Dania jednogarnkowe

Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo!

1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka

Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w przecierach, sosie pomidorowym i ketchupie.

Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć antyoksydantów, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Udowodniono, że już dziesięć porcji pomidorów tygodniowo jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, aż o 45 procent.

Sześć pomysłów na przetwory z papryki. Zobacz >>

Wszyscy, którzy chcą schudnąć, powinni jak najszybciej sięgnąć po pomidory. Dlaczego? Ponieważ są one niskokaloryczne, w 93 procentach składają się z wody! Zawierają błonnik, który nie dość, że daje poczucie sytości to jeszcze usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory są również bogate w potas, który wpływa na łatwiejsze pozbycie się toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Pobierz książkę z przepisami na płaski brzuch. Kliknij >>

Regularne spożywanie pomidorów pozwoli nam nie tylko osiągnąć smukłą sylwetkę, ochronić się przed rakiem, ale także pomoże nam zachować piękną i zdrową cerę!

Witamina C, która jest w nich zawarta, wpływa na stan skóry. Dotlenia komórki i wzmacnia naczynia krwionośne. Masz brzydkie, nieestetyczne przebarwienia na skórze twarzy lub dłoni? Sok z pomidora pomoże ci je rozjaśnić. Dodatkowo pomidory zawierają witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i przedwczesnemu starzeniu.

5 porad ułatwiających gotowanie. Kliknij >>

Witaminy C i E zawarte w pomidorach pomogą ci się pozbyć problemów z rozdwojonymi końcówkami włosów i połamanymi paznokciami. Owoce te są również idealne dla osób, które przeżyły nieudaną przygodę z fryzjerem. Jeżeli włosy nabrały zielonego odcienia po farbowaniu, najlepszym sposobem jest nałożenie na nie koncentratu pomidorowego - czerwień zneutralizuje zielony kolor. Koncentrat pomidorowy nałożony na 20 minut pomoże pozbyć się niepożądanej barwy.

Nasturcja - niezwykłe właściwości i zastosowanie. Kliknij >>

Pomidory, niezależnie od tego czy są uprawiane w szklarni, czy na świeżym powietrzu, zawierają tyle samo witaminy C. Jak wiadomo, zwiększa ona odporności na różnego rodzaju infekcje, wspomaga proces gojenia się ran i złamań, dodatkowo wzmacnia w okresach przeciążenia fizycznego. Zjedzenie jednego dużego, dojrzałego owocu, jest w stanie dostarczyć nawet 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Zaskakujące właściwości moreli. Kliknij >>

Zwykle mówi się, że najlepiej jest jeść świeże warzywa i owoce. Jednak w przypadku pomidorów, obróbka termiczna zwiększa ich korzystne działanie na ludzki organizm. Likopen, który w świeżym owocu schowany jest w ścianach komórkowych, pod wpływem temperatury zostaje uwolniony i może jeszcze lepiej zostać wchłonięty przez nasz organizm.

13 pomysłów na pomidorowe przetwory. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 494

>60 min
9
Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 2471

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5