Najlepsze przepisy na ogórki

Świąteczne pasztety z przepisów Ewy Wachowicz

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć bardziej i mniej tradycyjnych pasztetów. Oto sprawdzone przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób uważa, iż przygotowanie świątecznych pasztetów stanowi wyjątkowo trudne zadanie, z którym poradzą sobie wyłącznie bardzo doświadczeni kucharze i kucharki. Dziś postaramy się udowodnić, że to nieprawda. Dzięki sprawdzonym przepisom Ewy Wachowicz, przygotujecie wyjątkowo smaczne i efektowne pasztety, które zachwycą waszych bliskich.

Jakie mięso najlepiej nadaje się na pasztet?

Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość wykorzystywanego przez nas mięsa. Nie muszą być to najdroższe części, jednak powinny pochodzić z pewnego źródła. Nie możemy mieć żadnych wątpliwości co do tego, czy mięso jest świeże oraz czy nie zostało "wzbogacone" różnego rodzaju substancjami chemicznymi. Używanie produktów kiepskiej jakości przełoży się nie tylko na mizerny wynik naszych kuchennych eksperymentów. W dłuższej perspektywie może również negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

Warto wiedzieć, że do pasztetu lepiej nie wybierać najchudszych kawałków mięsa, gdyż wówczas stanie się on bardzo suchy i łatwo będzie się kruszyć. Zamiast polędwicy lub schabu, wybierz łopatkę, karczek, szybkę lub biodrówkę. Dobrze też będzie dodać do niego boczek lub podgardle, które poprawią konsystencję pasztetu. Warto również wykorzystać podroby (np. wątróbkę i serca), gdyż dzięki nim pasztet nabiera wyjątkowego smaku.

Doświadczone kucharki radzą, aby mieszać ze sobą różne gatunki i kawałki mięs. W ten sposób uzyskamy znacznie ciekawsze efekty. Do wieprzowiny, z której najczęściej przygotowuje się pasztety, zawsze warto dodać nieco wołowiny, drobiu lub dziczyzny.

Reklama

Puszysty pasztet - to nic trudnego

Poza mięsem, do pasztetu warto dodać namoczoną w mleku bułkę, co również poprawi jego konsystencję. Aby był naprawdę delikatny i puszysty, należy wmieszać do masy ubite na sztywno białka. Pamiętaj jednak, aby nie robić tego zbyt gwałtownie, gdyż w ten sposób piana opadnie. Czynność tę należy wykonywać etapami i bardzo powoli, mieszając mięso przy pomocy drewnianej lub sylikonowej szpatułki.

Pasztety z przepisów Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz opracowała wiele przepisów na smaczne pasztety, które idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień jak i od święta. Oto niektóre spośród jej ulubionych receptur.

 

1. Pasztet z kurczaka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pasztet z pistacjami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pasztet drobiowy z herbatnikami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wątróbkowe pate

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pasztet z królika i golonki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 302

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 303

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9