Wiele osób nie może wyobrazić sobie życia bez mikrofalówki. Dzięki niej bez trudu odgrzejemy obiad w pracy, roztopimy czekoladę do dekorowania deserów lub nawet upieczemy ciasto. W końcu współczesne mikrofalówki z powodzeniem mogą konkurować nawet z nowoczesnymi piekarnikami. Warto jednak pamiętać, że nie każdy produkt może być podgrzewany w tym urządzeniu. Oto lista tych, których pod żadnym pozorem nie powinniście wkładać do mikrofalówki.
1. Szpinak
W czasie podgrzewania szpinak traci wiele właściwości odżywczych, jednak nie tym powinniśmy się martwić najbardziej. Okazuje się bowiem, iż za sprawą mikrofalówki w szpinaku wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy. Ich stężenie nie jest wysokie, jednak nie powinniśmy ryzykować.
Chcielibyście ugotować jajka w mikrofalówce? W najlepszym wypadku nie zetną się równomiernie. Ryzykujecie jednak, że przegrzane jajka eksplodują w waszej kuchence. Wbrew pozorom, bardzo łatwo o taki wypadek. Warto również pamiętać o tym, aby nie odgrzewać już ugotowanych jajek w mikrofalówce. Specjaliści ostrzegają, iż w czasie tego procesu wytwarzają się groźne dla zdrowia toksyny.
Jeśli borykacie się z problemami żołądkowymi, grzyby podgrzewane w mikrofalówce powinny na stałe zniknąć z waszego jadłospisu, gdyż mogą jedynie potęgować wasze dolegliwości. Okazuje się bowiem, iż po odgrzaniu w kuchence mikrofalowej powodują wzdęcia oraz bóle żołądka.
Zanim odgrzejemy kurczaka w kuchence mikrofalowej, powinniśmy dwa razy zastanowić się, czy aby na pewno nie możemy wykorzystać go w inny sposób. Tak przygotowane mięso nie tylko traci na smaku, ale również może stać się przyczyną problemów trawiennych. Jeśli musicie go podgrzewać, róbcie to dłużej, ale w niższej temperaturze.
Warto pamiętać, iż nie każde oleje nadają się do smażenia. Istnieje spora grupa tłuszczów, które powinniśmy spożywać jedynie na zimno. Wśród nich znajduje się m.in. olej lniany, z pestek winogron oraz z awokado. Podgrzane tracą swoje właściwości zdrowotne oraz wytwarzają szkodliwe dla zdrowia substancje. Właśnie z tego powodu nie powinniśmy wlewać ich na patelnię ani podgrzewać w mikrofalówce potraw, które przygotowaliśmy z ich wykorzystaniem.
Eksperci do spraw zdrowego odżywiania ostrzegają przed odgrzewaniem ryżu. Dlaczego? Okazuje się, iż po ugotowaniu produkt ten zaskakująco szybko traci swoją świeżość, a po osiągnięciu temperatury pokojowej staje się doskonałą pożywką dla bakterii. Niestety, odgrzanie ryżu w mikrofalówce nie unieszkodliwia drobnoustrojów, które mogą doprowadzić do nieprzyjemnego w skutkach zatrucia.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
