Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Suszenie - jak zrobić to najlepiej?

Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać?

Fot. 123RF/Picsel

Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże. Cudowny zapach idealnie wpasuje się do zupy grzybowej, sosu, gulaszu i bigosu. Podobnie z farszem do uszek na stół wigilijny. Domowe suszenie możemy wykonać posługując się specjalną suszarką, piekarnikiem bądź kaloryferem. Ważne, aby grzyby miały sucho i ciepło.

Aromatyczne grzyby przez cały rok

Suszarki elektryczne to bardzo praktyczne urządzenie. Wystarczy ułożyć oczyszczone grzyby w obrotowych sitach i włączyć nawiew. Ważną kwestią o której musimy pamiętać jest to, że nadmierne moczenie grzybów wydłuża czas ich suszenia. Grzyby możemy uznać za dobrze wysuszone, kiedy będą elastyczne i dopiero przy próbie ich zgięcia nastąpi złamanie. Niskie ceny na suszarki znajdziemy w promocje Media Expert. Czekają modele z podkładkami antypoślizgowymi i z wieloma sitami do suszenia. Spora ilość tacek umożliwia suszenie owoców i warzyw w tym samym momencie. Cicha praca, prosta obsługa i lekka konstrukcja sprawia, że pierwsze suszenie zamieni się w samą przyjemność!

Warto skorzystać z takiej okazji i zafundować rodzinie aromatyczny barszczyk na święta!

Moc warzyw i owoców

Suszone owoce to świetne rozwiązanie dla osób kochających słodkości. Możemy je dodawać do deserów, wypieków, potraktować jako zdrową przekąskę czy stworzyć z nich aromatyczną herbatkę. Suszyć możemy śliwki, jabłka, gruszki, morele, żurawinę i banany. Suszenie owoców pozbawia je wody i zachowuje składniki odżywcze. Takim sposobem, możemy zyskać wartościowy i smakowity susz. Kto z nas nie lubi jabłecznika, grzańca z dodatkiem owoców czy piernika z żurawiną.

Warzywa nadające się do suszenia to np. marchew, buraki, seler, por, cebula i pomidorki. Na pierwszy rzut oka, każdy z nas zobaczy w tym zestawieniu aromatyczny bulion do zupy, ale zastosowanie znajdziemy także w farszach, przyprawach do mięs, sosach czy składnikach do sałatek. Nie dajmy się zwieść, że suszenie wpływa negatywnie na właściwości zdrowotne owoców i warzyw.

Jak suszyć w piekarniku?

Suszenie w piekarniku wcale nie jest gorszym rozwiązaniem. Oczyszczone warzywa i owoce wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem i suszymy w odpowiedniej temperaturze. Dalej wystarczy je zamknąć w szczelnym pojemniku i wyjąć, kiedy złapie nas głód, bądź będziemy ich potrzebować w kuchni.

Kiedy byliśmy małymi dziećmi, suszenie często odbywało się na kaloryferach. Kto z nas pamięta niekończące się nitki, na których wisiały apetyczne grzyby, owoce i warzywa? Warto wykorzystać potencjał tego, co mamy w domach!

Kiedy wszystko zostanie wysuszone, możemy kreatywnie poszukać zastosowań! Cytryny mogą śmiało zawisnąć na choince, pomarańcze znaleźć się w garnku z grzańcem, a jabłka zamienić się w chrupiące chipsy! Jeśli nie należymy do osób cierpliwych i ciężko o wyhodowanie własnych ziół z nasion, idealnym rozwiązaniem jest suszenie ziół - bazylia, oregano, tymianek, pietruszka, szałwia i aromatyczna mięta na rozgrzanie zimą! Zioła po ususzeniu warto zamrozić bądź schować w szczelnych słoikach. Zupę pomidorową możemy ozdobić szczyptą pietruszki i łyżką śmietany, a obok łososia położyć plasterek suszonej cytryny.

Jak długo możemy przechowywać suszone warzywa i owoce?

Czy suszone produkty mają termin ważności? Sekret tkwi w odpowiednim przechowywaniu. Gotowe susze musimy przechowywać w suchych i chłodnych miejscach. Nie możemy doprowadzić do wilgoci, bo wtedy nasze suszenie pójdzie na marne i doprowadzi do psucia produktów.

Co jakiś czas należy sprawdzać, czy nasze owoce i zioła nadają się do spożywania. Termin przechowywania przeważnie dorównuje 12 miesiącom.

W jaki sposób wpływają na nasze zdrowie?

Kwestią sporną pozostaje czy susz jest zdrową przekąską czy bombą kaloryczną? Suszona żurawina jest pomocna w profilaktyce związanej z pracą układu moczowego, co nie zmienia faktu, że nie powinniśmy jej spożywać w nadmiarze. Jak na suszony owoc przystało to wciąż kaloryczna przekąska. W 100 gramach znajdziemy 332 kcal, jeśli jednak suszymy owoce bez żadnych szkodliwych dodatków - będą one mniej kaloryczne. Warto mieć swój zapas suszu na zimę, bo jak widać - przynosi to same smakołyki i potrawy cieszące oczy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół z kury wesołej.

Pyszny rosół z kury od gospodarza, ugotowany z warzywami podany z domowej rob...

Odsłon: 97

30 min
4
Dania główne Ciapkapusta

Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...

Odsłon: 4556

60 min
24
30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze śniadania dla sercowców. Sycą na długo i wzmacniają

Choroby sercowo-naczyniowe to plaga XXI wieku. Aby im zapobiegać i łagodzić ich objawy, należy wprowadzić zmiany w codziennych nawykach, zwłaszcza...

1
Informacje Nie tylko kompot i prażone do słoika. Nietypowe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które doskonale sprawdzają się zarówno w surowej postaci, jak i w domowych przetworach. Znamy je z tr...

4
Ewa gotuje Wegetariańska kuchnia Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 516. odcinku programu "Ewa Gotuje" zaproponowała widzom aż cztery pyszne przepisy. Na początku zaserwowała zupę-krem, potem wegetar...

5
Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

7