Ewa Gotuje

Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo!

1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka

Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w przecierach, sosie pomidorowym i ketchupie.

Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć antyoksydantów, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Udowodniono, że już dziesięć porcji pomidorów tygodniowo jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, aż o 45 procent.

Sześć pomysłów na przetwory z papryki. Zobacz >>

Wszyscy, którzy chcą schudnąć, powinni jak najszybciej sięgnąć po pomidory. Dlaczego? Ponieważ są one niskokaloryczne, w 93 procentach składają się z wody! Zawierają błonnik, który nie dość, że daje poczucie sytości to jeszcze usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory są również bogate w potas, który wpływa na łatwiejsze pozbycie się toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Pobierz książkę z przepisami na płaski brzuch. Kliknij >>

Regularne spożywanie pomidorów pozwoli nam nie tylko osiągnąć smukłą sylwetkę, ochronić się przed rakiem, ale także pomoże nam zachować piękną i zdrową cerę!

Witamina C, która jest w nich zawarta, wpływa na stan skóry. Dotlenia komórki i wzmacnia naczynia krwionośne. Masz brzydkie, nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub dłoni? Sok z pomidora pomoże ci je rozjaśnić. Dodatkowo pomidory zawierają witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i przedwczesnemu starzeniu.

5 porad ułatwiających gotowanie. Kliknij >>

Witaminy C i E zawarte w pomidorach pomogą ci się pozbyć problemów z rozdwojonymi końcówkami włosów i połamanymi paznokciami. Owoce te są również idealne dla osób, które przeżyły nieudaną przygodę z fryzjerem. Jeżeli włosy nabrały zielonego odcienia po farbowaniu, najlepszym sposobem jest nałożenie na nie koncentratu pomidorowego - czerwień zneutralizuje zielony kolor. Koncentrat pomidorowy nałożony na 20 minut pomoże pozbyć się niepożądanej barwy.

Nasturcja - niezwykłe właściwości i zastosowanie. Kliknij >>

Pomidory, niezależnie od tego czy są uprawiane w szklarni, czy na świeżym powietrzu, zawierają tyle samo witaminy C. Jak wiadomo, zwiększa ona odporności na różnego rodzaju infekcje, wspomaga proces gojenia się ran i złamań, dodatkowo wzmacnia w okresach przeciążenia fizycznego. Zjedzenie jednego dużego, dojrzałego owocu, jest w stanie dostarczyć nawet 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Zaskakujące właściwości moreli. Kliknij >>

Zwykle mówi się, że najlepiej jest jeść świeże warzywa i owoce. Jednak w przypadku pomidorów, obróbka termiczna zwiększa ich korzystne działanie na ludzki organizm. Likopen, który w świeżym owocu schowany jest w ścianach komórkowych, pod wpływem temperatury zostaje uwolniony i może jeszcze lepiej zostać wchłonięty przez nasz organizm.

13 pomysłów na pomidorowe przetwory. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7550

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68127

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 11776

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4137

30 min
27
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 416335

60 min
1130