węglowodany, nie spowoduje pozytywnych konsekwencji. Co dodać do owsianki, żeby była słodsza? Skuś się na suszone i świeże owoce albo dodaj odrobinę cynamonu.

Owsianka na odchudzanie

Owsianka to zdrowe śniadanie, które powinniśmy wybierać regularnie, aby zapewnić organizmowi zbilansowaną dietę. Jakie dodatki wybrać, żeby mieć pewność, że nie tylko nie przytyjemy, a nawet schudniemy, jedząc to danie?

Owsianka na wodzie lub na mleku roślinnym

Wszystkie osoby, które mają problem z nietolerancją czy alergią na mleko krowie albo po prostu borykają się ze wzdęciami po jego spożyciu, spokojnie mogą płatki owsiane ugotować w wodzie lub mleku roślinnym.

Oczywiście woda nie zawiera cennych składników, ale powoduje przecież nawodnienie organizmu. Jeśli w ten sposób przygotowałeś swoją owsiankę, możesz dodać do niej zawsze łyżeczkę jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki, aby uzupełnić śniadanie w białko.

Natomiast mleko migdałowe, kokosowe, sojowe lub ryżowe nie tylko doda smaku owsiance, ale też dostarczy białka roślinnego, witamin z grupy B i zdrowych tłuszczy. Będzie to też cenne źródło błonnika, który przyspiesza metabolizm, a w konsekwencji powoduje chudnięcie.

Owsianka z owocami i warzywami

Gdy masz już bazę w postaci płatków owsianych ugotowanych w wodzie lub mleku, najwyższy czas dobrać dodatki. Możesz zdecydować się na owsiankę wytrawną i dodać do niej warzywa. Znacznie częściej jednak sięgamy po to danie z samego rana i koncentrujemy się na słodkich produktach. Pamiętaj, żeby dodatkowo już nie słodzić owsianki. Niezbędny cukier zapewnią ci świeże lub suszone owoce. Jeśli zależy ci na odchudzaniu, postaw na owoce przyspieszające spalanie tłuszczy, nawadniające organizm i dające uczucie sytości. Wybierz więc grejpfruta, jagody, borówki, jabłka, ananas lub papaję.

Dodatki do owsianki

Twoja miska na pewno stała się już kolorowa i pełna pyszności, które pomogą ci utrzymać zdrową sylwetkę. Jakie dodatki do owsianki wybrać, żeby zapewnić organizmowi lepsze trawienie i wspomóc odchudzanie?

Postaw na przyprawy i superfoods, czyli pełnowartościowe naturalne składniki. W wersji na słodko świetnie sprawdzi się cynamon, który pobudza przemianę materii z dodatkiem nasion chia zawierających zdrowe tłuszcze, poprawiających metabolizm i zapewniających uczucie długotrwałej sytości. Jeśli wybierzesz owsiankę na słono, polecamy orzechy, masło orzechowe i odrobinę kurkumy. Nie tylko wzbogacą organizm w witaminy i mikroelementy, ale też zadbają o szybsze spalanie tłuszczu.

Teraz już wiesz, co dodać do owsianki, aby pozytywnie wpłynęła na twój organizm, przyspieszyła metabolizm i pomogła ci schudnąć. Zainspiruj się przepisami na niskokaloryczne i zdrowe wersje tego śniadania, które przygotowali nasi Użytkownicy:

1. Nocna owsianka

 Nocna owsianka Zobacz przepis

Nocna owsianka/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Owsianka na bogato

 Owsianka na bogato Zobacz przepis

Owsianka na bogato/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Owsianka pieczona w formie Muffinki

 Owsianka pieczona w formie Muffinki Zobacz przepis

Owsianka pieczona w formie Muffinki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Owsianka piernikowa

 Owsianka piernikowa Zobacz przepis

Owsianka piernikowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Owsianka

 Owsianka Zobacz przepis

Owsianka/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Owsianka ze szpinakiem

 Owsianka ze szpinakiem Zobacz przepis

Owsianka ze szpinakiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 17.01.2022 roku.

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »

Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 152

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1575

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 315

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8