Chaczapuri adżarskie
62 g ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru (3 g)
10 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli (4 g)
1 jajko
245 g maślanki (temperatura pokojowa)
1 łyżka roztopionego masła
mąka (do posypania)
oliwa (do maczania)
200 g sera mozzarella
125 g sera feta
pieprz
1 żółtko
1 łyżeczka roztopionego masła
Pancake'i
400 g mąki pszennej
łyżeczka soli
2 łyżki cukru
7 łyżeczek proszku do pieczenia
600 ml mleka 3,2%
2 jaja
6 łyżek rozpuszczonego masła
140 g borówek amerykańskich
Holenderskie tulipany
3 pomidory śliwkowe
500 g sera białego półtłustego
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
zioła prowansalskie
suszona ostra papryka
świeża bazylia
szczypior
czarne oliwki
Sałatka (do scones)
2 ogórki
opakowanie pomidorków koktajlowych
miks sałat
2 łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek
łyżka musztardy
sól
pieprz
dowolne przyprawy
Scones
2 jaja
mleko (do uzyskania 250 ml płynu)
100 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
100 g grubo startego sera cheddar
mąka do uzyskania prawidłowej konsystencji
Chaczapuri adżarskie
Farsz
Fetę drobno pokruszyć, dodać startą mozzarellę, żółtko oraz masło. Doprawić pieprzem, wymieszać.
Ciasto
Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody dodać cukier oraz drożdże. Mieszać do połączenia, a następnie odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać razem z solą. Dodać jajko, maślankę, drożdże oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać, póki nie będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, delikatnie posypać mąką i odłożyć przykryte ściereczką na około godzinę do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3-4 części. Z każdej ulepić kulę, a następnie rozwałkować na podłużne placki. Na środek wyłożyć farsz. Brzegi ciasta zawinąć do środka, końce połączyć ze sobą, formując łódeczki.
Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć na około 9 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po wyjęciu delikatnie wymieszać serowy farsz, starając się uformować wgłębienie. Wbić jajko i blaszkę ponownie włożyć do piekarnika. Piec do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Podawać z oliwą (do maczania).
Pancake'i
Mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać mleko, jajka i masło. Roztrzepać na gładką masę. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Smażyć na maśle na średnim ogniu. Przekręcać, gdy pojawią się bąbelki powietrza.
Holenderskie tulipany
Pomidory obrać i wydrążyć. Ser wymieszać ze śmietaną i doprawić wedle uznania. Nafaszerować pomidory, od dołu wepchnąć szczypiorek, a na górze oliwkę.
Sałatka (do scones'ów)
Ogórki obrać i pokroić w kostkę, pomidorki umyć. Wsypać razem z sałatą do miski. Miód rozmieszać z oliwą i musztardą. Wlać do sałatki i przyprawić wedle uznania.
Scones
Dwa jaja roztrzepać i wymieszać z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu. Masło wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać cheddar. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei, można dosypać odrobinę mąki). Rozwałkować grubo na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem. Piec około 10-15 minut w temperaturze 220ºC. Przełożyć na kratkę.