Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb, ale również bez nabiału i jajek? Coraz więcej osób, również mięsożerców, decyduje się na kulinarne eksperymenty, a jednym z pomysłów jest przygotowanie roślinnych wersji klasycznych dań, łącząc tradycję z nowoczesnym podejściem do kuchni. Przedstawiamy przepisy, które pozwolą cieszyć się klasykami w nowej, roślinnej odsłonie.

Pasztet roślinny to alternatywa dla tradycyjnych pasztetów / fot. Martyna Taras FILMSEE

Choć przepisy nie zawierają mięsa ani nawet nabiału czy mleka, w niektórych przypadkach produkty pochodzenia mięsnego zastąpione zostały innym składnikiem, który świetnie sprawdza się w swojej roli: olejem rzepakowym. Olej polski tłoczony jest z naszego krajowego rzepaku, zawiera wysoką dawkę kwasów omega-3, witaminy E oraz witaminy K. Jest nie tylko zdrowy, ale również uniwersalny w kuchni. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia na poziomie 240°C doskonale sprawdza się zarówno do smażenia, jak i pieczenia, a jego neutralny smak nie wpływa na smak potraw. To idealny wybór do wszelkiego rodzaju dań – na ciepło, na zimno, do sałatek, surówek, a nawet deserów. Przekonajmy się, jak jego dodatek może wzbogacić roślinne wersje klasycznych świątecznych potraw.

Wegańskie pierogi z grzybami

Pierogi to nieodłączny element polskiej kuchni, a w okresie świątecznym nie może ich zabraknąć na stole. W roślinnej wersji proponujemy nadzienie z aromatycznych grzybów i cebuli, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodatek oleju rzepakowego podkreśli delikatność farszu i nada ciastu elastyczności.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki Oleju Polskiego rzepakowego
  • 300 g pieczarek lub grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 1 duża cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, olej rzepakowy, a następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, wyrabiając ciasto, aż stanie się elastyczne. Odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło.

W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki lub grzyby leśne i smażymy, aż odparują całą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące, z cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.

Pasztet z soczewicy i orzechów z żurawiną

Delikatnie słodka żurawina idealnie komponuje się z resztą składników, tworząc wyjątkowe połączenie / fot. Martyna Taras FILMSEE

Pasztet roślinny z soczewicy i orzechów to aromatyczna, sycąca i pełna wartości odżywczych alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Soczewica dostarcza białka, a orzechy nadają bogatego smaku i chrupkości. Delikatnie słodka żurawina idealnie komponuje się z resztą składników, tworząc wyjątkowe połączenie.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki Oleju Polskiego rzepakowego
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki siemienia lnianego (namoczonego w 4 łyżkach wody)
  • Sól, pieprz, ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Na oleju rzepakowym smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Orzechy drobno siekamy lub mielimy, dodajemy do soczewicy, cebuli i czosnku. Następnie dodajemy siemię lniane, żurawinę, przyprawy oraz odrobinę oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.

Vege gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

Roślinne gołąbki to doskonała opcja dla osób poszukujących lżejszych i bezmięsnych wersji tego klasycznego dania. Farsz z kaszy jaglanej i grzybów leśnych wspaniale łączy się z delikatnymi liśćmi kapusty, a dodatek oleju rzepakowego wzbogaca smak i sprawia, że potrawa jest aromatyczna i soczysta.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g grzybów (np. pieczarki lub leśne)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki Oleju Polskiego rzepakowego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy, aż liście staną się miękkie i łatwe do oddzielania. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju rzepakowym smażymy drobno posiekaną cebulę i grzyby. Dodajemy kaszę jaglaną, przyprawy i mieszamy wszystkie składniki. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Seleryba w glazurze Miso z pieczonymi warzywami

„Seleryba” to alternatywa dla ryby, stworzona na bazie selera, który po odpowiedniej obróbce i przyprawieniu zyskuje niesamowity smak i aromat. W połączeniu z glazurą Miso oraz pieczonymi warzywami tworzy danie, które pięknie prezentuje się na świątecznym stole – z powodzeniem zastąpi tradycyjnego karpia.

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 2 łyżki pasty Miso
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka Oleju Polskiego rzepakowego
  • Sok z połowy cytryny
  • Warzywa do pieczenia (np. marchewka, pietruszka, ziemniaki)
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obieramy seler, kroimy go na grubsze plastry i gotujemy przez około 10 minut. W miseczce mieszamy pastę Miso, syrop klonowy, olej rzepakowy oraz sok z cytryny. Ugotowane plastry selera smarujemy glazurą i układamy na blasze wraz z pokrojonymi warzywami. Skrapiamy warzywa olejem rzepakowym i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

 

Każda z powyższych roślinnych wersji klasycznych dań świątecznych to dowód na to, że można połączyć tradycję z nowoczesnością i zaskoczyć bliskich pysznymi smakami w wegańskiej odsłonie. Olej tłoczony z polskiego rzepaku doda potrawom soczystości, nie zmieniając ich smaku, z powodzeniem również zastąpi masło.

Materiał promocyjny

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
12

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 77263

60 min
151
Dania główne Jajka w sosie koperkowym

Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...

Odsłon: 61

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dania z ziemniakami i serem. Przepisy na sycące i nieoczywiste obiady

Ziemniaki i ser to duet, który króluje w kuchniach na całym świecie. Choć często produkty te pojawiają się w klasycznych potrawach, takich jak plac...

5
Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

3
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

0
Informacje Świąteczna odyseja wśród pierogowych smaków

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie,...

0